Retsreportage: Kørte over for rødt og dræbte Katrine, men det var ikke »særligt hensynsløs kørsel«

28-årig mand blev fundet skyldig i at have forårsaget dødsulykken, hvor en 23-årig kvinde sidste år mistede livet, men straffen er noget lavere, end den anklageren i sagen krævede.

Artiklens øverste billede
28-årig mand blev tirsdag idømt en betinget fængselsdom samt en betinget frakendelse af sit kørekort for dødsulykken sidste år i Brabrand. Arkivfoto: Claus Bonnerup

60 dages betinget fængsel med krav om 80 timers samfundstjeneste og en betinget frakendelse af kørekortet de næste tre år.

Sådan lød dommen tirsdag for den 28-årige mand, der 6. oktober sidste år påkørte og dræbte den 23-årige Katrine Lilleør Holm i T-krydset Åby Ringvej/Edwin Rahrsvej i Brabrand. Anklager Iben Holm krævede ellers en fængselsstraf på mellem 16 til 18 måneder, men retten i Aarhus fandt det ikke bevist, at den 28-årige mand kørte »særligt hensynsløst,« som anklageren ellers argumenterede for i sin afsluttende bemærkning inden domsvoteringen.

Jeg fulgte bare de andre trafikanter. Jeg havde ikke travlt

28-årig bilist i retten

I stedet blev han dømt skyldig i at have kørt for stærkt og kørt over for rødt, hvilket forårsagede den tragiske dødsulykke.

Den 28-årige, der under hele retssagen forholdt sig roligt, var tydeligt tilfreds og lettet efter domsafsigelsen. Hele retssagen igennem stod han ellers fast på, at han ikke havde kørt hverken for stærkt eller over for rødt lys i krydset.

Han erkendte dog, at det var ham, der kørte bilen, og at han ramte den 23-årige kvinde, som mistede livet.

I vidneskranken forklarede den 28-årige mand, at det var en helt normal oktoberdag, da han sidste år kom kørende ad Åby Ringvej i Brabrand. Han havde været på arbejde, klaret et par ærinder og skulle have sin bil forbi en synshal, da han ved 15-tiden kørte hen mod krydset, hvor ulykken skete.

»Jeg fulgte bare de andre trafikanter. Jeg havde ikke travlt,« svarede han, da anklager Iben Holm spurgte ind til dagen.

Ifølge hans forklaring gik det op for ham, at noget var galt, da han hørte et brag og så, at forruden på bilen var knust. Det var dog først, da han gik ud af bilen, at han fandt ud af, hvor alvorligt det var.

»Jeg løb over til den afdøde og råbte efter hjælp. Og så fik jeg det rigtig skidt,« forklarede den 28-årige mand i retten, hvilket blev bakket op af en politiassistent, der var indkaldt som vidne.

»Han var rystet, og så undskyldte han,« fortalte politiassistenten i vidneskranken.

Flere vidner

Anklager Iben Holm spurgte flere gange den 28-årige, hvilken hastighed han kørte ind i krydset med.

»Jeg er klar over, at det jo er en 70 km/t-fartzone. Jeg kørte de 70 km/t med fem km/t til eller fra. Jeg er ikke typen, der overskrider fartgrænsen,« svarede den 28-årige, som i øvrigt også var tiltalt for tilbage i 2019 at have kørt 128 km/t på en strækning, hvor fartgrænsen var 60 km/t.

Den del blev han dog frikendt for, da domsmandsretten ikke kunne fastslå, at det var den 28-årige mand, der sad bag rattet i bilen.

Der var dog en del, der tydede på, at den 28-årige kørte for stærkt, da han påkørte den 23-årige kvinde. Det forklarede den bilinspektør, der blev kaldt ud til ulykkesstedet, da han tirsdag afgav vidneforklaring i retssagen.

Ud fra observationer på ulykkesstedet og en computersimulering vurderede bilinspektøren, at den 28-åriges bil kørte ind i krydset med en hastighed på mindst 80 km/t og nok mere sandsynligt 90 km/t, da det ifølge bilinspektøren er minimumshastigheden for, at en forrude bliver knust ved et sammenstød.

Det er fuldstændig grundlæggende for trafiksikkerheden, at man respekterer om lyset er rødt eller grønt

Anklager Iben Holm

Det helt store spørgsmål i retssagen var, hvem der havde grønt lys, da ulykken skete. Selv var den 28-årige overbevist om, at han ikke kørte over for rødt, men flere vidner i retssagen havde en anden opfattelse.

Blandt andet fortalte en kvindelig cyklist, der kort før ulykken stod med sin cykel ved fodgængerfeltet sammen med den 23-årige kvinde, at de to helt sikkert havde grønt lys, da bilen kørte ind i krydset. Dermed kunne den 28-årige mand ifølge cyklistens vidneforklaring kun have haft rødt lys.

Med vidnernes forklaringer og bilinspektørens vurdering krævede anklager Iben Holm, at den 28-årige mand skulle idømmes en fængselsstraf på mellem 16 til 18 måneder for uagtsomt manddrab under skærpende omstændigheder.

»Det, han har gjort, er særligt hensynsløst. Det er en kørsel, som kostede en ung kvinde livet, og jeg er fuldstændig klar over, at han ikke satte sig ud i bilen med det fortsæt, at han ville slå nogen ihjel. Men han havde alle chancer for ikke at forvolde den ulykke,« fortalte anklageren under sin afsluttende bemærkning, hvor hun påpegede, at der var gode oversigtsforhold ved ulykkesstedet, så den 28-årige i god tid kunne se, at der var rødt lys.

»Det er fuldstændig grundlæggende for trafiksikkerheden, at man respekterer, om lyset er rødt eller grønt. Det er en regel, der er så enkel og velkendt, at børn ned i treårs-alderen kender reglen og kan fortælle, at det sådan, det foregår,« lød det fra anklageren.

Forsvarer Berit Ernst lagde derimod i sin afsluttende bemærkning vægt på, at den 28-årige ikke kørte vanvidskørsel med 200 km/t eller bevidst valgte at køre over for rødt.

Og domsmandsretten var altså enig i, at det ikke kunne bevises, at den 28-årige kørte særligt hensynsløst, selvom den samtidig fandt ham skyldig i at køre for stærkt og i at køre over for rødt lys.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.