Abdinasir Jama er formand for Gellerupparken. Foto: Stine Rasmussen

Abdinasir Jama er formand for Gellerupparken. Foto: Stine Rasmussen

Gellerup-formand:

Politiet medskyldig i uroligheder

Formanden for Gellerupparken finder urolighederne uacceptable, men mener, at politiet med sin massive tilstedeværelse er med til at fremprovokere balladen

Af
Jonas Hvid

JP Aarhus

Kan ikke retfærdiggøres. Uacceptabelt, men delvis også politiets skyld.

Sådan lyder reaktionerne fra borgmester Jacob Bundsgaard (S) og formand for Gellerupparken, Abdinasir Jama, på de seneste dages uroligheder i Gellerup-området.

Efter en demonstration fredag i Digterparken, der ligger over for Gellerupparken – kun adskilt af Åby Ringvej – hvor politiet måtte skyde en 52-årig mand i benet, da han forsøgte at angribe Stram Kurs-partileder Rasmus Paludan med en kniv, har der været uroligheder i området, hvor politiet har været massivt til stede.

Fredag eftermiddag og aften blev der både kastet med fyrværkeri og sten i Gellerup. Hen under aftenen og natten eskalerede situationen igen, da der blev brændt en bil af på Gudrunsvej og efterfølgende kastet sten på en patruljevogn, så forruden splintrede, og betjente måtte til tjek på skadestuen.

Natten til søndag var politiet atter til stede i området med ekstra patruljer, hvor der bl.a. var flere ildspåsættelser i skraldespande og i en enkelt bil, og der blev flere gange kastet med sten efter politiets biler og affyret fyrværkeri på gaden, har politiet oplyst.

Jacob Bundsgaard (S) roser politiet for indsatsen.

"Jeg tager skarpt afstand fra den ballade, der har været de seneste dage. Intet kan retfærdiggøre den uro, som har fundet sted. Jeg glæder mig over, at Østjyllands Politi er talstærkt til stede, så det kan genskabe orden og tryghed for det store flertal, som ønsker at bidrage til udviklingen i bydelen," lyder det fra borgmesteren via en sms.

Formand: Politiet skyld i uroligheder

Formanden for Gellerupparken, Abdinasir Jama, mener derimod, at politiet er medvirkende til urolighederne, som han samtidig også finder uacceptable.

"Al uro, ballade og kriminalitet er ikke acceptabelt i Gellerup," fastslår Abdinasir Jama og tilføjer:

"Men lige nu er det en krigszone i Gellerup, hvor gaderne er dominerede af varevogne fyldt med kampklædte betjente. Politiet bør ikke være så massivt til stede, fordi det får en del beboere til at føle, at det her handler om en kamp mellem borgere og politiet, og det får narkomiljøet i Gellerup til at kaste med sten for at forsvare sit territorium," siger formanden, der også mener, at Black Lives Matter-bevægelsen kan anspore nogle til angreb på politiet.

Hvad skal politiet så gøre, når der er uroligheder i området?

"Der har ikke været uroligheder ud over dem, som politiet har været medvirkende til. Når politiet er der, er urolighederne der. Hvis politiet går, er der fredeligt og roligt."

Præsenteret for formandens synspunkter, siger Kirsten Dyrman, direktør for Østjyllands Politi, følgende i en skriftlig kommentar:

"Så længe der er personer i området, der skaber uro, kaster med sten og affyrer fyrværkeri, så er det en naturlig opgave for politiet at være til stede, sikre ro og sørge for, at beboerne igen kan føle sig trygge."

Skærpet indsats i området

I forhold til hvad der skal gøres for at komme urolighederne til livs, konstaterer Jacob Bundsgaard, at der først og fremmest er tale om en politiopgave.

"Aarhus Kommune har indsat vores beredskab af gadeplansmedarbejdere og har skærpet både opmærksomhed og indsats i området," oplyser borgmesteren.

Adspurgt om, hvor store styrker Østjyllands Politi havde tænkt sig at stille med for at håndtere eventuel uro i Gellerup søndag aften, sagde vagtchef Lars Bisgaard søndag eftermiddag:

"Vi har lavet en til situationen afpasset indsats."

Publiceret 08 June 2020 10:20