Politi og PET trak våben mod 53-årig mand med kniv, der angreb Rasmus Paludan.

Politi og PET trak våben mod 53-årig mand med kniv, der angreb Rasmus Paludan. Foto: Presse-fotos.dk

Retssag i gang: To mænd tiltalt for at ville dræbe Rasmus Paludan i Aarhus

Begge tiltalte nægter sig skyldige i drabsforsøg ved demonstration i Åbyhøj

Af
Jeppe Rafn

I dag begynder retssagen mod to mænd på 53 og 42 år, der er tiltalt for henholdsvis drabsforsøg og medvirken til drabsforsøg på Rasmus Paludan.

Det skete Grundlovsdag 2020, hvor lederen af Stram Kurs demonstrerede i Digterparken i Åbyhøj under stor offentlig bevågenhed. Rasmus Paludan havde annonceret, at han ville afbrænde koranen ved demonstrationen i området, der ligger lige overfor Gellerupparken, hvor der bor mange muslimer.

Inden det nåede så vidt, brød den 53-årige mand igennem politiets afspærring og løb frem mod Paludan med en kniv i hånden. Det fik politiet og Paludans livvagter fra PET til at trække våben og affyre advarselsskud mod manden, der var klædt i et hvidt jakkesæt med rød skjorte og et rødt og hvidt slips.

Politiet begyndte at behandle den 53-årige mand efter at have skudt ham i benet.

Politiet begyndte at behandle den 53-årige mand efter at have skudt ham i benet. Øxenholt Foto

Han adlød ikke politiets gentagne ordrer om at smide kniven, så politiet endte med at skyde den 53-årige mand i benet, hvorefter han blev overmandet og fik behandling, inden han blev kørt på hospitalet.

Østjyllands Politi mener, at den 53-årige mand havde til hensigt at dræbe Rasmus Paludan, og at han blev tilskyndet af den 42-årige mand, som ifølge tiltalen udpegede Paludan for den 53-årige mand i Digterparken og havde givet ham kniven, han angreb med.

"Det er en del af anklageskriftet, at det er sket i forbindelse med ytringer i den offentlige debat. Det er vores synspunkt, at det er et skærpende element," siger anklager Jesper Rubow til DR og tilføjer:

"Det er ikke hverdagskost, at vi ser drabsforsøg på politikere."

De to tiltalte blev begge varetægtsfængslet ved et grundlovsforhør dagen efter episoden og har siddet varetægtsfængslet i de syv måneder, der er gået siden da.

Anklageren går efter en fængselsstraf til den 41-årige mand og en behandlingsdom til den 53-årige, som har siddet varetægtsfængslet på en retspsykiatrisk afdeling.

De nægter sig begge skyldige, oplyser DR.

"Han har hele tiden nægtet sig skyldig. Han har ikke haft noget fortsæt om at slå nogen ihjel," siger den 53-åriges forsvarsadvokat, Henrik Hougaard.

Retssagen foregår over flere dage i Retten i Aarhus.

Publiceret 08 January 2021 11:34