Antallet af indbrud i Aarhus er fordoblet på ét år: Usammenligneligt, mener politiet
Borgerne i Aarhus har i 2022 haft langt flere besøg af ubudne gæster end i 2021, men på landsplan er antallet af indbrud faldende.
Indbrudstyve har i 2022 haft en større aktivitet i Aarhus Kommune end de forrige to år.
Nye tal fra Danmarks Statistik, som Bo Trygt har indhentet, viser, at der i 2022 blev anmeldt 1.238 indbrud i Aarhus Kommune.
Det er næsten en fordobling sammenlignet med 2021, hvor der blev anmeldt 785 indbrud.
Hos Østjyllands Politi er meldingen dog, at både 2020 og 2021 var så atypiske år på grund af corona-pandemien, at årene ikke kan sammenlignes med det nye tal. Antallet af indbrud er ifølge Østjyllands Politi derimod faldet, hvis man holder det op mod tallet fra 2019, som er det seneste sammenlignelige år. Her var antallet 1.453.
»Corona-årene har været specielle, hvad angår indbrud. Derfor har politiet ret, når det siger, at det har været atypisk,« fortæller Britt Wendelboe, programchef i Bo Trygt.
Hun fortæller, at halvdelen af den store nedgang i antallet af indbrud kan tilskrives corona. Her var folk generelt mere hjemme som følge af restriktionerne, og husene så beboede ud. Det gør, at tyve ikke vil forsøge at begå indbrud af frygt for at blive opdaget, forklarer hun.
Nu har vi sluppet coronarestriktionerne, men tendensen med et lavere indbrudstal fortsætter, hvis man kigger på landsplan. Her er antallet af indbrud i 2022 på samme niveau som under corona, nemlig 14.899 i 2022 mod 14.804 i 2021.
»Det så fantastisk, at man har formået at holde fast i det lavere indbrudstal,« siger Britt Wendelboe.
Ny type kriminalitet
Der er flere årsager til, at indbrudene er på samme niveau som i coronatiden. De kriminelle har været nødsaget til finde nye måder at begå kriminalitet på, når indbrud ikke har været muligt i samme grad. Det kan for ekesempel være bedrageri eller digital kriminalitet, som man har set en stigning på, fortæller Britt Wendelboe.
»På mange niveauer er der et engagement for at nedbringe indbrud både hos borgerne, kommunerne og hos politiet, kombineret med, at der er nogle, der har fundet en anden karriere end at være indbrudstyv,« siger hun.
Der er blandt andre en kvart million nabohjælpere i Danmark, mens 12 kommuner samarbejder med Bo Trygt. Her er Aarhus en af dem.
Trygfonden og foreningen Realdania står bag Bo Trygt i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd og Videncentret Bolius. Initiativet er skabt for at nedbringe antallet af indbrud i Danmark, der er tre gange så højt i forhold til i Sverige og Norge.