Bestyrelsen i svindelramt boligforening er blevet afsat
Blotlæggelsen af muligt svig i Østjysk Bolig for mere 15-20 mio. kr. har fået Aarhus Kommune til at afsætte bestyrelsen og hente ledelseskraft ind udefra.
I oktober sidste år røg Østjysk Boligs daværende direktør efter mistanke om svindel. Den 23. april er det slut for samtlige bestyrelsesmedlemmer i boligforeningen, der er ramt af en svindelskandale for op mod 15-20 mio. kr.
Beslutningen om at afsætte bestyrelsen er taget af Aarhus Kommunes tilsyn med byens boligforeninger, efter en advokatundersøgelse har afsløret at der kan være sket mandatsvig, underslæb og udført returkommission igennem en årrække på 15-20 mio. kr.
»Vi har fra tilsynets side ikke tillid til, at bestyrelsen for Østjysk Bolig vil være i stand til på en overbevisende måde at forestå ansvaret med at rydde op i boligforeningen. Der venter en meget omfattende opgave med at rette organisationen op og sikre, at et muligt tab for boligforeningen og dens lejere bliver så lille som muligt. Vi har i dag underrettet bestyrelsen om, at vi har i sinde at fritage dem fra deres bestyrelsesansvar,« siger bystrategisk chef i Teknik og Miljø, Bente Lykke Sørensen, der har det overordnede ansvar for kommunens tilsyn.
Minimere tab
Advokatundersøgelsen har blandt andet konkluderet, at en række af de kritisable forhold kan være ansvarspådragende for bestyrelsens medlemmer.
Da tilsynet konstaterede de første alvorlige uregelmæssigheder i Østjysk Bolig i oktober 2020, krævede tilsynet, at bestyrelsen bortviste den daværende direktør. Samtidig overtog den administrative ledelse fra boligforeningen Lejerbo jobbet med at drive Østjysk Bolig.
Nu træder også Lejerbos bestyrelse til, og vil fremadrettet varetage bestyrelsesansvaret i Østjysk Bolig.
Rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), er fokuseret på, at få alle sten vendt og sikre lejernes rettigheder.
»Lejerne i Østjysk Bolig skal være sikre på, at der nu bliver sat et arbejde i gang, der kan minimere boligforeningens tab. Der skal være en ledelse, der kun har øjne for at lukke sagen op, og som har erfaringer med, hvordan man driver en boligforening på en betryggende måde. Jeg har sympati for, at man i Østjysk Bolig har villet stille sine mandater til rådighed for repræsentantskabet, men jeg er enig i tilsynets vurdering af, at der ikke er tilstrækkeligt,« udtaler Bünyamin Simsek.
Jyllands-Posten arbejder på at få en kommentar fra bestyrelsesformand i Østjysk Bolig, Katja Hillers.
Advokatundersøgelsen er udarbejdet af Kromann Reumert og er overdraget til Østjyllands Politi.