Ung mand lokkede NemId nøgler ud af ældre kvinder.

Ung mand lokkede NemId nøgler ud af ældre kvinder. Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix

Ung mand fra Aarhus har narret millionbeløb fra over 100 ældre kvinder

Tre års fængsel for omfattende phishing

Af
Jeppe Rafn

En 20-årig mand fra Brabrand har fået en dom på tre års fængsel for at have snydt over 100 ældre personer for et millionbeløb. Det har han gjort ved at ringe til dem og lokke deres adgangskoder til netbank og NemId ud af dem og hæve penge fra deres konti.

Bedrageren udgav sig for at være Mads Søborg fra Nordea eller Nets og ringede målrettet til ældre kvinder over hele landet. Flere af kvinderne var langt oppe i 90'erne, oplyser Syd og Sønderjyllands Politi, som har kørt sagen ved Retten i Esbjerg, fordi det var i det sønderjyske, at folk begyndte at anmelde de mange sager.

De første anmeldelser kom i oktober 2019, og i begyndelsen af det nye år kom politiet på sporet af 'Mads Søborg', som 25. februar 2020 med hjælp fra Østjyllands Politi blev anholdt ved sin bopæl i Brabrand. Det oplyser specialanklager Henning Fuglsang Sørensen til Lokalavisen Aarhus.

Specialanklageren fortæller, at den unge aarhusianer har anvendt en del 'muldyr' til at begå den omfattende økonomiske kriminalitet. Et muldyr er en person, der enten vidende eller uvidende illegalt overfører penge eller pakker mellem forskellige konti eller personer.

"Der er benyttet et stort antal forskellige konti, og det er vores klare opfattelse, at den unge mand ikke har arbejdet alene. Der står et større netværk bag, og vi har flere personer i søgelyset, som vi skal til at efterforske. I første omgang har vi haft fokus på at få den 20-årige stoppet," siger specialanklager Henning Fuglsang Sørensen.

4,6 millioner kroner

Den 20-årige aarhusianer nåede at bedrage for 2,3 millioner kroner, mens bankernes sikkerhedssystemer nåede at bremse yderligere 2,3 millioner kroner, inden han fik bragt disse penge udenfor myndighedernes rækkevidde.

Han har været varetægtsfængslet siden anholdelsen i februar og tilstod fuldstændig alle anklagerne ved retsmødet, hvor dommen blev takseret til tre års fængsel for bedrageri ved phishing. Han har desuden fået konfiskeret 2,3 millioner af retten og skal betale 2,1 millioner kroner i erstatning til bankerne.

Politiet påpeger i forbindelse med sagen, at det er vigtigt at bruge sin sunde fornuft, når telefonen ringer. Hverken banker eller offentlige myndigheder vil nogensinde bede borgerne oplyse adgangskoden til NemId eller koder fra nøglekortet. De oplysninger skal man holde for sig selv, og man kan være helt sikker på, at det er svindel, hvis man bliver bedt om at give de oplysninger.

"De mange anmeldelser fra borgerne har været afgørende for vores muligheder for at efterforske sagen. Det er derfor vigtigt at melde de her opkald til politiet, også selv om man bare gør det eneste rigtige og lægger røret på med samme," siger Henning Fuglsang Sørensen.

Publiceret 01 July 2020 13:38