Stor studenter-demo i Aarhus: »Flytning på 30 kilometer afgør ikke, om unge kommer i uddannelse«

At tvinge universiteter til at lukke studiepladser er ikke den rigtige måde at skabe flere studiepladser i provinsen, mener studentergruppen »Studenteroprøret ’22.«

Artiklens øverste billede
Tovholder for studenterdemonstration, Katrine Skov-Hansen, læser til daglig Æstetik og Kultur på Aarhus Universitet. Foto: Privat

Syv nedlagte uddannelser og 745 færre studiepladser.

Det er ifølge studentergruppen »Studenteroprøret ’22,« hvad regeringens udflytningsplan formentlig vil medføre for Aarhus Universitet.

For at gøre opmærksom på, at den politiske aftale »Tættere På - Flere uddannelser og stærke lokalsamfund« er dårlig nyt for uddannelsessystemet, vil studentergruppen onsdag demonstrere på Rådhuspladsen i Aarhus.

Idéen med regeringens udflytningsplan er at skabe flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark.

»De seneste årtier er udviklingen gået den forkerte vej. Mange uddannelsespladser er blevet koncentreret i de store byer, mens lokale og regionale udbud er lukket eller under pres for at gøre det. Der skal uddannes flere unge rundt om i hele Danmark. Der kræver blandt andet, at der sættes en begrænsning for, hvor mange unge der kan studere i de fire største byer,« står der i udflytningsplanen.

Ikke den rigtige vej

Men i virkeligheden giver aftalen færre og dårligere uddannelsesmuligheder, mener »Studenteroprøret ’22.«

»Hvis man mener, der skal være flere studiepladser i provinsen, skal man finde en anden måde at finansiere det på end at tvinge universiteterne til at lukke eksisterende studiepladser, siger tovholder for Aarhus-demonstrationen, Katrine Skov-Hansen, til Lokalavisen Aarhus.

Aftalen vil ifølge studentergruppen kun resultere i forringet uddannelseskvalitet samt øget karakterræs, fordi de lukkede studiepladser vil øge presset til de andre universiteter.

I regeringens udflytningsplan står der blandt andet, at planen skal skabe »blivende forandringer, der grundlæggende ændrer på uddannelseslandkortet og skubber samfundsudviklingen i en anden og bedre retning.«

»Jeg forstår godt problematikken omkring, at alle skal have en uddannelse, men jeg er ikke sikker på, at en flytning på 30 kilometer er det, der afgør, om unge kommer i uddannelse. Man skal kigge på nogle andre initiativer, der styrker de unges mulighed for at tage en uddannelse,« siger Katrine Skov-Hansen til Lokalavisen Aarhus.

Demonstrationen finder klokken 16-18 på Rådhuspladsen. Her vil der blandt være protestsang med Højskolesangbogen og taler fra professorer, lektor og studerende fra Aarhus Universitet.

Studenteroprøret ’22 er en landsdækkende gruppe af studerende, og ud over demonstrationen i Aarhus vil der onsdag også være demonstrationer i København og Odense. De finder også sted fra klokken 16.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Del artiklen