Elisabeth Houe Thomsen (til venstre) og Elisabeth Hartlev passer på hinanden og naboernes huse, når de ikke er hjemme.

Elisabeth Houe Thomsen (til venstre) og Elisabeth Hartlev passer på hinanden og naboernes huse, når de ikke er hjemme. Foto: Jeppe Rafn

De holder øje med hinandens huse: Vi har ikke haft indbrud i flere år

Naboer holder øje med hinandens huse, når de er væk i mere end én dag

Af
Jeppe Rafn

Naboerne i den ene ende af Morbærvej i Viby holder øje med hinandens huse, når man ikke er hjemme. Hvis de skal være væk i mere end én dag, sender de en sms til de andre naboer, og én af naboerne får udleveret en nøgle til huset.

"Vi går dagligt en tur i og udenfor huset, tømmer postkassen, putter skrald i skraldespanden og parkerer en bil i indkørslen for at få det til at se ud som om, der er nogen hjemme," fortæller Elisabeth Hartlev.

Hun er tilmeldt Nabohjælp og holder via Nabohjælp-appen desuden sine naboer orienteret om, hvis der har været indbrud eller indbrudsforsøg eller er set nogen mistænkelige personer i nabolaget.

"Det er nabohjælp i højeste potens, synes jeg. Vi sørger for, at folk så vidt muligt kommer hjem til et hus, hvor der ikke har været nogen," siger Elisabeth Hartlev.

Standser fremmede på vejen

Hendes nabo Elisabeth Houe Thomsen er også ivrig nabohjælper og aktiv i forhold til at forebygge indbrud i nabolaget.

"Hvis der går nogen rundt og kigger og snuser, går jeg hen siger til dem og siger, de ser søgende ud, og spørger dem, hvem de leder efter. Det er ikke til at vide, hvem det er," siger Elisabeth Houe Thomsen.

Hun havde selv indbrud for en del år siden, og hendes naboer til den anden side end Elisabeth Hartlev har haft adskillige indbrud i deres hus.

"Tidligere har der været rigtig mange indbrud i området, men nu har vi i flere år ikke haft indbrud i den her ende af Morbærvej. De har måske opgivet os," siger Elisabeth Houe Thomsen med hentydning til, at beboerne er blevet meget aktive med nabohjælp.

Godt naboskab

Elisabeth Hartlev og Elisabeth Houe Thomsen fortæller, at nabohjælp for dem handler om både tryghed og forebyggelse af indbrud. Og den tætte kontakt og overvågning af hinandens huse har haft den sidegevinst, at beboerne på vejen er kommet tættere på hinanden.

"Det giver faktisk et godt naboskab, og vi har lavet en spilleklub, hvor vi mødes og snakker rigtig meget, får kage, øl og vin. Det er også med til at give en tryghed, at vi kender hinanden og mange af hinandens venner, som kommer i husene heromkring," siger Elisabeth Hartlev.

Hun har lige fået tilsendt en masse nabohjælp-brochurer og vil gå rundt på vejen og spørge, om folk vil være med i Nabohjælp. De nærmeste naboer er desuden blevet enige om at sætte et Nabohjælp-skilt op.

Nabohjælp fakta

Nabohjælp fakta

Cirka 300.000 danskere er tilmeldt Nabohjælp, som via Nabohjælp appen giver dig adgang til et netværk med alle nabolagets nabohjælpere. Her får du blandt andet adgang til at skrive, læse og kommentere advarsler i dit nabolag, og du får tilsendt klistermærker til postkasser og døre.

Nabohjælp er ifølge Bo Trygt en langt mere tryghedsskabende og effektiv måde at undgå indbrud end alarmer.

Læs mere på nabohjælp.botrygt.dk

Publiceret 07 November 2019 06:00