Foto: Google Maps

Foto: Google Maps

Kæmpe dansk svindelsag:

Pludselig dukkede Vejlby-Risskov Hallen op i anklageskriftet

Tre af fem sigtede i sag om svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse bor i Aarhus. Men den opsigtsvækkende straffesag involverer også Vejlby-Risskov Hallen

Af
Danni Paulsen

Midt- og Vestjyllands Politi har sagen, og omdrejningspunktet, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, ligger i Hjørring. Men alligevel spiller Aarhus en central rolle i svindel- og bestikkelsessagen i Forsvaret.

To civilt ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er tiltalt for at have modtaget bestikkelse. Den ene for at få opført en privat hustilbygning til 1,74 millioner kroner og den anden for at tage imod smedejernslåger og planter for 35.000 kroner.

Men det er en 50-årig mand fra den nordlige del af Aarhus, der, ifølge anklageskriftet, som Lokalavisen Aarhus har fået aktindsigt i, skulle have bestukket de to forsvarsansatte, for at de til gengæld favoriserede Kemp & Lauritzen, den 50-åriges arbejdsgiver, i fremtidige kontrakter samt godkendte fakturaer fra virksomheden på trods af, at den ikke leverede det, der svarede til fakturaens beløb.

Tilbygningen blev lavet af to aarhusianere, en murermester og en tømrermester, som er tiltalt for at have medvirket til bestikkelse ved at skrive falske fakturaer til Kemp & Lauritzen, så det lignede, at de havde udført arbejde for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Vejlby-Risskov Hallen indblandet

Den 50-årige tidligere Kemp & Lauritzen-ansatte skulle ifølge anklageskriftet også have snydt sin egen arbejdsgiver ved at købe materialer og få udført arbejde på Kemp & Lauritzens regning, selvom arbejdet intet havde med virksomheden at gøre.

Arbejdet blev lavet forskellige steder - blandt andet hos den tiltalte selv - men også i Vejlby-Risskov Hallen, fremgår det af anklageskriftet.

Anklagemyndigheden mener at have dokumentation for, at den tiltalte har begået mandatsvig for mindst 25.000 kroner i forbindelse med udført arbejde i Vejlby-Risskov Hallen tilbage i oktober 2016.

"Beklageligt og overraskende"

Det undrer formand for Vejlby-Risskov Hallen, Leif Gjørtz Christensen, meget, at der skulle være sket noget fordækt i forbindelse med at nogle kursuslokaler skulle laves om til kontorlandskab, mødelokale og et lille køkken for basketballholdet Bakken Bears, der spiller sine kampe i hallen.

"Det er stærkt beklageligt og meget overraskende. Vi har i god tro samarbejdet med et anerkendt firma, der skulle løse nogle opgaver for os, så det er med stor forundring, jeg ser, at vi pludselig optræder i et anklageskrift. Jeg har intet kendskab haft til, at der skulle være uregelmæssigheder. Om der så er foregået noget, jeg ikke har kendskab til, det bliver jeg forhåbentligt klogere på på et tidspunkt," siger Leif Gjørtz Christensen.

Han fortæller, at han først lige er blevet opmærksom på det, og at hverken politi eller anklagemyndighed har kontaktet hallen.

Vejlby-Risskov Hallen har efterfølgende været i arkivet for at finde gamle regninger på i alt 161.313 kroner eksklusiv moms frem, og de afslører ifølge formanden ikke, at noget ulovligt skulle være foregået i forbindelse med ombygningen.

"Vi har fået en regning, og den har vi betalt," siger Leif Gjørtz Christensen og fortsætter:

"Vi har hyret Kemp & Lauritzen, og han (den tiltalte, red.) og firmaet har ganske rigtigt været inde at lave noget arbejde i Vejlby-Risskov Hallen tilbage i 2016. Vi har ikke kendskab til nogen former for uregelmæssigheder i forbindelse med det arbejde."

Kender ham ikke

Hvad er jeres forhold til den tiltalte?

"Vi har brugt ham på dette enkelte projekt, og jeg kender ham ikke personligt. Jeg kender ham faktisk slet ikke."

Den 50-årige tiltalte bor i Vejlby-Risskov-området og er, ifølge Lokalavisen Aarhus' oplysninger, stor fan af Bakken Bears. På Facebook er han også ven med flere af klubbens ansatte samt ejer og formand, Claus Hommelhoff, der dog til Lokalavisen Aarhus understreger, at han intet kender til den tiltalte, som er én af flere tusinde venner, han har på det sociale medie.

Det står dog heller ikke klart, hvordan den tiltalte skulle have snydt i forbindelse med ombygningen i Vejlby-Risskov Hallen.

Ifølge anklageskriftet skulle han ved ombygningen have svindlet med materialekøb og elektrikerarbejde for i alt 25.262 kroner.

Leif Gjørtz Christensen har ikke et bud på, hvordan svindlen skulle have været udført.

"Han har ikke kunnet gøre det ved at lave aftaler med os, og jeg kan faktisk ikke forestille mig, hvad han skulle have gjort, for vi afregnede mig bekendt direkte til Kemp & Lauritzen. Så det vil jeg afholde mig fra at gætte på og overlader det trygt til anklagemyndigheden."

Midt- og Vestjyllands Politi har ikke ønsket at uddybe, hvad man præcist mener, at den tiltalte skulle have gjort i forbindelse med arbejdet i hallen.

Kemp & Lauritzen oplyser i en pressemeddelelse, at virksomheden politianmeldte forholdet, så snart man sammen med Forsvaret blev opmærksom på svindlen i 2016, og at man har indledt en revisionsundersøgelse af alle kundeforhold.

Publiceret 12 December 2019 14:00