Foto: Ritzau/Scanpix/Øxenholt Foto

Foto: Ritzau/Scanpix/Øxenholt Foto

Rasende over klubskifte: 24-årig mand erkender at kaste røgbombe ind i tidligere AGF-spillers lejlighed

En 24-årig mand erkender, at han kastede røgbombe ind gennem vinduet til den professionelle fodboldspiller Jens Stages lejlighed med teksten "I Aarhus straffes forræderi"

Af
Sofie Amalie Skovsager

En nat i juli blev den professionelle fodboldspiller Jens Stages lejlighed på Eckersbergsgade i Aarhus udsat for hærværk og brandstiftelse, da der blev kastet en antændt røgbombe ind ad vinduet.

I dag afgav de tre tiltalte i sagen på 21 og 24 år forklaring i en fyldt retssal i Aarhus.

Anklagemyndigheden har rejst tiltale mod tre mænd for brandstiftelse, fareforvoldelse, trusler og ulovlig besiddelse af fyrværkeri.

Den ene af de tiltalte, en 24-årig mand, erkendte i retten, at han han tog intiativ til angrebet og kastede røgbomben ind af vinduet. Han forklarede, at motivet var Jens Stages klubskifte fra fodboldklubben AGF til FC København.

"Det var vel hans klubskifte, jeg var sur over," forklarede den tiltalte.

Rasende over klubskiftet

De tre tiltalte forklarede, at de forinden episoden havde drukket flere flasker vodka og øl i den 24-åriges lejlighed. De var derfor stærkt berusede.

Jens Stage havde netop underskrevet en kontrakt med fodboldklubben FC København, og det var denne kontrakt, der havde fået de fodboldinteresserede drenge op af stolene.

Den ene af de tiltalte forklarede, at han havde det fint nok med klubskiftet. Han husker, at der den pågældende aften blev skrevet en seddel med teksten "I Aarhus straffes forrædderi. Svin!!! Judas".

"Der var meget snak om det i byen, men jeg havde det fint nok med, at han blev solgt. Jeg kan ikke huske, hvordan det kom på tale, at vi skulle gå ned til lejligheden," forklarede han.

Den 24-årige fandt Jens Stages adresse på nettet. Han påførte sedlen på en røgbombe, og derefter gik de tre drenge afsted til lejligheden på Eckersbergsgade.

Den ene af de tiltalte kastede først en brosten ind ad vinduet, så ruden blev smadret, og derefter kastede den 24-årige røgbomben med sort røg, imens den tredje tiltalte filmede episoden med sin telefon.

I lejligheden lå Jens Stages bofælle og hans kæreste og sov. Det er anklagemyndighedens opfattelse, at personerne i lejligheden var i alvorlig fare, da bomben antændte en ildebrand, og der opstod kraftig røgudvikling.

De tiltalte forklarede, at de ikke havde undersøgt, om der opholdt sig nogen i lejligheden.

"Jens skulle spille i København dagen efter mod OB, så vidt jeg husker. Så jeg tænkte, at der ikke var nogen hjemme. Der var helt mørkt, så vi gik ud fra, at lejligheden var tom. Jeg regnede heller ikke med, at en professionel fodboldspiller boede med nogen," forklarede den ene.

De tre tiltalte forklarede i retten, at formålet var at give fodboldspilleren en lærestreg.

"Det skulle bare lave nogle mærker på gulvet, og så kunne han se truslen, når han engang kom tilbage," forklarede den 24-årige.

De tre forklarede, at de ikke var klar over, hvilket rum de kastede røgbomben ind i.

De tiltalte erkendte at have fremsat trusler, men nægter sig skyldige i brandstiftelse og forvoldelse af fare.

Den 24-årige mand erkender, at han kastede en røgbombe ind gennem vinduet til en lejlighed tilhørende Jens Stage. Han forklarede, at han ikke havde til hensigt at forvolde fare for nogen.

Den 24-årige blev kort tid efter episoden anholdt og varetægtsfængslet, og den efterfølgende måned blev de to andre mænd anholdt.

Bofælle og kæresten hoppede ud af vindue

Jens Stage var ikke selv til stede i lejligheden på gerningstidspunktet.

Dagens første vidne var Jens Stages bofælle, som på daværende tidspunkt delte adressen på Eckersbergsgade.

Han befandt sig lejligheden denne nat i juli sammen med sin kæreste. De lå og sov i soveværelset, som vender væk fra gaden.

De blev vækket af et højt bank på vinduet i stuen. Derefter blev en rude smadret, og der kom en susende fyrværkeri-lignede lyd, og derefter blev lejligheden fyldt med røg.

Der opstod skarpt lys i lejligheden.

"Vi havde ingen idé om, hvad der foregik. Jeg nåede at tænke det værste, tog min telefon og så hoppede min kæreste og jeg ud af vinduet til baggården. Jeg ringede til politiet, og vi kaldte på hjælp fra naboerne, så vi kunne komme ud på gaden," forklarede bofællen.

De to personer, der var i lejligheden, slap uden store mén, men måtte på skadestuen, da kæresten slog sig i springet fra vinduet.

Personerne var i fare

Bjarne Olesen fra Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut var også indkaldt som vidne i sagen.

Det var ham, som udarbejdede en farlighedserklæring kort efter episoden med formålet at vurdere det farlighedsniveau, der havde været i branden.

Han forklarede, at der som følge af episoden opstod brand eller glødebrand. I lejligheden var sorte og sodsværtede afmærkninger, som ifølge ham ikke kunne været opstået som følge af røg.

"Der var med sikkerhed opstået flammer, hvis røgbomben havde ramt stofmøblerne i stuen med skumpolstring. Det havde antændt det, som om det var brandbart væske," forklarede han.

Døren fra soveværelse til stuen var åben, og røgen havde spredt sig direkte til fordelingsgangen. Personerne i soveværelset kunne derfor ikke komme ud uden at skulle igennem røgen.

Bjarne Olesen vurderede, at personerne i lejlighed var i forsætlig fare, men ville have været i overhængende fare, hvis de havde opholdt sig i stuen.

Der forventes at falde dom mandag 18. november i Retten i Aarhus.

Publiceret 12 November 2019 10:00