Gruppen, der mandag raserede svømmehallen i Lystrup, skrev

Gruppen, der mandag raserede svømmehallen i Lystrup, skrev "GB 8520" på væggene. Foto: Lystrup Svømning

Politiet om indbrud- og hærværksbølge:

"Lystrup er et fokusområde"

Østjyllands Politi har noteret mange sager i Lystrup i 2020 og har øget patruljeringen

Af
Danni Paulsen

Mandag blev svømmehallen i Lystrup raseret af en gruppe unge, som ødelagde inventar for mange penge. Episoden er blot én i en stribe af tilfælde med hærværk og indbrud.

Ifølge Camilla Jørgensen, direktør i Lystrup Svømning, som har fanget vandalerne på video, er der tale om en gruppe unge, som har hærget flere steder i Lystrup den seneste tid.

Hos Østjyllands Politis forebyggelsessektion bekræfter man, at Lystrup har været meget plaget af indbrud og hærværk

"Der har været flere episoder med hærværk og indbrud i Lystrup her i de første måneder i 2020. Især i starten af året var der en del indbrud. Så stod det lidt stille, og i den seneste tid er der så begyndt at komme sager igen - blandt andet med hærværk," fortæller politikommissær Allan Rubin.

Han fortæller også, at der en bestemt gruppe i Aarhus N-lokalsamfundet, som man har haft kig på.

"Vi har nogle unge, som vi tidligere har haft episoder med, og som vi har været ude at tage nogle forebyggende samtaler med i den her henseende. De har også fået sigtelser i andre sager. Dem har vi selvfølgelig kig på i dette tilfælde. Der er jo sendt overvågningsbilleder ind fra svømmehallen, og dem bruger vi naturligvis i efterforskningen. De skulle efter sigende være ganske gode, men jeg har ikke set dem endnu."

Ifølge vores oplysninger er det alment kendt i Lystrup, hvem det er, der render rundt og laver ballade. Er det også dit indtryk, at det er en lukket, lille gruppe, som står bag de mange indbrud og den megen hærværk i byen?

"Vi er nødt til at mane lidt til fornuft, for vi ved eksempelvis, at der har været en sag på en skole, hvor der var en masse opråb om, at det var denne gruppe, der stod bag. Men den sag blev løst mellem rektor og de pågældende elever, så det er altså slet ikke alle sager, som vi kan hænge op på de samme unge. Men jeg kan sagtens forstå, at lokalsamfundet bliver drevet i den retning og får de tanker, for det, der foregår, er da frustrerende, men at hænge denne gruppe op på alt, der foregår i Lystrup, det er lige groft nok," siger Allan Rubin.

Han understreger, at en formodning ikke er nok til at tage affære, men at der også er områder, hvor man kan gøre en indsats.

"Vi kan altid køre ud og tage en dialog med de unge, familierne, skolelederne og gadeplansmedarbejderne, og det gør vi også, men vi skal have håndfaste beviser, før vi kan skride til sigtelser."

Har I øget jeres patruljering i Lystrup?

"Ja, det har vi. I øjeblikket er Lystrup et fokusområde, fordi der har været disse episoder."

Er det eskaleret under coronakrisen?

"Det er ikke min opfattelse. Der er absolut andre steder i Aarhus, hvor det er tydeligt, at der er sket noget under coronakrisen, men i Lystrup har det været i løbet af året."

Da vi skrev artiklen om svømmehallen, begyndte en hel del læsere at skrive på Facebook, at disse unge skulle sendes tilbage til deres hjemland og al den slags. Mig bekendt skulle de unge i denne gruppe være pæredanske. Kan du bekræfte det?

"Vi plejer ikke at udtale os om etnicitet. Det er en gruppe af unge mellem 15 og 20 år. Jeg kan godt forstå spørgsmålet, men vi begynder ikke at blande etnicitet ind i det."

Publiceret 20 May 2020 14:39