Afspærring af gerningsstedet i Sabro.

Afspærring af gerningsstedet i Sabro. Arkivfoto: Øxenholt Foto

Øksemorder kendt skyldig:

"Det er sjældent, vi har så makabre sager"

29-årig mand fra Aarhus kendt skyldig i dobbeltdrabet på sin mor og morfar i Sabro

Af
Danni Paulsen

Manden bag det makabre dobbeltmord i Sabro 24. april sidste år har nu fået sin dom.

Den 29-årige drabsmand, som dræbte sin mor og morfar med adskillige økseslag på morfarens adresse i Højagerparken, blev ikendt en anbringelsesdom uden længstetid. Det betyder, at han skal anbringes på et hospital for sindslidende på ubestemt tid.

Og der var ikke stor tvivl om, at det ville blive udfaldet, idet det også var anbefalingen fra Retslægerådet, som fastslog, at den unge mand, som har erkendt drabene, lider af paranoid skizofreni, og at der er høj risiko for, at han kan begå "ligeartet kriminalitet".

"Tiltalte er sindssyg og var det i gerningsøjeblikket," sagde anklager Birgitte Ernst i sin procedure.

Forsvarer enig

Under retssagen kom det frem, at han mente, at verden var styret af robotter, og at hans morfar var en robot, han havde fået til opgave at dræbe.

"Hans tanker er ekstremt farlige. Hvem ved, om han på et senere tidspunkt mener, at en anden person er en robot eller består af robotdele," lød et af anklagerens argumenter for, at en behandlingsdom skulle være på ubestemt tid.

Forsvarer Henrik Fibiger Hansens procedure var kort, for han havde hverken indvendinger imod skyldsspørgsmålet eller anklagemyndighedens strafpåstand.

"Jeg er i det store og hele fuldstændig enig med anklagerens måde at udlægge sagen på. Min klient er kommet til den smertelige erkendelse, at han har slået sin mor og morfar ihjel med økseslag i hovedet. Han har brug for behandling og har haft det i mange år," lød det fra forsvareren.

Den 29-årige mand valgte også at tage imod dommen.

Sjældent makabert

Anklager Birgitte Ernst var tilfreds med, at han fik en dom på ubestemt tid.

"Som jeg læste op i retten, så mener Retslægerådet, at han bliver endnu mere farlig, som tiden går," sagde hun til Lokalavisen Aarhus.

Under sin procedure lagde hun især vægt på drabet på moren. For ifølge den 29-åriges egen forklaring var det hans mission i livet at dræbe den 92-årige morfar efter kontrakt med staten, fordi han var en robot.

Men moren var der ingen "kontrakt" på. Hun blev offer for 22 øksehug, efter hun prøvede at gribe ind overfor økseangrebet på den lænestolssiddende morfar.

"Uanset hvad er det her jo en forfærdelig tragisk sag. Men inde i sit hoved havde han en begrundelse og berettigelse til at slå morfaren ihjel. Men det havde han ikke i sin egen tankeverden i forhold til moren, og jeg synes, når han så impulsivt dræber moren, så viser det, at han har manglende selvkontrol. Derfor er han ekstremt farlig."

Anklageren lagde ikke skjul på, at det var en usædvanligt ubehagelig sag, hun netop havde ført.

"Det er en af de mest makabre sager, der findes. To mennesker er blevet dræbt, men det er selvfølgelig navnligt på grund af måden med økse og antallet af slag, som er givet til begge dræbte primært i ansigterne og hovederne. Ligene var uigenkendelige, og det er meget makabert. Det er sjældent, vi har så makabre sager."

Publiceret 27 May 2020 11:27