Betjent blev sendt i koma: Nu starter sagen mod 21-årig flugt- og vanvidsbilist

Stor nævningesag mod den unge mand, der under flugt fra politiet kørte en betjent ned, starter onsdag.

Artiklens øverste billede
Fredag 18. juni 2021 blev en betjent påkørt i krydset ved Åby Ringvej og Silkeborgvej. Nu er der rejst tiltale mod ham. Arkivfoto: Øxenholt Foto
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Hele 38 anklagepunkter skal der føres bevis for over ti retsmøder, når Aarhus’ nu mest kendte - og selverklærede - vanvidsbilist onsdag skal stå skoleret i en omfattende straffesag, der kan koste ham adskillige år bag tremmer.

Men ingen af de mange anklager mod den 21-årige tiltalte, som vi kalder MT, er vægtigere end de, der omhandler flugten fra politiet den 18. juni 2021. En flugt, der medvirkede, at livet blev forandret for altid for den 32-årige betjent Stefan Nymann og hans familie.

»Der er tale om en ganske alvorlig sag, hvor flere personers liv og førlighed blev bragt i fare, og hvor en politibetjent blev alvorligt kvæstet, var i livsfare og har ligget i koma i længere tid,« siger anklager Bjørn Fogh Sørensen, der fortæller at Stefan Nymann ikke selv kommer til at vidne mod MT.

Hjerneskade og lammelse

Hele flugten startede ifølge det syv sider lange anklageskrift, da en patrulje forsøgte at standse MT ved Åbyhøj Torv. Den unge mand fra Aarhus V valgte i stedet at køre frem mod en betjent, der fik sit ben klemt i døren, da patruljebilen blev påkørt, hvorefter han stak af vestpå.

Flugten ud mod ringvejen foregik i høj fart, og flere bilister var ifølge politiet i nærliggende livsfare på grund af vanvidskørsel.

Da MT nåede det røde lyskryds ved Åby Ringvej, kørte han først ind i en civil bil, fortsatte derefter over for rødt og bragede så lige ind i Stefan Nymann, der var i gang med at lægge en sømmåtte ud i fodgængerfeltet for at få vanvidsbilisten standset.

Heller ikke det fik MT til at standse. Men tilbage lå den unge betjent. Med blødninger i hjernen, blødninger i de sammenfaldne lunger, brud på hoften og med overrevne og beskadigede nerver i hjernen. Et liv forandret på et splitsekund.

»Vores liv blev evigt forandret. Vi var høje på livet og hinanden. Fyldt af taknemmelighed for det liv, vi havde, og den fremtid vi kiggede ind i. Men med ét stod alt stille. Det var så surrealistisk, som noget kunne være. Det radikale skift fra at stå med livet foran sig til at skulle kæmpe for livet,« skrev Stefan Nymanns hustru, Gitte, cirka syv måneder senere i en meddelelse til pressen.

Det er vores vurdering, at det på ingen måde kan bevises, at påkørslen skete bevidst

Bjørn Fogh Sørensen, anklager ved Østjyllands Politi

Halvanden måned før ulykken var parret blevet gift, og da ulykken indtraf havde de lige købt en landejendom, der skulle renoveres.

I adskillige måneder var betjenten i koma, og da han vågnede, var det til varig hjerneskade og lammelse i den ene side af kroppen, fremgår det af anklageskriftet.

»Det er en stor sorg for ham ikke at kunne huske hverken brylluppet, tiden med mig eller meget af det andet, der er sket de seneste tre år. Ligesom sorgen over hans tabte førlighed og bekymringer for fremtiden også fylder,« skrev hustruen i februar.

Stefan Nymann var ved at lægge sømmåtter ud på vejen, da han blev ramt af flugtbilisten. Arkivfoto: Øxenholt Foto

Kryptisk erkendelse

Som de fleste måske husker, gik der to dage og en decideret menneskejagt, før MT til sidst meldte sig selv og blev anholdt på en adresse i Gellerupparken. Siden har han siddet varetægtsfængslet.

Nu venter ti retsmøder frem til medio juni, fordi den unge tiltalte erklærer sig uskyldig i mange af de 38 forhold - heriblandt 14 færdselsforseelser, våbenbesiddelser, tyveri og meget andet.

»I forhold til hovedforholdet er det, jeg kan sige, at han erkender, at han har kørt bilen, men han nægter sig skyldig i de tiltaler, der er rejst mod ham. For at få baggrunden for det, synes jeg, at man skal afvente hans forklaring,« siger MTs forsvarer, Tobias Engby, til avisen.

Anklagemyndigheden har rejst sagen som en nævningesag, hvilket kun kan lade sig gøre, hvis man går efter mindst fire års fængselsstraf.

»Jeg har selvfølgelig en idé om, hvilken straf vi vil gå efter, men det er bevisførelsen i retten, der kommer til at afgøre det til sidst, så det vil jeg ikke kommentere nu,« siger anklager Bjørn Fogh Sørensen.

Tiltro til nævninge

Han mener ikke, at der var tale om en bevidst påkørsel af betjenten, men med den nye lov om vanvidskørsel kan påkørslen af betjenten koste op til otte års fængsel, selvom den var uagtsom.

»Ellers kunne anklagen have lydt på drabsforsøg, men det er vores vurdering, at det på ingen måde kan bevises, at påkørslen skete bevidst. Derfor har vi valgt at rejse tiltale for uagtsomhed, men under særligt skærpende omstændigheder,« siger anklageren.

Både anklageren og forsvareren medgiver, at der er tale om en særlig sag i den forstand, at offeret er betjent, og at der har været stor mediebevågenhed.

Tanker om den person, der påkørte Stefan, og som nu skal for retten, hans valg og gerninger, har vi ikke ladet fylde hos os.

Gitte Nymann, hustru til den påkørte betjent

»Men ellers er den alvorlig som alle andre straffesager, og jeg kommer til at gå til den med samme omhu som mine andre sager,« siger forsvarer Tobias Engby.

Ligesom Bjørn Fogh Sørensen frygter han ikke, at de seks nævninge vil lade sig påvirke af den megen omtale, der har været af sagen i offentligheden.

»Det er kun det, der kommer frem inde i retten, som de vil lægge vægt på. Så jeg har fuld tiltro til, at de træffer den rigtige afgørelse på baggrund af beviser og omstændigheder.«

Fokus på fremskridt

Sagen bliver fulgt tæt af Stefan Nymanns kollegaer og Politiforbundet, fortæller Anita Frank, formand for Østjyllands Politiforening, og medgiver, at sagen har ramt kollegaerne hårdt.

»Det er en alvorlig sag. Han blev jo alvorligt kvæstet. Heldigvis har han overlevet og har udsigt til et liv. Ikke det liv, han havde forventet, desværre. Det er farligt at være politibetjent, så vi ved jo, at der er en risiko for det her, hver gang vi går på arbejde. Derfor er det selvfølgelig noget, der har vores fokus. Og vi har fokus på at hjælpe og give den bistand, der er nødvendig.«

Om Stefan Nymann selv og hans familie vil være tilstede i retten, må tiden vise. I februar understregede hustruen dog, at genoptræningen havde al fokus.

»Tanker om den person, der påkørte Stefan, og som nu skal for retten, hans valg og gerninger, har vi ikke ladet fylde hos os. Vi har tillid til, at vores retssamfund tager sig af udmåling af straf og konsekvenserne. Vores fokus er udelukkende på vores kamp for et godt liv og de glæder, som små fremskridt giver i form af nyt håb,« skrev hans hustru.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.