Jens og Grethe Opstrup har haft adskillige indbrud i deres hjem, men ikke siden de fik nye vinduer og døre.

Jens og Grethe Opstrup har haft adskillige indbrud i deres hjem, men ikke siden de fik nye vinduer og døre. Foto: Jeppe Rafn

Har haft indbrud fem gange: Det var rart, da de fik fat på tyven

Jens og Grethe har haft flere indbrud i deres bolig, hvor alt er blevet gennemrodet og smidt på gulvet

Af
Jeppe Rafn

”Sidst vi havde indbrud, havde tyven taget mine Ole Henriksen cremer, selvom der var taget hul på dem, og noget sølvtøj. Rundt omkring stod der øldåser, som ikke var vores, og da politiet så øldåserne, vidste de, hvem tyven var og fik fat på ham. Det var rart, de fik fat i tyven, selvom han havde nået at afsætte sølvtøjet.”

Ægteparret Jens og Grethe Opstrup har igennem årene haft en håndfuld indbrud i deres hjem på Morbærvej i Viby. De har fået stjålet smykker, sølvtøj, en symaskine, cigaretter. Alt sammen ting der kunne genskaffes, bortset fra nogle smykker med affektionsværdi, Grethe fik til sin konfirmation. Og det er da heller ikke de stjålne ting, som har irriteret ægteparret mest, når de har haft indbrud.

”Det er mere det, at hele huset er gennemrodet, og indholdet i skuffer og skabe ligger overalt. De har været lidt for tæt på,” synes Grethe, der har anskaffet sig en peberspray.

”Jeg blev ikke dårlig eller bange, men synes bare det var irriterende og fik lyst til at tæske dem, fordi de rodede rundt og tog vores ting. Det lignede én stor slagmark, og alt var rodet rundt og smidt ud på gulvet,” supplerer Jens.

Nye døre og vinduer

Indbrudstyvene er kommet ind ved at liste vinduer af, men siden ægteparret for nogle år siden fik nye og mere sikre vinduer og døre uden indvendig vrider, har de været forskånet for indbrud.

”Der har været mange indbrud i området på det seneste, men jeg tænker, tyvene tager dem, det er nemmest at komme ind til,” siger Grethe.

Tyv listede rundt

Ægteparrets nabo Elisabeth Houe Thomsen har også haft indbrud for en del år siden. Tyven havde smadret en rude i familiens bil og fundet en ekstranøgle i en jakkelomme og låst sig ind i huset.

”Jeg synes, det var ulækkert, tyven listede rundt i huset, mens vi sov. Man er overhovedet ikke herre over situationen, og jeg sov meget let i en del år. Det gør jeg måske stadigvæk – jeg er meget mistænksom overfor små lyde,” fortæller Elisabeth.

Elisabeth og Jens og Grethe er med i et Nabohjælp-netværk sammen med de nærmeste naboer på Morbærvej i Viby. Ingen af naboerne i netværket har haft indbrud i de seneste år, efter de er begyndt aktivt at passe på hinandens boliger.

Råd mod boligindbrud

Du skal først og fremmest sikre døre og vinduer, hvis du vil holde tyven ude. Det er også en god ide at snakke med naboen, hvis du vil undgå indbrud

En høj hæk giver tyven ro til at bryde ind. Overvej, om du skal klippe din hæk ned eller gøre plankeværket lavere.

Tænk på, hvad tyven kan se gennem dine vinduer. Sæt de værdifulde ting, så de ikke er synlige udefra.

Få det til at se ud som om, der er nogen hjemme, når du og din familie er væk.

Lad være med at annoncere at du er på ferie. Få hjælp fra din nabo, der fx kan gå en runde om dit hus, fylde affald i din affaldspose eller parkere sin bil foran dit hus.

Indendørs belysning: Brug automatiske tænd/sluk-ure - også når du er bortrejst.

Udendørs belysning, ofte i forhaven, medvirker til at forebygge indbrud. Forbind en bevægelsessensor med belysningen. På den måde bliver det sværere for en indbrudstyv at gemme sig, og naboen kan lettere se, at der sker noget.

Ovenstående råd er uddrag fra Det Kriminalpræventive Råds råd mod indbrud i bolig.

Publiceret 12 November 2019 08:30