Vanvidsbilist har påført »astronomiske skader« på betjent og dømt i 35 anklager: Nu skal han fire år i fængsel
Den 21-årige vanvidsbilist, Mohamad Tarek, der påkørte en betjent i juni sidste år, blev dømt skyldig ved et nævningeting torsdag formiddag. Fredag blev straffen vedtaget: Mohamad Tarek skal fængsles i fire år.
Efter omkring ti retsmøder fandt et nævningeting ved Retten i Aarhus den 21-årige Mohamad Tarek skyldig i den meget omtalte sag om vanvidsbilisme, hvor den dømte torpederede en betjent i tjeneste. Betjenten overlevede, men blev invalideret for livet.
Dommen var klar: Skyldig i 35 ud af 38 forhold. Dagen efter domsafsigelsen var der fyldt i retslokale tre, hvor hele sagen har udspillet sig. Strafudmålingen blev afsagt, og den 21-årige mand blev idømt fire års fængsel.
Mohamad Tarek valgte efter en kort drøftelse med sin forsvarsadvokat, Tobias Engby, at modtage dommen.
11 siders begrundelse
Torsdag formiddag blev domsbegrundelsen læst op af dommer Henriette Holst. Tilhørere, journalister, advokater og den dømte, Mohamad Tarek, spidsede ører fra start til slut - der var meget at forholde sig til, da de 11 sider og 38 anklager blev gennemgået.
De første 26 anklager mod den dømte drejede sig om hændelser, der var sket fra 6. august 2020 til 12. juni 2021. Disse forhold kredsede blandt andet om hærværk, tyveri, brud på færdselsloven og ulovlig tvang. Tre af disse forhold blev han ikke kendt skyldig i - det drejede sig om ejerforholdene til en løsskudspistol samt to forhold vedrørende den dømtes bil.
Mohamad Tarek sad stille og læste med, mens dommeren læste højt. Hendes stemme blandede sig med journalisternes hurtige hænder på tastaturerne.
Invaliderede betjent
Forholdene 27-37 drejede sig alle om aftenen 18. juni sidste år, hvor Tarek kørte vanvidskørsel og ramte den 32-årige politibetjent, Stefan Nymann. Påkørslen skete i krydset ved Åby Ringvej og Silkeborgvej i Aarhus V, da betjenten var ved at lægge stopsticks ud for at standse vanvidskørslen.
»Den tiltalte kørte ud i krydset for rødt lys og påkørte Stefan Nymann.. Det fremgår af videoen fra Teslaens (tilhørende et vidne, red.) frontkamera, at Stefan Nymann ved påkørslen blev slynget op i luften...« læste dommer, Henriette Holst, op og fortsatte:
»Det er bevist, at tiltalte efter påkørslen fortsatte sin kørsel gennem krydset og ud ad Silkeborgvej uden at stoppe op og hjælpe Stefan Nymann, selvom det var muligt uden særlig fare eller opofrelse for ham selv eller andre. Tiltalte har ved kørsel undladt at optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed.«
Stefan Nymann blev alvorligt kvæstet; sammenfald i begge lunger, brud på hoften, hjerneblødninger, og nerver i hjernen blev beskadigede. Samme aften blev han hasteopereret i hjernen og lå derefter i koma i adskillige måneder. Da han endelig vågnede, konstaterede længerne varig hjerneskade og lammelse i højre side af kroppen.

Millioner indsamlet
Den påkørte betjents hustru, Gitte Nymann, har fulgt retssagen tæt. Både ved domsafsigelsen og strafudmålingen sad hun helt stille på tilhørerrækkerne og kiggede frem for sig sammen med blandt andre Stefan Nymanns mor og far.
For få dage siden udsendte hun gennem en pressemeddelelse en tak for den støtte, som hun og Stefan Nymann har modtaget under hele retssagen. Politi-organisationen Thin Blue Line lancerede for cirka en måned siden en stor indsamling til Stefan Nymann.
Siden da er der blevet indsamlet 2,8 millioner kroner.
»At mærke, hvordan ens netværk rykker tættere sammen, og hvordan mennesker, som vi slet ikke kender, lever med og ønsker os det bedste – det er stort. De åndehuller, vi har oplevet, og de håb, vi har for fremtiden, er i høj grad båret af denne støtte,« lød det blandt andet fra Gitte Nymann i pressemeddelelsen.
Skærpelse i loven
Efter domsafsigelsen torsdag var det tid til procedure fra forsvarer Tobias Engby og anklager Bjørn Fogh Sørensen om strafudmåling.
»Der er ingen tvivl om, at dette er en alvorlig sag, der har haft enorme konsekvenser. Vi ser heldigvis ikke ret mange af den slags i Danmark,« begyndte anklager Bjørn Fogh Sørensen.
»Han har udvist foragt for sine medmennesker, han har udøvet vold mod andre, han har opført Nymann astronomiske skader. MT er vanvidsbilist, og det skal straffes hårdt.«
Anklageren lagde tung vægt på et udspil, som blev vedtaget i Folketinget tilbage i marts 2021 om skærpelse af vanvidskørsel. Denne lov gør muligt at forhøje straffen markant, hvis der er tale om uagtsom, betydelig legemsbeskadigelse i forbindelse med kørslen.
»Den her sag er bulls eye i forhold til, hvad Folketinget gerne ville skærpe,« sagde han og argumenterede for fem års fængsel.
»Han har udvist foragt for sine medmennesker, han har udøvet vold mod andre, han har opført Nymann astronomiske skader. Mohamad Tarek er vanvidsbilist, og det skal straffes hårdt.«
Da det blev forsvarerens tur, løftede Mohamad Tarek blikket fra bordet og kiggede på ham.
»Den endelige straf, man skal lande på, er efter min mening to år og seks måneders fængsel,« sagde forsvarer Tobias Engby blandt andet.
»Det er ikke helt irrelevant at tage med, at Mohamad Tarek ikke tidligere er straffet for hensynsløs kørsel.«
Ønsker ikke at anke
»Thi kendes for ret, Mohamad Tarek Younes skal straffes med fire års fængsel,« sagde dommer Henriette Holst ud i det fyldte retslokale tre fredag lidt over middag.
Mohamad Tarek modtog dommen helt roligt.
Da anklageren begærede om fortsat varetægtsfængsling, indtil den dømte skal afsone sin dom, protesterede forsvareren med det samme. Dette fik ikke noget betydning, da retssagens tre dommere vedholdt varetægtsfængslingen.
»Det drejer sig blandt andet om håndhævelse af retsfølelsen,« forklarede dommer Henriette Holst henvendt til Mohamad Tarek, hvilket han accepterede - alternativt kunne dette ankes til landsretten.
Gitte Nymann taler til pressen
Foran retsbygningen, da det sidste punktum i sagen var sat, valgte Gitte Nymann for første gang at møde den samlede presse. Hun berørte dagen, der ændrede deres liv samt hendes oplevelse af retssagen.
»Det er givende for mig at være her. Det har været givende for mig at få et indblik i, hvad der skete den dag ved at få vidneudsagn fra de personer, der var til stede. Jeg gik på arbejde, det gjorde Stefan også, og så skete der noget, som jeg ikke var en del af, og pludselig var vores liv noget andet. Så det har været rigtig givende at høre, hvad der foregik derude, og det har også hjulpet mig i at kunne støtte Stefan i det, vi står i fremadrettet,« fortalte hun.
Derudover sendte hun en taknemmelig hilsen til alle dem, der har valgt at donere penge til den førnævnte indsamling.
Det er kæmpe rørende. Kæmpe, kæmpe rørende at opleve opbakningen til os. At folk vil os en god fremtid. For det er det pengene de skal bruges til - til at give muligheder til Stefan.«
Da hun blev spurgt, om hun mente, at retfærdigheden var sket fyldest, svarede hun:
»Det vi står i, det kan ikke… Det er lovgivningen, der har talt. Der er faldet dom for de 35 forhold, han er kendt skyldig i – det er det, vi forholder os til. Ellers forholder vi os til det, vi står i.«
Historisk dom
Også forsvarer, Tobias Engby, satte ord på dommen efter retssagens afslutning.
»Mohamad har haft et ønske om at få det her overstået og få plastret revet af. Og det er baggrunden for, at han har modtaget dommen. Det er utrolig svært, når det er et uprøvet retsområde at fastsætte, hvad strafpåstanden skal være. Retten er kommet frem til fire år, og det har vi valgt at modtage,« fortalte forsvareren.
Retssagen har været dækket af en del medier i landet, og det har sat sine spor i Tobias Engbys klient.
»Jeg er sikker på, at med den medieomtale, der har været, og de omstændigheder, hvorunder det er sket, det har påvirket ham rigtig meget. Han er rigtig ked af, at han har kørt den her betjent ned.«
Ude foran byretten talte anklager, Bjørn Fogh Sørensen, ligeledes om sagen som ny af sin slags.
»Det er en streng straf, og det viser, hvor alvorlig en sag det er. Straffen er historisk hård, når man tænker på, at der ikke er nogen, der er blevet slået ihjel,« sagde han og tilføjede:
»Skærpelsen (fra marts 2021, red.) har haft enorm betydning. Mig bekendt er det den hårdeste straf (i lignende sager, red.), og det er et udtryk for at domstolene følger stramningerne.«
Hvor vidt sagens ankes fra anklagemyndighedens side, ville Bjørn Fogh Sørensen ikke kommentere på.