Afspærring af gerningsstedet i Sabro.

Afspærring af gerningsstedet i Sabro. Arkivfoto: Øxenholt Foto

29-årig erkender grusomt øksedrab af mor og morfar:

"De skulle dø og genfødes på ny"

Tirsdag afgav 29-årig mand forklaring i sagen om dobbeltdrabet i Sabro sidste år

Af
Danni Paulsen

Tirsdag startede straffesagen mod en 29-årig mand fra Aarhus, som 24. april 2019 særdeles brutalt dræbte sin mor og morfar med økse og kniv på morfarens adresse i Højagerparken i Sabro.

Den unge mand, som er dansk og grønlandsk af afstamning, erkender drabet på de to familiemedlemmer.

I retten kom det frem, at det var en hjemmeplejer, som anmeldte dobbeltdrabet til politiet. Hjemmeplejeren havde modtaget en alarm fra den 92-årige morfar og var kørt til hjemmet, hvor han straks kunne konstatere, at noget var helt galt, da han ind ad vinduet kunne se to døde personer i stuen, mens der i entreen lå en blodig økse.

Knoglestykke i hælen

Synet, der mødte politiet ved ankomsten, var ifølge anklager Birgitte Ernst et rækkehus med blod i alle rum - men især i stuen, hvor drabene blev begået.

Her blev den 61-årige mor fundet liggende på gulvet, mens morfaren sad i en lænestol. Begge var dækket til med et hvidt klæde.

"Jeg ville ikke se på det. De skulle ikke bare ligge sådan," forklarede den tiltalte senere i retssalen.

Den tiltalte blev cirka en halv time senere anholdt ved et busstoppested i området, og en undersøgelse af ham viste, at han havde blod på øret og skoene, hvor der også blev fundet knoglerester. Desuden fandt man et knoglestykke, som stak ind i hælen på ham. Tøjet havde han skiftet i morfarens hus efter drabet.

"Han har været sindssyg i gerningsøjeblikket," lød det fra anklagerens kortfattede resumé af en mentalerklæring.

Forfulgt af robothund

Af hensyn til den tiltalte og hans fortsatte mentale tilstand, som retten også måtte tage hensyn til ved at tage en del pauser, valgte anklageren at læse op fra politiets afhøringsrapporter.

Af dem fremgik det, at den 29-årige tidligere har været indlagt på psykiatrisk afdeling med tegn på skizofreni og paranoia, og at han havde et misbrug af hash.

Til betjentene forklarede han, at han i tiden op til drabene havde følt sig forfulgt, og at han havde tænkt meget på robotter og overvågning. Han havde mistet grebet om, hvad der var virkeligheden, og han troede, at vi alle var robotter, og verden var ligesom i filmen The Matrix.

Drabene var en del af spillet, og det var meningen med hans liv, at han skulle dræbe sin morfar.

"De skulle dø og genfødes på ny," har han forklaret til politiet.

Han havde svært ved at huske gerningen og dagene op til, men forklarede, at han, efter han forlod morfarens hjem, havde følt sig forfulgt af en robothund, og han troede, at djævlen ville tage ham.

29-årig: "En kontrakt med staten"

Den tiltalte gik med til at svare på nogle få supplerende spørgsmål. Det gjorde han meget lavmælt og med korte svar.

Ifølge ham havde han et godt forhold til de dræbte, som han så næsten dagligt, hvor han tog bussen fra sin adresse i Højbjerg, hvor han boede med sin bror.

På dagen havde de hygget sig med chips og cola og set fjernsyn, men han gik med nogle forstyrrende tanker.

"Jeg var begyndt at tænke, at virkeligheden ikke var virkeligheden. At mit liv var et spil. En simulation som filmen The Matrix. Spillet gik ud på, at jeg skulle slå min morfar ihjel efter kontrakt med staten. Jeg tænkte, at det bare skulle overståes," forklarede han.

Han havde svært ved at sætte ord på tankerne, så i stedet læste han op fra en forklaring, han havde skrevet, hvori det fremgik, at han mente, at han havde underskrevet en kontrakt med staten som barn.

"Jeg havde ikke lyst til at gøre det. Det var noget, jeg troede, jeg skulle."

Slog selv alarm

Om drabet forklarede han, at han havde slået sin morfar først bagfra med husets brændeøkse i hovedet, mens morfaren sad i sin lænestol og så fjernsyn.

Herefter greb moren ind, men blev væltet omkuld, hvorefter hun også blev slået adskillige gange med øksen. Begge blev mestendels slået i hoved og ansigt. Ifølge obduktionen blev morfaren slået 16 gange, mens moren blev slået 22 gange.

Herefter gik han i køkkenet og hentede en kniv, som han ville stikke i morfarens hjerte, som han troede var et robothjerte, fordi han havde en indopereret pacemaker.

"Jeg stak den ind i brystet på min morfar. Jeg skulle være sikker på, at han var død," sagde den 29-årige i retten, mens han til politiet efter sin anholdelse havde forklaret, at han troede, at han kunne hjælpe morfaren til et nyt liv, og at det ikke var hans intention at skade hverken ham eller moren.

Til politiet havde han også forklaret, at moren og morfaren i længere tid havde givet små praj om, at han skulle dræbe.

Efter drabene ringede han 112, men sagde ikke noget. Herefter skiftede han tøj, trykkede på hjemmehjælper-alarmen og gik.

"Jeg ville tage livet af mig selv et andet sted."

Grusom beretning

Anklagemyndigheden havde bedt en kvindelig betjent, som var den første på gerningsstedet, vidne i retssagen.

Og det var en gruopvækkende og uhyggelig beretning, hun kunne give.

Hun forklarede, at hun sammen med sin kollega ankom og kunne se en blodpøl og en økse, hvorefter hun gik ind for at afsøge lejligheden. Betjenten forklarede i detaljer, som avisen vil skåne læserne for, hvordan hun fandt moren med et klæde over sig på gulvet og senere morfaren i lænestolen med et klæde over sig.

I morgen, onsdag, skal anklager og forsvarer procedere for retten. Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om behandlingsdom uden længstetid.

Der forventes at falde dom i sagen onsdag.

Publiceret 26 May 2020 12:21