En 54-årig mand er varetægtsfængslet for tre gange at have overført to kroner til sin ekskone, som han har et tilhold mod.

En 54-årig mand er varetægtsfængslet for tre gange at have overført to kroner til sin ekskone, som han har et tilhold mod. Foto: Lokalavisen

Uendelig og trist stalking-sag fortsætter: Fængslet for at sende ekskone 2 kroner på MobilePay

54-årig mand har igen igen igen overtrådt et tilhold mod sin ekskone

Af
Jeppe Rafn

I fredags fik en 54-årig mand fra Aarhus i Retten i Aarhus en dom på to måneders ubetinget fængsel for at have overtrådt et tilhold mod sin ekskone, som han ikke på nogen måde må kontakte.

Det var anden gang på kort tid, han blev dømt for at overtræde tilholdet. For godt et par måneder siden fik han en dom på fire måneders ubetinget fængsel for at have sendt hende over 1.500 mails, siden han i januar fik tilholdet mod hende. Denne sag er anket til landsretten, og derfor er han ikke begyndt at afsone byrettens dom.

Efter dommen i fredags, den 29. november, blev han løsladt, fordi han flere gange har været varetægtsfængslet og dermed afsonet straffen.

3 x 2 kroner

Den 54-årige mand har ved tidligere grundlovsforhør sagt og garanteret overfor retten, at han ikke igen ville kontakte sin ekskone, men natten til 4. december gik det galt igen.

Under stærk påvirkning af alkohol sendte han indenfor en time ekskonen tre MobilePay overførsler på hver 2 kroner. Beløbet refererer til en konflikt med ekskonen, som mens de stadig var gift i 2015 havde en affære med sin chef. Chefen var også gift, og han gav hende derfor en tokrone, som skulle symbolisere en vielsesring, indtil de kunne blive gift.

Anmeldt og anholdt

Den tiltalte skulle flere gange have kaldt sin ekskone for en tokronersluder. Det forklarede hun til politiet, da hun i går morges anmeldte eksmanden for med nattens pengeoverførsler at have overtrådt tilholdet. Han blev anholdt i går aftes og i dag fremstillet i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling.

"Jeg har ingen erindring om at have sendt pengene. Jeg havde drukket 10-12 stærke øl i løbet af dagen og tog hul på en hel flaske snaps om aftenen. Jeg fik et blackout og vågnede klokken 8.30 i min seng. Det var først, da jeg blev hentet af politiet, og de viste mig overførslerne, jeg blev klar over, jeg havde sendt pengene. Bagefter kunne jeg regne ud, hvad pengene henviser til," forklarede den 54-årige mand i dagens grundlovsforhør.

Gentagelsesrisiko

Østjyllands Politis anklager krævede den 54-årige mand varetægtsfængslet i fire uger på grund af forrige nats MobilePay overførsler.

"Det er et led i en systematisk og vedvarende forfølgelse og chikane, og der er ingen tvivl om, at der er risiko for, at det vil gentage sig, hvis han bliver løsladt," argumenterede anklageren med henvisning til, at den tiltalte gentagne gange har overtrådt tilholdet mod ekskonen på trods af flere sigtelser, varetægtsfængslinger og domme.

Ikke stalking

Den tiltaltes forsvarer medgav i retten, at hans klients historik ikke talte til hans fordel, men krævede løsladelse, fordi den nye episode efter forsvarerens mening ikke kan kaldes stalking.

"Tre overførsler af to kroner uden tekst er ikke et kerneområde i stalking. Kernen i stalking er at følge efter, overvåge og chikanere, og det er den sidste og mindst alvorlige del, chikane, vi har at gøre med her. Der er intet trusselsbillede i den her sag og ikke noget at være utryg over," sagde forsvareren i retten.

Forsvareren påpegede desuden, at hans klient slet ikke kunne huske, hvad han havde gjort, og angrede det. Derfor var der ikke grund til at frygte, han ville gentage det, lød argumentet.

Ikke intentionen

Den 54-årige tiltalte havde under grundlovsforhøret flere gange sagt, at det ikke var hans mening at overtræde tilholdet mod ekskonen, og at han i den grad fortrød MobilePay-overførslerne. Det gentog han, da han fik det sidste ord i retten.

"Det var absolut ikke min intention at gøre det, og jeg er rigtig ærgerlig over det. Jeg går gerne i fængsel, men jeg synes, det er synd for min gamle mor, hvis hun skal sidde alene juleaften," sagde han.

Dommen

Appellen prellede dog af på dommeren, som uden betænkningstid fulgte anklagerens ønske om varetægtsfængsling i fire uger.

Dommeren begrundede afgørelsen med, at den 54-åriges personlige forhold og historik giver frygt for, at han vil fortsætte med at overtræde tilholdet mod ekskonen.

Skilsmissen med ekskonen har taget hårdt på den 54-årige mand, som har mistet sit job på grund af megen sygefravær og har udviklet et alkoholmisbrug. Han bor i dag hjemme hos sin mor i den nordlige del af Aarhus Kommune.

Lokalavisen har fulgt sagen mod den 54-årige mand, siden han i sommer blev varetægtsfængslet første gang:

¨

Publiceret 05 December 2019 14:05