Spartakus Bogcafé i Studsgade i Aarhus udsat for hærværk ved påsætning af klistermærker.

Spartakus Bogcafé i Studsgade i Aarhus udsat for hærværk ved påsætning af klistermærker. Foto: Spartakus Bogcafé

Nazist nu også sigtet for hadforbrydelser i Aarhus

To mænd er sigtet for overmaling af regnbuebænk og hærværk mod bogcafé

Af
Jeppe Rafn

To mænd på 27 og 39 år, der sidder varetægtsfængslet for det meget omtalte hærværk mod en jødisk kirkegård i Randers, er nu også sigtet for både hærværk og racisme i Aarhus. Det oplyser Østjyllands Politi.

Begge mænd er blevet sigtet for at overmale den regnbuefarvede bænk på Stadion Allé i Aarhus, som AGF og Aarhus Kommune i foråret 2019 satte op for at tage afstand til homofobiske tilråb på fodboldstadions.

Den farverige bænk blev i begyndelsen af juni sidste år overmalet med en mørk farve. Der blev også sat klistermærker på bænken med logoet fra den nazistiske modstandsbevægelse Nordfront, der på sin egen hjemmeside påtog sig ansvaret for hærværket.

Sigtelsen i forbindelse med overmalingen af bænken går på overtrædelse af den såkaldte racismeparagraf ved at forhåne eller nedværdige andre personer på grund af deres seksuelle orientering.

Spartakus Bogcafé

Den 39-årige mand er desuden sigtet for både hærværk og racisme ved at have opfordret flere personer til at begå hærværk mod den venstreorienterede boghandel Spartakus Bogcafé i Studsgade i Aarhus C.

Lokalavisen har tidligere skrevet om hærværket, som fandt sted natten til 25. september 2019. Det bestod af påklistring af klistermærker med hagekors på butiksfacaden, hvorpå der blandt andet stod 'Hellere død end rød' og 'folkeforrædere'. Ligesom ved regnbuebænken var der klistermærker med Nordfronts logo, og 'aktionen' mod bogcaféen blev indgående beskrevet på nazisternes hjemmeside.

Tekst på hjemmeside

Østjyllands Politis anklager Jan Østergaard oplyser til Lokalavisen, at politiet har læst med på Nordfronts hjemmeside, og Nordfronts egne beskrivelser af aktionerne lægger delvis til grund for racismesigtelserne både hvad angår til regnbuebænken og bogcaféen.

I forbindelse med regnbuebænken er det blandt andet formuleringen 'Homolobbyens pres for at udbrede det unaturlige, dekadente i alle afkroge af samfundet', der anses for en overtrædelse af Straffelovens § 266b.

I forholdet vedrørende bogcaféen henviser politiet i sigtelsen til formuleringerne 'Kommunismen blev anvendt af en rig, rodløs, international klike af jøder, for at vælte den traditionelle kristne magtstruktur i Europa, så de kunne leve som konger, imens resten af befolkningen blev udpint' og 'sammen kan vi stoppe den globale zionistiske elite, der undergraver vores samfund'.

Fængsling forlænget

De to mænd blev anholdt og varetægtsfængslet i november for at have hældt maling på 84 gravsten på den jødiske kirkegård i Randers.

Onsdag 8. januar fik de begge forlænget deres varetægtsfængsling i yderligere fire uger. Den 27-årige lod sig frivilligt fristforlænge, hvorimod den 39-årige krævede fristforlængelsen behandlet i Retten i Randers. Det hjalp ham dog ikke, idet retten imødekom politiets anmodning om forlængelse af varetægtsfængslingen, hvilket han ankede til landsretten.

Den 39-årige mand er en ledende skikkelse i Nordfront. Han kommer fra Hobro, mens den 27-årige mand er fra Randers.

Publiceret 08 January 2020 14:52