Foto: Øxenholt Foto

Foto: Øxenholt Foto

Fem unge kendt skyldig i sag om knivstik på handelsgymnasium:

"Der er ikke nogen som helst undskyldning"

Både forsvar og anklagemyndighed var umiddelbart tilfreds med dommen til de unge mænd, der stod bag overfald og knivstik mod 17-årig på Aarhus Handelsgymnasium

Af
Danni Paulsen

Tirsdag middag faldt dommen i sagen om knivstikkeriet på Aarhus Handelsgymnasium den 26. august.

Fem unge mænd var tiltalt for legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter. De fire unge mænd i alderen 18-19 år, der begik overfaldet mod en 17-årig studerende, blev alle kendt skyldig. De blev også kendt skyldig i at have begået et røveri i Randers.

Ikke overraskende var det den 18-årige knivstikker, der modtog den hårdeste dom. Han fik halvandet års fængsel, og blev også som den eneste kendt skyldig i at have truet sit røverioffer i Randers.

Ingen undskyldning

Hans tre venner og medgerningsmænd fik alle et år og tre måneder. Dommen lød på ubetinget fængsel.

"Der er ikke nogen som helst undskyldning for at opsøge nogen på en skole - herunder med kniv. Der er absolut ingen grund til at gøre den straf betinget for nogen af jer," lød det fra dommeren.

En af de tiltalte 19-årige, der blev kendt skyldig i at have deltaget i overfaldet, havde bedyret sin uskyld og sagt, at han fik kolde fødder og gik væk, inden overfaldet skete. Hans advokat havde begæret ham frifundet, men domsmandsretten lagde vægt på de vidner, der til retten har fortalt, at fire personer deltog.

Under retssagen bedyrede den 18-årige knivstikker flere gange, at offeret havde en kniv på sig, da overfaldet skete. Det havde ingen vidner set, og selv om der blev fundet to knive efterfølgende - den ene med offerets DNA på skæftet - var det ikke noget, domsmandsretten lagde til grund for dommen.

"Det er ikke på nogen måde godtgjort, at offeret havde kniv," fastslog dommeren.

Ingen af de fire dømte overfaldsmænd ankede dommen, men de ankede, at de kærede afgørelsen om, at de fortsat skal sidde varetægtsfængslet.

Lillebror løsladt

Den femte tiltalte, der er 16 år og lillebror til knivstikkeren, blev idømt et halvt års fængsel, men for en mildere voldsparagraf end de fire andre. Han har allerede siddet et halvt år i varetægt. De sidste tre måneder af straffen blev betinget, og derfor kunne han igen komme på fri fod.

"Han har været med i planlægningsfasen, men vi har ikke lagt til grund, at han vidste, at der skulle medbringes en kniv," forklarede dommeren.

Nu skal statsadvokaten vurdere, om man fra anklagemyndighedens side vil anke dommen.

"Jeg er ganske tilfreds med, at domsmandsrettens bevisvurdering var på samme måde som anklagemyndighedens. Nu skal dommen nærlæses, og der skal kigges på strafudmålingen, men jeg er tilfreds med de forholdsvist lange og ubetingede fængselsdomme for så grov voldskriminalitet," sagde anklager Jakob Beyer efterfølgende til Lokalavisen Aarhus.

Lokalavisen Aarhus har fulgt sagen fra start. Herunder kan du finde de tidligere retsreportager:

Publiceret 14 January 2020 12:29