Politiet bryder månedlang tavshed: Har sigtet ”flere personer” i DF-partistøttesag

Østjyllands Politis efterforskning af muligt partistøttesvindel er i sin afslutning. Dansk Folkeparti klapper i som en østers.

Artiklens øverste billede
Knud N. Mathiesen er ikke længere medlem af byrådet, men er fortsat formand for DF's lokalforening. Han er også hovedpersonen i sagen om mulig svindel med partistøtte. Arkivfoto
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

»Flere personer« er blevet sigtet i forbindelse med den opsigtsvækkende sag om mulig svindel med kommunal partistøtte begået af Dansk Folkeparti Aarhus.

Det står klart efter, at Østjyllands Politi har afbrudt en ni måneder lang radiotavshed i sagen og endeligt givet interview til Lokalavisen Aarhus. Dog desværre uden at sige alverden.

»Jeg kan bekræfte, at vi har sigtede i sagen, men jeg kan ikke sige noget nærmere om, hvem vi har sigtet eller hvor mange,« siger Thomas Hansen, efterforskningsleder og politikommissær i Økonomisk Kriminalitet ved Østjyllands Politi.

Han kan hverken fortælle, om de sigtede, i flertal, alle er fysiske personer, eks. medlemmer af Dansk Folkeparti, eller om en af sigtelserne er mod en såkaldt juridisk person, nemlig lokalforeningen.

»Jeg kan kun sige, at vi har sigtet personer i sagen, og det kan så både være juridiske og fysiske personer,« siger Thomas Hansen.

Østjyllands Politi vil - ganske usædvanligt - heller ikke fortælle, hvad personerne er sigtet for.

Mørklagt

16. august 2021 kunne Lokalavisen Aarhus afsløre, at den aarhusianske partiforening med lokalformand og daværende byrådsmedlem Knud N. Mathiesen i front efter alt at dømme havde forsøgt at snyde sig til uberettiget kommunal partistøtte fra Aarhus Kommune.

Dagen efter afsløringerne valgte Østjyllands Politi på eget initiativ at indlede en efterforskning, men mørklagde samtidig sagen og har måned efter måned afvist interviewforespørgsler fra nærværende medie.

Offentligheden har ikke engang kunnet få at vide, om der var sigtelser i en sag med så stor offentlig interesse, der involverer folkevalgte og potentielle lovbrud.

Men efter trekvart år er det altså endelig lykkedes at få ordensmagten i tale, og efterforskningen er nu i sin afsluttende fase, fortæller efterforskningslederen.

»Vi er langt i efterforskningen. Hen mod den sidste del. Sagen er ikke overdraget til anklagemyndigheden, da vi mangler nogle dispositioner, som vi ikke alene er herre over,« siger Thomas Hansen og fortæller, at man blandt andet skal have sikret, at de sigtede i sagen har haft mulighed for at udtale sig.

Hvorfor har det taget så lang tid?

»Det kan jeg ikke fortælle uden at blotlægge nogle detaljer, som jeg ikke vil eller må blotlægge. Jeg kan bare sige, at det har krævet en grundig efterforskning at komme til slutningen af det her forløb. Vi forsøger altid at fremme sagerne med den fornødne hurtighed.«

Risikerer bøde eller fængsel

Sagens kerne er, at DF Aarhus i 2018 fik udbetalt cirka 59.000 kroner for meget i partistøtte.

Det blev Aarhus Kommune tippet om af en tidligere DF’er, men beløbet, som partiet skulle tilbagebetale, fik Knud N. Mathiesen sat ned med 41.000 kroner ved at påstå, at nogle valgreklamer fra 2017 først blev leveret i 2018.

Den påstand var dog usand, har Lokalavisen Aarhus afdækket, og da avisen fik aktindsigt i sagen, tilbagebetalte lokalforeningen samtlige 59.000 kroner.

I den forbindelse tilstod Knud N. Mathiesen i en mail til kommunen, at der aldrig blev leveret nogle valgreklamer i 2018.

Lokalformanden er uenig i ovenstående udlægning af forløbet. Han mener ikke, at han har påstået overfor kommunen, at der blev leveret valgreklamer i 2018, selvom det fremgår af et kommunalt møderesumé, som han har godkendt, og som avisen har fået aktindsigt i.

Ifølge partistøtteloven er det ulovligt at afgive urigtige oplysninger. Sker det, risikerer man en bøde eller fængselsstraf indtil fire måneder. Og det ændrer ikke på sagen, at partiet har tilbagebetalt pengene, har flere eksperter slået fast.

Ingen kommentarer

Lokalavisen har også kunnet afsløre andre suspekte økonomiske dispositioner i lokalforeningen – blandt andet muligt moms-fifleri – som angiveligt blev en del af politiets efterforskning.

Det har Østjyllands Politi dog ikke ønsket at bekræfte, og man ønsker fortsat ikke at svare på, om efterforskningen er blevet udvidet med andre forhold end de, der er blevet beskrevet i avisen.

Østjyllands Politi vil desuden heller ikke oplyse, hvornår sagen forventes overdraget til anklagemyndigheden, og om man vil anbefale tiltale eller tiltalefrafald.

Lokalavisen Aarhus har forsøgt at få en kommentar fra Knud N. Mathiesen, der fortsat er formand for Dansk Folkepartis lokalforening, men han afviser blankt at kommentere sagen.

»Jeg hverken kan eller vil udtale mig, mens der verserer en sag,« siger han i en kort samtale i telefonen.

Heller ikke partisekretær i Dansk Folkeparti, Jens Vornøe, er meget for at svare på spørgsmål.

»Jeg ved ikke, hvad vi skulle udtale os om. Vi er bekendt med, at der er nogle sigtelser. De sager må vi lade køre, og så må vi se på det. Der kan også blive et tiltalefrafald, så det er slet ikke sikkert, at der bliver en sag. Jeg har ikke yderligere kommentarer,« siger han.

Dansk Folkepartis eneste nuværende byrådsmedlem og medlem af lokalforeningens bestyrelse, Jakob Søgaard Clausen, har også afslået at kommentere sagen.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.