Foto: Ritzau/Scanpix & Øxenholt Foto

Foto: Ritzau/Scanpix & Øxenholt Foto

Tre mænd idømt fængselsstraf for forsøg på brandstiftelse mod Jens Stages lejlighed

24-årig mand får et års fængsel for at kaste røgbombe ind i Jens Stages lejlighed i juli. To andre får ni måneders fængsel, hvoraf tre skal afsones

Af
Sofie Amalie Skovsager

Mandag faldt der dom i sagen, hvor tre unge mænd er tiltalt for at have kastet en røgbombe ind i fodboldsspilleren Jens Stages lejlighed. Det skete natten til 14. juli i Eckersbergsgade i Aarhus.

Den hårdeste straf på et års ubetinget fængsel gik til en 24-årig mand, som skrev en seddel med en trussel og kastede selve røgbomben ind i lejligheden.

De to andre mænd, der begge er 21 år, fik en dom på ni måneders fængsel, heraf tre måneder ubetinget fængsel, og 120 timers samfundstjeneste. Den ene kastede en brosten gennem ruden, inden røgbomben blev kastet ind, og den anden filmede episoden med en mobiltelefon.

De tre forsvarsdvokater oplyste i retten, at alle tre modtager dommen.

De to 21-årige blev løsladt efter retsmødet, fordi de har afsonet de tre måneders ubetinget fængsel i forbindelse med deres varetægtsfængsling i sagen. Den 24-årige blev ligeledes løsladt, men skal afsone resten af sin dom på et senere tidspunkt. Anklageren krævede den 24-årige fortsat varetægtsfængslet, men det gik dommeren ikke med til.

Alle tre tiltalte er fundet skyldige i forsøg på brandstiftelse. De er derimod frifundet for at forvolde fare for menneskeliv, som anklageren påstod.

Anklager Jacob Gents havde derfor krævet halvandet års fængsel ubetinget fængsel til den 24-årige og et år og tre måneders ubetinget fængsel til de to medskyldige.

Motivet til angrebet var Jens Stages klubskifte fra AGF til FC København kort forinden, som de tre fodboldtilhængere var rasende over.

"Hensynsløs og meningsløs"

Jens Stage var ikke til stede i lejligheden på gerningstidspunktet, men det var hans bofælle, som lå og sov med sin kæreste. Det var anklagemyndighedens opfattelse, at de var i alvorlig fare.

Anklager Jacob Gents lagde især vægt på, at der ifølge gerningssteds- og farlighedsundersøgelsen var opstået en brand i lejligheden, som skabte forsætlig fare for personerne i lejligheden.

Anklageren henviste til den brandtekniker, som afgav vidneforklaring i sagen. Ifølge brandteknikerens forklaring kan røggeneratoren sammenlignes med at kaste en fakkel med åben ild i lejligheden.

Anklagemyndigheden kalder det en "fuldstændig absurd" og "fuldstændig hensynsløs og meningsløs gerning over en fodboldspillers klubskifte."

De skærpende omstændigheder i sagen beror ifølge anklageren blandt andet på, at de tiltalte har planlagt og handlet i forening, og at det er sket midt om natten i en beboelsesejendom i Aarhus midtby.

Brand var ikke hensigten

De tiltalte har forklaret, at de ikke troede, at der var nogen hjemme, idet Jens Stage skulle spille kamp i København dagen efter. Det var derfor ikke hensigten at udsætte nogen for fare.

I forbindelse med sagen har den 24-årige gerningsmand indrømmet, at det var ham, der kastede røggeneratoren og skrev sedlen med teksten: "I Aarhus straffes forræderi. Svin!!! Judas".

Det var derimod ikke meningen, at røggeneratoren skulle starte en brand.

Ifølge den 24-åriges forsvarer Peter Secher er det en logisk forklaring, at gerningsmændene blot ville true Jens Stage med en seddel med teksten, som var påklisteret på røggeneratoren, der blev kastet ind i lejligheden.

"Hvordan skulle det lade sig gøre at sende en besked, som var påklisteret om et paprør, hvis hensigten var at starte en brand? Hvordan skulle han så nogensinde læse den seddel?" sagde Peter Secher i retten.

Forsvarsadvokaterne for de to 21-årige mænd hævdede ligledes, at deres klienter ikke skulle dømmes for brandstiftelse. Advokaterne henviste til den del af de brandtekniske undersøgelser, som viste, at skaderne på lejligheden kom fra røg.

Havde drukket tæt

De tre tiltalte forklarede i retten, at de inden episoden havde drukket tæt i den 24-åriges lejlighed.

Derefter gik de hen til Jens Stages lejlighed, hvor den ene kastede en brosten ind af vinduet. Herefter kastede den 24-årige røggeneratoren, imens den tredje tiltalte filmede episoden med sin telefon.

Skaderne på lejligheden løber op i omkring 225.000 kroner.

Publiceret 18 November 2019 16:40