Her ses et mindre 'tag' fra 'Kanel' på en gammel postkasse i Kannikegade. Foto: Danni Paulsen

Her ses et mindre 'tag' fra "Kanel" på en gammel postkasse i Kannikegade. Foto: Danni Paulsen

Driver butiksejere til vanvid:

"Kanel" er Aarhus' nye, travle graffiti-hærværksmand

Et forholdsvist nyt 'tag' kan ses overalt i Aarhus C. "Det er ren kriminel hærværk," lyder det fra erhvervsdrivende

Af
Danni Paulsen

Går du en tur i den aarhusianske midtby og kigger lidt på facaderne, så vil du næsten med sikkerhed se det.

"Kanel" - malet med spraydåse og skrevet med kantede versaler og ofte en lille krølle på l'et.

Ordet, der ellers forbindes med det brune krydderi, som glæder alle med en sød tand, er blevet kidnappet og misbrugt som 'tag' for en af Aarhus' for tiden mest aktive hærværksmænd.

"Kanel" er overalt, og det kan AllRemove, som kører rundt og renser graffiti ned i Aarhus, bekræfte.

"Mine folk har bemærket "Kanel" og fjernet det flere steder. Det startede i slutningen af efteråret," siger regionschef Marianne Holm Larsen.

Hun fortæller samtidig, at graffiti-maleriet tog voldsom fart under coronakrisen, og at det faktisk er blevet værre i takt med genåbningen.

"Der er mega meget lige i tiden generelt. Det buldrer afsted med graffiti inde i bykernen."

'Kanel' har også været på hærværkstogt i Øgaderne. Foto: Mai-Britt Kirstine Lund Jeppesen

"Kanel" har også været på hærværkstogt i Øgaderne. Foto: Mai-Britt Kirstine Lund Jeppesen

"Prøv på politistationen"

Umiddelbart kan det være svært at se et mønster i, hvor "Kanel" udøver sine ulovlige gerninger, men en gåtur i midtbyen afslører, at især private bygninger og de erhvervsdrivende er yndede mål.

Hos Helsemin i Frederiksgade har man fået flere 'underskrifter' i forskellige farver.

Bettina Ravenwood-Rathbourne, distriktschef, Helsemin, Frederiksgade

"Det er superirriterende for os fordi, det koster mange, mange tusinde kroner om året at få det grafitti overmalet hele tiden. Og vi er jo en helsekost-kæde, så vi synes også, at det er superirriterende for miljøet. Hverken graffitien, midlerne til at fjerne det eller malingen er godt for miljøet, og det ligger os på sinde," siger hun og er tydeligt irriteret over, at det er grimme 'tags', hendes butik bliver offer for.

"Der er ingen kunst i at male forskellige ord på en bygning. Måske giver det mening i graffitimiljøet, men for alle os andre giver det jo ingen mening overhovedet. Vi tænker bare, at det er grimt. Var man Banksy eller en anden med kunstnerisk formåen og malede noget, der gav mening, så fint med mig, men det her er ren kriminel hærværk," fastslår Bettina Ravenwood-Rathbourne og sender en sarkastisk udfordring til "Kanel" og ligesindede.

"Jeg synes, de skal prøve at male nede på politistationen og se, hvordan det går med det."

På egen regning

Hos slikbutikken Vingummi i Nørregade har man også fået en kæmpe, brun "Kanel"-klat på facaden.

"Jeg forstår ikke, hvorfor de gør det. Det giver ingen mening," siger ejer Ayman Hassoun, som må punge ud for at få det fjernet.

"Man får en grim facade, og det koster os penge at få fjernet. Det er ret irriterende. Forsikringen dækker ikke, så det bliver på egen regning, og det koster måske 3-5.000 kroner. Butikken ser jo grim ud, så vi kan ikke bare lade det stå."

På Cross Café ned til åen er man generelt forskånet for graffiti takket være placeringen i det befærdede område, men ejer Jesper Stevn har godt bemærket, at han har fået en underskrift på bagsiden ud til Sankt Clemens Stræde.

"Det ser jo ikke pissegodt ud at have den slags på facaden," lyder det fra café-ejeren, som dog nu måske kan få lokket sin udlejer til at få ordnet den orange facade.

"Jeg har længe ønsket at få den del malet fordi, den har en speciel farve. Det er vi ikke helt nået til enighed med udlejeren om. Men havde han gjort det, efter jeg havde fået den ønskede farve, så ville jeg selvfølgelig få det malet over igen. Det er jo ikke kønt."

Graffiti hører under straffelovens paragraf om hærværk og kan straffes med bøde eller fængsel op til halvandet år. Derudover kan udøveren risikere et stort erstatningskrav fra offeret.

Publiceret 30 July 2020 07:00