En af de nu otte dømte føres ind i Retten i Aarhus.

En af de nu otte dømte føres ind i Retten i Aarhus. Arkivfoto: Jeppe Rafn

24-årig kvinde anker dom for overfald på gravid veninde

24-årig kvinde anker fængselsdom, hun fik for at være medskyldig i overfald på sin gravide veninde

Af
Jeppe Rafn

Otte personer blev for et par uger siden i Retten i Aarhus kendt skyldig i et gruppeoverfald på en gravid kvinde, som skulle skræmmes til at få foretaget en abort.

De fire kvinder, der udførte overfaldet (den ene stod vagt), erklærede sig delvist skyldige og modtog deres domme på fire til seks måneders ubetinget fængsel for grov vold. De blev løsladt efter domsafsigelsen, fordi de havde siddet varetægtsfængslet i flere måneder.

De fire andre tiltalte erklærede sig uskyldige. To af dem erklærede straks, at de ville anke dommen, mens de to andre ville overveje det.

Kun én anker

Nu er ankefristen udløbet, og facit er, at kun én af de otte personer har anket sin dom, der lød på seks måneders ubetinget fængsel. Det er en 24-årig kvinde, der på gerningstidspunktet var nær veninde med den 21-årige gravide kvinde, som blev overfaldet i et skovområde i Brabrand. Hun blev dømt skyldig i sammen med en anden veninde at have lokket deres gravide veninde ud i skoven, velvidende hun skulle overfaldes.

Den 24-årige kvinde blev løsladt efter domsafsigelsen, fordi hun lligesom de andre dømte har siddet varetægtsfængslet i flere måneder. Alligevel har hun valgt at anke dommen, forklarer hendes forsvarer.

"Årsagen er den enkle, at min klient ikke havde nogen andel overhovedet i det overfald, som fandt sted. Derfor er hun - med rette - utilfreds med det resultat, som Retten i Aarhus nåede frem til," skriver hendes forsvarer Søren Vestergaard Hansen i en mail til Lokalavisen.

Hovedmand dropper anke

Den anden af de dømte, der ved domsafsigelsen ankede sin dom, var en 27-årig mand, som blev kendt skyldig i at have planlagt overfaldet på den gravide kvinde. Det var angiveligt ham, der havde gjort hende gravid, men han ønskede ikke, hun skulle få barnet, fordi han er gift og har børn med en anden kvinde.

Vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen oplyser imidlertid, at den 27-årige mand har frafaldet at anke sin dom på ni måneders fængsel. Som den eneste af de otte dømte blev han ikke løsladt efter domsafsigelsen, og han skal nu afsone resten af sin dom. Han har været varetægtsfængslet siden maj.

Lokalavisen har uden held forsøgt at få en kommentar fra hans forsvarer Mette Grith Stage om, hvorfor hendes klient alligevel ikke anker sin dom.

Syv domme står fast

Østjyllands Politis anklager havde krævet væsentligt længere fængselsstraffe til alle de otte tiltalte, end de endte med at få. Derfor kunne det også tænkes, at statsadvokaten ville anke dommene til landsretten, men det har man valgt ikke at gøre med hensyn til de syv personer, der ikke har anket deres dom.

"Vi har foretaget en samlet vurdering af sagen og regner ikke med, at landsretten kommer til et væsentligt andet resultat end byretten i forhold til skyld og strafudmåling," siger vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen.

Statsadvokaten har derimod kontraanket dommen til den 24-årige kvinde, der har anket sin dom til landsretten. Det vil sige, at statsadvokaten vil forsøge at få skærpet hendes straf på seks måneders ubetinget fængsel.

Den 24-årige kvindes ankesag vil formentlig komme for landsretten i løbet af få måneder. Vestre Landsret har hovedsæde i Viborg, men mange landsretssager kører i andre byer, og denne ankesag vil meget muligt foregå i Aarhus, hvor sagen stammer fra.

Den oprindelige retssag i byretten med otte tiltalte kørte over fem dage. Ankesagen må formodes at blive noget kortere, da der denne gang kun er én tiltalt. De syv andre tiltalte risikerer derimod at blive indkaldt som vidner af enten forsvareren eller anklageren.

SAGEN KORT

En ung kvinde blev søndag 5. maj omkring klokken 23 overfaldet i et skovområde i Brabrand med peberspray og slag og spark over hele kroppen. Formålet skulle være at få hende til at abortere sit otte uger gamle foster, som en af de tiltalte formodes at være far til.

Overfaldet blev anmeldt nogle timer senere, og i de kommende uger blev otte personer anholdt og varetægtsfængslet for deltagelse i overfaldet.

De er anklaget for grov vold og trusler og kræves idømt fængselsstraf.

De fire kvinder på tæskeholdet har erkendt at have overfaldet kvinden og erklærer sig delvist skyldige. Den angivelige bagmand og hans lillebror, der skulle have været chauffør, erklærer sig uskyldige. Det samme gør to kvinder, der var veninder med offeret og er anklaget for at have lokket hende ud i skoven.

De blev i byretten alle kendt skyldig i grov vold og fik mellem tre og ni måneders ubetinget fængsel.

Publiceret 21 October 2019 07:12