Mathias Obdrup har ført dagbog siden 1. januar 2012. Han har givet dagene overskrifter på papir, men han behøver dem egentlig ikke. For han kan huske det hele udenad. Han holder foredrag om, hvordan man bruger husketeknikker.

Mathias Obdrup har ført dagbog siden 1. januar 2012. Han har givet dagene overskrifter på papir, men han behøver dem egentlig ikke. For han kan huske det hele udenad. Han holder foredrag om, hvordan man bruger husketeknikker.

Memo-Mathias kan huske alt:

"Alle kan lære teknikken"

For eksempel kongerækkefølgen, de 151 Pokémons, og hvad han har spist hver eneste dag i næsten seks år

Af
Husketeknikker Af Stine Østergaard

Forestil dig, at du står hjemme ved din egen postkasse. Her står Putin og hælder vodka ned i den. Du går hen til din hoveddør, hvor en canadisk ishockeyspiller skøjter rundt i ahornsirup.
LÆS OGSÅ: Gratis entré når Den Gamle By skyder julen i gang
Du åbner døren til dit hjem og skal til at tage dine sko af. Indenfor står Donald Trump og spiser sin egen sko, som om det var en dobbelt cheeseburger fra McDonalds.
Det er svært at få de billeder ud af hovedet igen, ikke? Nu har du lært de tre største lande ved at kombinere gamle, velkendte billeder med nye, sjove scener.
“Hjernen fungerer sådan, at den er god til at huske ting, som ikke er set før. Så ved at danne helt nye billeder og sætte dem sammen med noget velkendt, der ligger i vores langtidshukommelse, kan vi huske nye ting,” siger Mathias Obdrup og afslører med det lille eksempel hemmeligheden bag sin huskestrategi – en ældgammel teknik kendt som 'Huskepaladset'.

Føtex gemmer på 2013

Han har i sit hoved givet hver dag i sin dagbog små sjove overskrifter og billeder, som han forbinder med punkter på en meget velkendt rute. Eksempelvis hører det meste af 2013-dagbogen hjemme i Aarhus. Forårets husketur foregår i Føtex Food.
(Artiklen fortsætter under videoen) 

Se Mathias huske alle 151 Pokémons
 
“I min gamle lejlighed på Lille Torv ligger 31 huskepunkter for januar. Februar tager mig forbi 7/11 og Magasin. Første marts er Shawarma King, anden marts cykelparkeringen, tredje marts er varerne foran butikken, og fjerde marts er skydedørene,” fortæller Mathias Obdrup, der er 25 år gammel og uddannet journalist.
Inde i butikken ligger resten af foråret i huskebunker. Nede i bunden forestiller han sig, at han kører Segway ind i en masse varer, og da han er nået til kassen, forestiller han sig, at han afleverer en stor opgave til kassedamen. Derfor kan han huske præcis hvilken dag, det var.
For selvom Føtex formentlig har rykket rundt i butikken siden, ligger ruten stadig i Mathias Obdrups langtidshukommelse fra de mange gange, han har gået turen ned for at handle.

Tiden går langsommere

Udover blandt andet kongerækkefølgen, alle Danmarks medaljevindende OL-atleter og AGF's placering de seneste 50 år kan han huske, hvad han har lavet hver eneste dag af sit liv de seneste næsten seks år.
Ud af de seneste 2129 dage har han eksempelvis spist rugbrød til aftensmad 228 gange. Han kan godt lide de små statistikker, og det giver ham også en særlig lykkefølelse at huske tilbage på små og store ting.
“Alle kender den følelse, at tiden flyver af sted. Når jeg bruger tid på at huske tilbage, dykker jeg ned i minderne og tvinges til at stoppe op og tænke over, hvad jeg har oplevet. Det får tiden til at føles langsommere,” siger Mathias Obdrup.
Det kan give den samme gode følelse at føre almindelig dagbog og læse i den. For ham er det bare en god udfordring at optimere sin hukommelse og have det hele i hovedet.
“Jeg kommer i en form for meditationstilstand, når jeg husker tilbage. Men det er også meget et nørdet projekt. Det giver en bevidsthed om, at alt kan lade sig gøre,” siger han.

Alle kan lære det

Selvom det virker næsten absurd, er Mathias Obdrup overbevist om, at teknikken er noget, alle kan lære. Han mislykkedes selv med forsøget første gang tilbage i folkeskolen, men senere gav det pote, da han satte sig for at lære det igen.
“Alle kan lære denne her teknik. Men det kræver disciplin.”
Han bruger cirka fem til ti minutter om dagen på at memorere sin dagbog i små stikord og billeder i hjernen. Selvfølgelig virker Mathias Opdrups hukommelse også “normalt”, og han husker ting, han ikke aktivt har valgt at huske på. Men hver aften tager han et bevidst valg om, hvad han vil huske specielt fra den dag – og det er helst med fokus på det positive.
Foredraget om hukommelse holder han for at inspirere, men folk gerne må også gerne blive fascineret.
“Det vækker en nysgerrighed hos folk. Jeg håber, de får en lyst til at lære og en tro på sine egne evner,” siger Mathias Obdrup, der i sine foredrag altid lærer tilhørerne at huske verdens ti største lande, så de selv får lov at prøve husketeknikken af på egen hjerne.

FAKTA

  • Foredraget hedder 'Husk! Hukommelsens muligheder'
  • Det sker i VIA Campus Aarhus C, Bygning C mandag 13. november kl 19
  • Billetter købes her.
  • Læs mere om foredraget her

Publiceret 09 November 2017 11:00