Kurven over indbrud i Aarhus har været støt nedadgående, men den skal endnu længere ned. Modelfoto:

Kurven over indbrud i Aarhus har været støt nedadgående, men den skal endnu længere ned. Modelfoto: Adobe Stock

Nyt partnerskab med ambitiøs målsætning:

Antallet af indbrud i Aarhus skal nedbringes markant

Aarhus Kommune, Østjyllands Politi og Bo Trygt har indgået et samarbejde, der skal munde ud i, at antallet af indbrud i Aarhus er nede på en tredjedel om fem år

Af
Danni Paulsen

Om fem år skal antallet af indbrud i private hjem i Aarhus Kommune være nede på en tredjedel.

Det er den ambitiøse målsætning fra Aarhus Kommune, Østjyllands Politi og Bo Trygt, som TrygFonden, Realdania, Det Kriminalpræventive Råd og Bolius står bag.

De tre parter har indgået et forpligtende samarbejde om at bekæmpe indbrud i landets næststørste kommune.

"Selvom der er sket et stort fald i indbrud i Aarhus de seneste ti år, er der stadigvæk alt, alt for mange aarhusianere, som kommer hjem til indbrud. Det skal vi have gjort noget ved, og det kan kun ske ved tæt samarbejde med borgere, lokalområderne, politiet og Bo Trygt," siger borgmester Jacob Bundsgaard (S), som ser det som en naturlig kamp for kommunen at tage del i.

"Vi ved jo godt, at der ikke kan stå en politibetjent foran hvert hus i Aarhus, så vi er nødt til at hjælpe hinanden med at løse opgaven i fællesskab."

Svarer til nabolande

Målet om at nå ned på en tredjedel indbrud er ikke grebet ud af den blå luft. I Danmark bliver der nemlig begået tre gange så mange indbrud som i vores nabolande Norge, Sverige og Tyskland.

For Aarhus' vedkommende er der de seneste ti år i gennemsnit begået 2.418 indbrud om året. Det er det tal, man bruger som udgangspunkt, og således skal antallet af indbrud om fem år være nede på maksimalt 806. Midlet til at nå målet er først og fremmest at gøre klart for borgerne, hvad de selv kan gøre for at tyven får kolde fødder.

"Vi ved, at den aktive forebyggelse gør en stor forskel, så derfor omfavner vi samarbejdet og fylder vores viden og ressourcer ind i det. Du kan selv gøre meget, så tyven ikke vælger dit hjem, og den information vil vi gerne være med til at få endnu mere ud til borgerne," siger Gert Bisgaard, vicepolitikommissær ved Østjyllands Politi.

Antallet af indbrud i Aarhus er de seneste mange år faldet betragteligt, men en fokuseret indsats kan få os på niveau med nabolandene. Og det er vigtigt for den generelle tryghedsfølelse, mener Gert Bisgaard.

"Når vi er ude til indbrud, så er det oftest ikke de fysiske ting, der er taget, der fylder hos ofrene. Det er mere det, at en ukendt person har været i deres hjem - deres ellers trygge base."

Starter i fire lokalområder

Vicepolitikommissæren har ikke noget åbenlyst svar på, hvorfor vi i Danmark halter så meget efter de andre lande. Det samme lyder fra Bo Trygt.

"Der er ikke én grund, men mange. Vi har store villakvarterer i Danmark, hvor husene ligger tæt, hvor det er forholdsvis let at bryde ind, og hvor de høje hække giver arbejdsro til tyven. Derfor skal vi gå sammen om aktiv nabohjælp og sikre vores huse bedre end vi traditionelt har gjort", siger Britt Wendelboe, programansvarlig for Bo Trygt.

Ifølge hende er Østjylland sammen med Nordsjælland et af de hårdest ramte områder i landet.

"Derfor er vi særligt glade for, at Aarhus Kommune og Østjylland Politi vil gå sammen med os om én gang for alle at knække indbrudskurven og øge trygheden."

I første omgang bliver der sat fokus på fire af de mest indbrudsplagede lokalområder i kommunen; Viby, Vejlby-Risskov, Tilst-True-Skjoldhøj og Holme-Højbjerg-Skåde.

Tilsammen udgør de knap 38 procent af de årlige indbrud, der bliver begået i kommunen.

Temaserie

Den kommende tid sætter Lokalavisen Aarhus fokus på indbrud i Aarhus. I en række artikler vil vi afdække omfanget, konsekvenserne og løsningerne samt bringe erfaringer fra både gerningsmand og offer. Vi håber, du vil læse med.

Publiceret 28 October 2019 07:30