Arkivfoto

Forsvarere sår tvivl om gravid kvindes forklaring i sag om gruppeoverfald

Det afsluttende retsmøde er afviklet i sagen, hvor en gift mand skulle have hyret et tæskehold til at banke en kvinde, han havde gjort gravid

Af
Sofie Amalie Skovsager

I dag forløb det femte og sidste retsmøde i sagen om et gruppeoverfald på en gravid kvinde. I alt er otte personer tiltalt for særlig rå vold mod en gravid kvinde, der blev lokket ud i en skov.

I går argumenterede anklager Jakob Beyer for, at de otte personer havde planlagt og udført overfaldet i forening, og derfor alle skulle dømmes for grov vold med fængsel på et år og tre måneder, mens bagmanden skulle have op til et år og ni måneders fængsel.

Dagens retsmøde var afsat til forsvarernes fremlæggelse af deres procedurer, hvor de hver redegjorde for sagen og argumenterede for hvilken straf, de tiltalte skal have.

Tiltalte bør dømmes ens

Forsvarer Niels Lyhne argumenterede indledningsvis for, at de tiltalte handlede i forening, og derfor som udgangspunkt skal dømmes ens. Hans klient anses som den af pigerne, der stablede tæskeholdet på benene.

"Min klient skal ikke ses som den, der ledte an. Forskellen var bare, at hun havde kontakten til H (den formodede bagmand). De er alle enige om, at overfaldet ikke var acceptabelt, men det skal ikke gøres til mere, end det var."

Forsvareren lagde desuden vægt på, at pigerne blot ville forskrække den gravide kvinde. Det var ikke hensigten at skade fosteret, og det var desuden ikke muligt, når fosteret var så lille.

Niels Lyhne opfordrer til fem måneders fængsel, men appellerer til, at pigerne bør have "rabat" for bagmandens påvirkning og udnyttelse af dem.

Tvivl om troværdighed

Advokat Peter Hviid forklarede i retten, at hans klient erkender sig delvis skyldig i overfaldet. Klienten har forklaret, at hans klient tildelte forurettede spark, som ikke var hårde eller ramte hende i maven.

"Overfaldet gik langt over min klients forventninger. Hun har kun tildelt forurettede bløde spark. Hun har ikke taget del i planlægningen af overfaldet. Hun bør derfor ikke tildeles den samme straf," forklarede Peter Hviid i retten.

Forsvareren satte spørgsmålstegn ved den forklaring, offeret har givet i retten. Han argumenterede for, at 40-50 spark og slag bør have forvoldt større skade end nogle svage blå mærker og et rødt mærke.

"Er det virkelig rigtigt, at der skulle være banket, trampet og slået op til halvtreds gange? Det kan ikke passe," siger han i sin procedure.

Ingen risiko for abort

Forsvarer Henrik Hougaard mente heller ikke, at den 21-årige kvindes forklaring stemte overens med de undersøgelser, der blevet foretaget efter overfaldet.

"Min klient tildelte tre slag i solar plexus. Personundersøgelsen viser ikke egentlige skader mod brystet. Volden har på ingen måde givet risiko for abort," forklarede han.

Henrik Hougaard argumenterede desuden for, at der bør laves en individuel strafudmåling, da kvinderne har haft hver sin rolle i planlægningen og udførslen af overfaldet. Han siger, at anklagerens påstand om 15 måneders fængsel er skudt langt forbi mål.

Deltog ikke i vold

Advokat Alexander Nyborg Christensen er forsvarer for den fjerde pige på tæskeholdet, som dog ikke deltog i selve den fysiske afstraffelse, men holdt den medbragte hund. Forsvareren hæfter sig ved, at hans klient på forhånd havde sagt, hun ikke ville deltage i vold, og at hun på et tidspunkt råbte stop.

Det er ikke strafbart at være tilskuer til en forbrydelse, sagde forvareren, som dog erkendte sin klient delvist skyldig. Hendes medvirken var dog så minimal, at hun kun bør få en måneds ubetinget og tre måneders betinget fængsel. Altså en langt mildere dom end mindst 15 måneders ubetinget fængsel, som anklageren ønsker.

'Lokkeduer' nægter sig skyldige

Ifølge tiltalen skulle offerets to veninder have lokket hende ud i en skov velvidende, at overfaldet skulle finde sted. I går erklærede forsvareren til den ene af 'lokkeduerne' sin klient uskyldig og henviste til, at der ikke var skyggen af bevis.

Forsvareren til den anden 'lokkedue' nægter sig ligeledes skyldig. Ifølge forsvareren, Mads Krarup, er der ingen beviser for, at hun har ageret som lokkedue.

"Hun har ikke deltaget i planlægningen. Hun tilsluttede sig ikke volden og kender ikke de andre piger," forklarede han i Retten i Aarhus.

Bagmanden havde intet alibi

Advokat Mette Grith Stage er forsvarer for den formodede 'bagmand' bag overfaldet. Hun erklærede sin klient uskyldig i at stå bag overfaldet. Offeret forklarede i gårsdagens retsmøde, at hun ikke var i tvivl om, at han stod bag overfaldet.

"I straffesager kan man ikke dømme for et formodet motiv. Det er ikke bevist, at han var far til barnet. Han tilbød endda at få lavet en DNA-test, før forurettede fik foretaget en abort for at bevise sin uskyld. Der er en lang række personer, som har motiv i overfaldet, blandt andet forurettedes familie, som bad hende få foretaget en abort".

Mette Grith Stage forklarede, at han kan have haft et udestående med en af pigerne, som derfor kan have sat ham op som bagmand for overfaldet.

Den forudrettede har forklaret, at han var rolig og ikke virkede truende.

"H (Mette Grith Stages klient) har ikke haft en chance for at vide, at pigerne ville overfalde hende med hund, peberspray og verbale trusler. Han står ikke til ansvar for volden," sagde Mette Grith Stage i retten.

Chauffør nægter sin skyld

Manden, som angiveligt skulle have fragtet pigerne til gerningsstedet, er den formodede bagmands bror.

Forsvarer Mikkel Nielsen forklarede, at hans klient ikke kan huske, hvad han lavede den pågældende dag, fordi dagen ikke adskiller sig fra andre dage. Der skete intet usædvanligt. Anklageren påpegede desuden, at der har været forskellige forklaringer i pigernes udtalelser om farven på hans bil.

"Hvis han har en rolle i overfaldet, er det afledt af hans brors indblanding, men det forudsætter, at hans bror overhovedet har et motiv," forklarede forsvareren.

Broren til 'bagmanden' afviser at kende nogen af pigerne. Forsvarer Mikkel Nielsen opfordrede til, at han skal have en tredjedel af den straf, som de øvrige skal have, såfremt retten erklærer ham skyldig.

Der forventes en at blive afsagt dom 1. oktober i Retten i Aarhus.

Herunder kan du læse de artikler, som Lokalavisen Aarhus har skrevet fra de foregående retsmøder i sagen.

Publiceret 24 September 2019 16:02