Brøndbys fans under kampen mod AGF.

Brøndbys fans under kampen mod AGF. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Brøndby-fans gik til kamp mod politiet:

10 arbejdsskader og 21 tilfælde af vold mod betjente

DR har gennem aktindsigt afdækket, at en efterårskamp i Aarhus mellem AGF og Brøndby havde en særdeles voldelig op- og nedtakt

På et generelt plan er det gennem årene blevet meget mere sikkert og roligt at gå til en superligakamp i Danmark.

Men da AGF og Brøndby mødtes i Aarhus i november 2019, så udspillede der sig lidt af et voldsorgie.

Det kan DR rapportere, efter mediet har fået aktindsigt hos Østjyllands Politi.

Ifølge DR blev der i forbindelse med kampen indberettet hele 21 sager om vold mod tjenestemænd i funktion. Og efterfølgende har betjente anmeldt ti arbejdsskader.

Det er et noget andet billede, end offentligheden blev præsenteret for i den følgende ret afdæmpede døgnrapport.

"Trafikken langs Spanien og ud mod Strandvejen var kortvarigt påvirket omkring kl. 16.00, da en større gruppe fans gik i samlet flok fra Aarhus centrum mod Ceres Stadion. Undervejs var der kortvarigt uro, da nogle fans kastede med kanonslag og stole mod politiet og opførte sig aggressivt mod flere betjente. Enkelte borgere meldte desuden om skader på biler og glasskår på vejene. Efter kampen opstod der på Kongevejen mindre slåskampe, som hurtigt blev opløst," skrev Østjyllands Politi blandt andet om kampen.

I alt seks personer blev anholdt og sigtet i forbindelse med kampen.

Forholdet mellem Brøndbys fans og Østjyllands Politi var på forhånd betændt, idet dele af fangrupperingen har følt sig chikaneret af politiet - ikke mindst efter Østjyllands Politi valgte at offentliggøre billeder af eftersøgte Brøndby-fans, som man mente havde lavet ballade til indendørsstævnet KMD Cup i Aarhus i januar 2019.

Under kampen markerede Brøndbys fans utilfredsheden med ordensmagten med bannere, hvor man blandt andet efterlyste to ledende medarbejdere ved Østjyllands Politi med foto.

De mange tilfælde af vold mod betjente og arbejdsskaderne har fået Østjyllands Politiforening til at tage fat i politiets ledelse og bede om en grundig evaluering af forløbet.

"Det har været en voldsom oplevelse for de kolleger, der har været på arbejde og været udsat for vold," siger formand Heino Kegel til DR.

Til DR siger politiinspektør Jesper Bøjgaard Madsen, at man ikke havde forudset, at det kunne eskalere, som det gjorde, og at man har taget erfaringer fra dagen med sig i det fremadrettede arbejde.

"Det er ikke noget, jeg er stolt af, og derfor har vi også kigget ind i afviklingen af den her fodboldkamp, og hvad vi kan lære af den til kommende fodboldkampe på Aarhus Stadion."

Publiceret 16 February 2020 12:50