Mandag formiddag var området ved spejderhuset afspærret. Foto: Øxenholt Foto

Mandag formiddag var området ved spejderhuset afspærret. Foto: Øxenholt Foto

Efter voldsom brand:

Husvilde spejdere er "lidt på spanden"

KFUM-spejderne må på jagt efter udstyr til sommerlejr, efter deres hus i Elsted er brændt ned til grunden

Af
Danni Paulsen

Efter en lang periode med spejderaktiviteter på et minimum på grund af corona-udbruddet, skulle KFUM-Spejderne Lystrup-Elsted Gruppe endelig til at i gang igen.

Men søndag aften blev spejdergruppen, der med 120 medlemmer er en af Aarhus' største, ramt af et tilbageslag, da tilholdsstedet i Elsted brændte ned.

Spejderne holder til i det store fritidscenter på Elsted Skolevej ved siden af skolen, og ifølge politiet opstod branden i spejderhusets stueetage og bredte sig til at omfatte hele taget. Årsagen er endnu ukendt.

"Der er en brandvæg imellem spejderhuset og resten af beboerhuset, og det ser heldigvis ud til, at den har virket," siger gruppeleder Sune Monrad.

Han blev sent søndag aften chokeret over nyheden om branden.

"Det stiller os ret uheldigt, må man sige. Stort set alle vores ting er brændt væk, og der er vist ikke meget, der kan reddes. Det er selvfølgelig enormt ærgerligt," siger han mandag, hvor politiet har afspærret området og sendt en brandefterforsker på arbejde for at finde frem til årsagen.

Gruppelederen selv har ikke noget godt bud på, hvordan branden kan være opstået.

"Slet ikke. Det er umuligt at sige. Der er selvfølgelig ting, der kan gå ild. I sådan et spejderhus er der jo mange ting, man kan lave bål med, men det skulle nu ikke gerne kunne selvantænde."

Må låne til sommerlejr

Branden har kostet spejderne deres primære opholdssted og lager.

"Det er der, vi har alle vores ting som telte, lejrudstyr, spil og alt muligt andet, som vi må antage er væk. Og når der er dårligt vejr om vinteren, er det der, vi er," siger Sune Monrad, som godt nok er ked af tabet, men situationen taget i betragtning positiv over timingen.

"Vi er i den heldige situation, at vi har en primitiv spejderhytte i Lisbjerg, som vi plejer at benytte i sommerperioden, og med alt det her corona-halløj har vi jo været lukket ned, så vi har alligevel skullet gøre os nogle forholdsregler i forhold til at være udenfor. Det er lidt held i uheld, at det er sket denne tid på året, og at det er spejdere, det er gået udover fremfor eksempelvis en badmintonklub. Vi kan lidt nemmere lave ting udenfor," forklarer han.

Nu skal spejderne på jagt efter låneudstyr hos kammeraterne i andre gruppe, for i sidste weekend i juni skal de på en planlagt sommerlejr i Silkeborg.

"Der skulle vi jo egentlig bruge alle vores telte og udstyr, så der er vi lidt på spanden. Vi må række ud til de andre grupper i Aarhus og ved Sletten i Silkeborg for at se, om vi kan låne noget udstyr ved dem."

Og så skal de til at se på, hvor de fremover kan holde til, for spejderhuset i Elsted får de nok ikke mulighed for at benytte i en rum tid.

"Vi skal finde ud af noget genhusning, og hvor vi kan være. Bygningen er kommunens, så dem skal vi have en snak med, om de kan hjælpe os."

Publiceret 08 June 2020 14:13