Retsreportage: »Jeg kan ikke komme i tanke om, hvornår jeg skulle have ramt betjenten«

I dag startede retssagen mod den 21-årige vanvidsbilist, der i juni sidste år påkørte en ung betjent under en biljagt. Under den indledende afhøringen forklarede tiltalte, at han hverken opdagede, at politiet forsøgte at standse ham, eller at han påkørte en betjent.

Artiklens øverste billede
Betjenten blev påkørt så voldsomt, at han efterfølgende endte i koma med en svær hjerneskade. Arkivfoto: Øxenholt Foto
Følg retssagen direkte. Lokalavisen Aarhus liveblogger fra det andet retsmøde, hvor den tiltalte skal svare på spørgsmål om sin brogede fortid. Klik her.

Onsdag indledtes nævningesagen mod den 21-årige mand, der er tiltalt for at have påkørt en betjent 18. juni sidste år.

Ved påkørslen pådrog politimanden sig blødninger i hjernen og lungerne, sammenfald af begge lunger, brud på højre hoftebenskam og overrevne/beskadigede nerver i hjernen. Skader, som i dag har invalideret ham for livet.

På retssagens første dag fik den tiltalte lejlighed til at afgive sin indledende forklaring i forhold til flugtforløbet, og mange journalister var som forventet mødt op for at dække den tragiske sag.

I alt har 40 vidner været indkaldt til at afgive forklaring i sagen, men flere af vidnerne er frafaldet, da den tiltalte allerede har erkendt en række forhold i anklageskriftet.

Den påkørte politibetjent, Stefan Nymann, skal ikke vidne, da han ifølge anklager, Bjørn Fogh Sørensen, ikke er i stand til det.

På flugt fra politiet

Den tiltalte kom ind i retten iført håndjern, en koksgrå skjorte, mørke jeans og en hårbøjle til at føre det halvlange, mørke hår væk fra ansigtet.

Han fik øje på sin bror, trak på smilebåndet og gav ham et henkastet nik.

Resten af tilhørerpladserne var fyldt op med journalister og et par bekendte til den tiltalte.

Retssagen blev indledt med, at anklageren læste det otte sider lange anklageskrift op.

Foruden episoden 18. juni 2021 er vanvidsbilisten nemlig tiltalt for 27 andre forhold, heriblandt 14 andre overtrædelser af færdselsloven, våbenbesiddelse, flere tyverier og meget mere.

Den tiltalte nægter sig skyldig i mere end halvdelen af forholdene, herunder flere forhold omkring den aften, hvor den tragiske påkørsel fandt sted.

Den første retsdag var afsat til at gennemgå det, som omtales som sagens hovedforhold. Det er forhold 27 til 38 i anklageskriftet, som omhandler den 18. juni sidste år, hvor den tiltalte var på flugt fra politiet.

Anklageren fremviste en række videoer fra ulykken for retten, som bruges som bevisførelse i sagen.

Der blev blandt andet vist overvågningsvideoer, videooptagelser fra en Tesla, som tilfældigvis befandt sig i krydset tæt på påkørslen, lydklip fra politiets radio under biljagten samt opkald til alarmcentralen fra folk, som var til stede, da ulykken fandt sted.

Den tiltalte rømmede sig, da klippene blev afspillet i retten.

Så ikke betjent

Den tiltalte erkender, at han var fører af bilen, der ramte betjenten, men han nægter sig skyldig i at have påkørt betjenten.

Han husker heller ikke at have hørt sirener eller set blå blink den aften i juni måned.

Da anklager Bjørn Fogh Sørensen spørger ind til diverse forhold i sagen, bedyrede den tiltalte, at han »havde fået korttidshukommelse af at sidde i arresten«, og derfor var der visse ting, han ikke kunne huske fra den pågældende dag, forklarede han.

Den tiltalte fortæller dog, at han husker politiet som »fjendtlige« under forløbet op til påkørslen, og at han var bange. Det er desuden hans opfattelse, at politiet har påkørt hans bil under biljagten.

»Når jeg bliver påkørt på den måde, bliver jeg bange. Det er klart, jeg ikke har lyst til at stoppe,« forklarede den tiltalte.

I forhold til påkørslen af politibetjenten, forklarede tiltalte, at han ikke så betjenten, der var i færd med at lægge sømmåtter ud på vejen for at standse ham.

»Jeg havde ingen chance for at kunne se ham ude i krydset. Betjenten sad på hug ved en anden bil. Så er det da klart, at jeg ikke kan se ham (...) Det er meget tragisk, at han fløj ud med sømmåtten. Det er pisseuheldigt,« lød det fra den tiltalte, der påstod, at han under påkørslen var generet af glas fra et sidespejl, der ramte ham i øjnene.

Det var hans opfattelse, at politiet kastede en donkraft ind ad bilen, og at det var grunden til tumulten og glasskårene i bilen.

Ifølge den tiltalte vidste han ikke, at han havde påkørt nogen, før en kammerat ringede til ham og fortalte, at han havde kørt en betjent ned.

»Jeg kan ikke huske, at jeg har kørt nogen ned, men så tjekker jeg nyhederne, hvor jeg er efterlyst med navn og billede. Så sidder jeg og sumper over det, men jeg kan ikke komme i tanke om, hvornår jeg skulle have ramt betjenten.«

Da anklageren spørger ham, hvorfor han ikke meldte sig til politiet med det samme, forklarer han, at han »lige skulle sluge den«, og at han gerne ville have mulighed for at se sine forældre og pakke en taske.

Først to dage senere meldte han sig selv efter at have skjult sig i det vestlige Aarhus.

»Nu bruger de mig som syndebuk«

Den tiltalte plæderede, at han ikke havde til hensigt at skade nogen, og at han angrede situationen.

»Hvordan har du det med det her?«, spurgte forsvarer, Tobias Engby, sin klient.

»Jeg har det forfærdeligt. Jeg havde ikke til hensigt at skade nogen,« forklarede tiltalte.

Det er den tiltaltes overbevisning, at han overholdt fartbegrænsningerne under hele biljagten, og at han på intet tidspunkt var til fare for andre trafikanter.

»Jeg synes, det gik forholdsvis langsomt. Jeg kørte nogenlunde lige så stærkt, som de andre biler på vejen. Jeg var overhovedet ikke tæt på at ramme nogen.«

Han opfattede derfor ikke situationen som farlig på noget tidspunkt.

»Politiet har gjort noget meget stort ud af det her, og nu bruger de mig som syndebuk. Selvom det er pissesynd og pissetragisk, så følger der også et ansvar med nogle andre her, det er ikke kun mig,« forklarede den tiltalte.

Den overbevisning deler den tiltaltes bror, da Lokalavisen Aarhus fanger ham til en kommentar.

»Det var et uheld. Det er jo, hvad der sker. Det kunne ske for hvem som helst. Han (red. den tiltalte) er selvfølgelig ked af det, der er sket, men hvis det ikke var en politibetjent, så var det en helt anden sag. I sidste ende er det bare et uheld, hvor betjenten prøver at spille dagens helt.«

Retssagen fortsætter torsdag, hvor det forventes, at den tiltalte vil blive afhørt om de forhold, der ligger forud for påkørslen af politibetjenten.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.