Foto: Lystrup Svømning

Foto: Lystrup Svømning

Lystrup plaget af meningsløs hærværk og indbrud:

"Det er så respektløst"

Længere tids problemer med hærværk og indbrud i Lystrup toppede mandag med store ødelæggelser på den lokale svømmehal

Af
Danni Paulsen

Rude smadret ved bager, letbanestop udsat for hærværk, flere indbrud hos en blomsterhandler samt indbrud og hærværk i hallen, på skolen, på idrætsanlægget og i svømmehallen.

Listen er lang og ganske givet længere end det opremsede. En regulær hærværksbølge har ramt Lystrup i det nordlige Aarhus.

Mandag aften var den gal igen, og her blev den lokale svømmehal mellem klokken 19 og 21 udsat for lidt af hvert.

Der blev malet graffiti, stjålet flere ting og blandt andet ødelagt et termotæppe, en kaffe/slik-automat og en billetluge.

"Termotæppet er voldsomt, voldsomt dyrt, og vores automat koster over 100.000 kroner. Derudover skal vi have nye ruder og telefoner, og der skal fjernes graffiti, og det er heller ikke billigt. Det kommer til at rende voldsomt op," siger Camilla Jørgensen, direktør i Lystrup Svømning.

"Skider og tisser"

Hun fortæller, at en gruppe unge mennesker ad flere omgange den seneste tid har lavet ballade på skolen og i svømmeanlægget, og mandag brød de døren til klubhuset ind, så alarmen gik i gang.

"De fleste gange, når de bryder ind, så har de mest lavet hærværk og ødelæggelser. Nogen gange har de holdt fest, hvor de efterlader det som et stort rod. Det kan være, de skider og tisser forskellige steder, kaster ting ud fra balkoner, skriver på væggene og meget andet. De går bare rundt og ødelægger ting, og så tager de det med, de lige har lyst til."

Men mandag aften blev hærværket taget til nye højder.

"De har blandt andet klippet alle snorene, der holder vores termotæppe over bassinet. Det er en kæmpe ødelæggelse og en kæmpe, kæmpe udskrivning for os. Nu kan vi jo ikke holde åbent på grund af coronakrisen, men havde det været normalt, så havde vi ikke kunnet åbne. Vi kan jo ikke få et 25 gange 12,5 meter tonstungt tæppe løftet op. Det kører normalt på en rulle, som mekanisk trækker i det," siger Camilla Jørgensen.

Alle snore til termotæppet over svømmebassinet blev klippet over. Foto: Lystrup Svømning

Alle snore til termotæppet over svømmebassinet blev klippet over. Foto: Lystrup Svømning

Gode overvågningsbilleder

Denne gang fangede overvågningskameraer dog nogle rigtig gode billeder af gerningsmændene, som svømmedirektøren er ret sikker på er de samme, som laver ballade andre steder i byen.

"Der er ingen tvivl om, at det er de samme, som laver alt muligt andet i byen. Det er der ret stor enighed om her i området."

"Det er unge mennesker i alderen 16-18 år, og vi kan godt se, hvem det er. De er jo så idiotiske, at det tøj, de bærer på overvågningsbillederne, det bærer de også på deres Facebook-profiler. Så vi er 100 procent sikre. Men det er også den slags typer, der udstiller sig selv på nettet med knive, penge og den slags i hånden," lyder det fra den frustrerede direktør, som ikke forstår, hvad den meningsløse ødelæggelse skal gøre godt for.

"De sætter en stopper for den udvikling og det arbejde, der bliver lavet for at gøre noget godt for børn og voksne i Lystrup. Det er så træls, at vi skal bruge foreningens, skolens og kommunens tid og penge på at gennemgå hærværk og tyveri. Jeg synes, det er mangel på respekt og mangel på indsigt i, hvad man ødelægger for andre."

Gruppen af ballademagere har flere steder i byen skrevet

Gruppen af ballademagere har flere steder i byen skrevet "GB 8520", og de gjorde de også i svømmehallen. Foto: Lystrup Svømning

"Politiet må træde i karakter"

Hun forventer, at politiet nu får fat i gerningsmændene og straffer dem.

"Det har stået på for længe herude. Det er utroligt, at en mindre flok unge mennesker kan få lov til at smadre og ødelægge så meget. Politiet og SSP-arbejderne må træde mere i karakter, og der skal være en konsekvens, for ellers fortsætter det og bliver værre. Jeg har været leder her i mange år, og de seneste tre måneder er jeg blevet ringet flere gange op om indbrud eller hærværk, end jeg er de seneste ti år."

Østjyllands Politi oplyser til Lokalavisen Aarhus, at sagen bliver efterforsket og overvågningsbillederne gransket. Det oplyses samtidig, at man er opmærksom på, at der er en gruppe kriminelle unge, som huserer i Lystrup.

Senere onsdag kan du læse et interview med en ansat i politiets forebyggelses-enhed, som svarer på spørgsmål om Lystrup-problematikken.

Publiceret 20 May 2020 10:33