Retsreportage: »Man skulle tro, det var en gyserfilm af den værste slags«

En 53-årig mand er idømt 12 års fængsel for drabet på sin samlever, Britt Kaiser Palmgren. Drabsmotivet var jalousi og ulykkelig kærlighed.

Artiklens øverste billede
Huset i Ebeltoft, hvor Britt Kaiser Palmgren blev dræbt af sin samlever gennem flere år i et anfald af jalousi. Foto: Presse-fotos.dk

53-årige Frank Brix Danielsen blev mandag ved Retten i Randers idømt 12 års fængsel for drab på sin samlever, Britt Kaiser Palmgren.

Frank Brix Danielsen havde forud for retsmødet erkendt, at det var ham, der kort før midnat 22. januar i år påførte sin 50-årige samlever 78 knivlæsioner, forsøgte at dræbe hende ved kvælning, slog hende flere gange mod kroppen for til sidst at skære halsen delvist over på hende, så hun afgik ved døden.

Derfor skulle sagen afgøres som en såkaldt tilståelsessag, hvor der ikke skulle føres vidner.

Tiltalte var iført et blåt jakkesæt, hvid skjorte og briller. Det var tydeligt, at han undgik at få øjenkontakt med tilhørerrækkerne, som primært bestod af afdødes familie. Han var meget samarbejdsvillig og fremstod fattet, men berørt af situationen.

Følte sig ydmyget

Frank Brix Danielsen berettede i sin forklaring om et forhold, der startede kaotisk, men som også havde været godt i perioder.

»Vi havde i perioder et rigtig godt forhold,« forklarede han.

Tiltalte var, inden de to indledte et forhold, gået personlig konkurs og ramt af stress, mens der var ifølge ham et jalousidrama mellem den dræbte og tiltaltes ekskæreste. Samtidig kæmpede parret for at sparke deres fællesstartede virksomhed i gang, som Britt Kaiser Palmgren lagde navn til og var direktør i.

Tiltalte forklarede, at han ikke brød sig om, når Britt Kaiser Palmgren holdt ham uden for beslutninger, der skulle tages i virksomheden, hvilket blandt andet førte til, at han opsagde sin stilling i deres fælles firma, Palmgren Erhvervsrengøring.

Han stikker hende i alt 78 gange med to store knive, forsøger at kvæle hende, snitter hende i halsen og ved pulsåren på hånden. Han fortsætter, selvom der kommer et barn ind, selvom hun flygter, selvom naboen blander sig. Man skulle tro, det var en gyserfilm, at den værste slags.

Birgitte Ernst, specialanklager.

Et par uger før drabet var Britt Kaiser Palmgren impulsivt taget til Skagen med parrets fælles datter. SMS’er mellem de to viser, at Britt Palmgren var bange for sin samlever:

»Du skal holde dig væk, jeg er rigtig bange for dig. Jeg vil ikke tale mere med dig, du er for voldsom, du skræmmer mig meget,« havde hun skrevet.

Derudover følte Frank Brix Danielsen sig ydmyget, når Britt Kaiser Palmgren, ifølge ham, flirtede med andre mænd i byen.

I starten af januar i år havde han en fornemmelse af, at forholdet var ved at køre af sporet, og han mistænkte sin samlever for at have en affære med en anden mand.

Tiltalte forklarede i retten, at følelserne løb afsted med ham den pågældende aften, efter han havde fået bekræftet sin mistanke om, at hun havde en affære.

Mens Britt Kaiser Palmgren sov, tjekkede han hendes telefon. Her fandt han en række SMS’er mellem Britt Kaiser Palmgren og den mand, hun havde en affære med. Tiltalte forklarede, at der i beskederne blandt andet stod, at hun havde planer om at flytte til København. Han forklarede endvidere, at han fandt en video, som hun havde sendt til manden, hvor hun angiveligt blottede sit underliv.

»Det slog klik«

Frank Brix Danielsen fortalte i retten, at det, han så på telefonen, gjorde ham jaloux og fik ham til at føle sig ydmyget.

»Jeg var både vred og ked af det. Det slog klik for mig,« forklarede han i retten.

Han fandt en kniv i køkkenet, som han tog med ind i soveværelset, hvor han konfronterede Britt Kaiser Palmgren med det, han havde set på telefonen.

»Jeg tror, jeg kalder hende luder, og så springer jeg på hende,« udtalte den tiltalte.

Britt Kaiser Palmgren slog, ifølge tiltalte, ud efter ham, hvorefter han stak hende med kniven. Han mente, at han stak hende 15–20 gange med en cirka 30 centimenter lang køkkenkniv, før kniven knækkede, hvorefter han begyndte at slå hende.

På et tidspunkt kom deres fælles datter ind i rummet og tændte lyset, hvilket Britt Kaiser Palmgren reagerede på ved at råbe, at hun skulle løbe. Datteren løb ud af hjemmet i nattøj og bare tæer, hvorefter Britt Kaiser Palmgren formåede at vriste sig fri og løbe mod nabohuset.

Den 53-årige fik fat i en ny kniv og løb efter hende. Han fik overbevist naboen om, at der blot var tale om et skænderi.

Overfaldet fortsatte uden for naboens dør, og bevæbnet med kniven forsøgte han at skære halsen over på Britt Kaiser Palmgren, ligesom han stak hende i ryggen.

»Jeg havde ikke på noget tidspunkt tænkt, at jeg ville dræbe hende,« sagde han, da specialanklager Birgitte Ernst spurgte, hvorfor Britt Kaiser Palmgren skulle dø.

Frank Brix Danielsen erkendte under forsvarerens korte afhøring, at hans irrationelle handlinger skyldtes jalousi, fordi det var hans klare opfattelse, at hans samlever gennem 17 år ikke ville være sammen med ham mere.

Efter drabet gik han tilbage i parrets hus, hvor han forsøgte at tage sit eget liv ved at skære sig i håndleddet og stikke en kniv i maven. Det lykkedes ikke, og han overgav sig til politiet.

Der lød snøften og hulken fra tilhørerrækkerne under forklaringen.

»Kan man sige, at drabet skyldes jalousi og ulykkelig kærlighed?« spurgte forsvarer Mette Grith Stage.

Tiltalte blev helt tavs.

»Hvordan har du det i dag?« fortsatte forsvareren uden at få svar på sit spørgsmål.

»Jeg tolker det, som om det ikke er godt,« konstaterede hun, da tiltalte ikke svarede.

Ingen formildende omstændigheder

Specialanklager Birgitte Ernst procederede efter dokumentationen i sagen for fængselsstraf på mindst 14 år til den tiltalte.

Hun mente, at voldsomheden i drabet var stærkt skærpende, ligesom det forløb, der ledte frem til drabet, efter anklagerens opfattelse var skærpende.

»Han stikker hende i alt 78 gange med to store knive, forsøger at kvæle hende, snitter hende i halsen og ved pulsåren på hånden. Han fortsætter, selvom der kommer et barn ind, selvom hun flygter, selvom naboen blander sig. Man skulle tro, det var en gyserfilm, af den værste slags. Her er ikke tale om en handling i et øjebliks affekt,« procederede Birgitte Ernst.

Forsvarer Mette Grith Stage lagde i sin procedure vægt på, at anklageren efter hendes overbevisning havde overdramatiseret forløbet i sin procedure og dermed ikke var tilstrækkelig objektiv.

»Anklageren taler om gyserfilm og den slags. Jeg skal ikke stå her som forsvarer og sige, at der er en hel masse formildende omstændigheder i den her sag. Der er nogle forklaringer, men ikke mange formildende omstændigheder. Men omvendt er der objektivt set heller ingen særligt skærpende omstændigheder. Udgangspunktet for strafudmålingen må være 12 års fængsel til min klient,« sagde Mette Grith Stage.

53–årige Frank Brix Danielsen blev idømt 12 års fængsel. Han mister desuden retten til arv, fastslog dommeren.

Den nu dømte Frank Brix Danielsen accepterede dommen.

Anklagemyndigheden har nu 14 dage til at afgøre, om man ønsker at anke dommen til landsretten.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.