Arkivfoto: TrygFonden

Arkivfoto: TrygFonden

Drama på Moesgaard Strand: Bevidstløs pige reagerede ikke

Besvimet pige fik afgørende hjælp af livredderne på Moesgaard Strand

Af
Jeppe Rafn

Livredderne på Moesgaard Strand i Aarhus levede i weekenden op til deres navn ved en episode på stranden, hvor en pige på 17-18 år blev vurderet til at være i livsfare.

Omkring middagstid kom en mand løbende hen til de to livreddere ved livreddertårnet og fortalte, en pige lå bevidstløs længere nede af stranden. Livredderne tager deres udstyr og begynder at løbe hen mod pigen, der var omkring 400 meter væk fra livreddertårnet.

"Manden siger noget med pigens knæ, og så har vi en formodning om, hvad der er sket. Vi tænker, det kunne være pigen, som vi kender fra ugen før, og som vi havde snakket med igen om morgenen. Hun har knæproblemer og har det med at besvime, fordi hendes knæ går af led," fortæller kystlivredder Helena Heerulff fra Aarhus, som var den ene af de to livreddere på Moesgaard Strand den dag.

Reagerer ikke

Da livredderne nåede frem til pigen, blev de bekræftet i deres formodning om, at det var pigen med knæproblemer.

"Hun var ikke ved bevidsthed og trækker vejret svagt og besværet. Jeg giver hende ilt, lægger hende i stabilt sideleje, overvåger hende og tjekker løbende vejrtrækningen, mens min makker ringer 112. Hun reagerer ikke ved hverken snak, rusken eller smerstestimulans og falder og stiger i bevisthedhed," fortæller kystlivredder Helena Heerulff til Lokalavisen Aarhus.

Det lykkedes livredderne at holde liv i pigen, indtil der efter cirka et kvarter kommer en ambulance, og ambulanceredderne tager over. Inden ambulancen kører fra stranden, er hun igen ved bevidsthed.

"Vi havde tidligere talt med hende om, at det var upraktisk at gå i vandet, når hun kunne besvime, og hun havde heller ikke været ude at svømme. Hun var gået en tur på stranden og besvimet," fortæller livredderen, der vurderer pigen til at være 17-18 år,

Børn og kitesurfer i fare

Aktionen på Moesgaard Strand var en af tre aktioner i hele landet i sidste uge, hvor TrygFonden har vurderet, at personer var i livsfare og fik hjælp af kystlivredderne. De to andre aktioner fandt sted på Lakolk Strand på Rømø.

I den ene situation var en 6-årig dreng kommet i problemer 150 meter ude i vandet. Hans 8-årige søster svømmer mod ham, og en livredder når frem til drengen, der er i panik, og redder ham og søsteren på land, hvor de bliver taget imod af deres bedstemor.

Ved den anden aktion på Lakolk Strand fik livredderne øje på en kitesurfer i vandet, der havde mistet sit board og holdt fast i sin kite. Livredderne sejler ud i båd og får den trætte kitesurfer og boardet op i båden. Kitesurferen vil ikke have kiten med i båden, så den ene livredder bjærger den i land, mens den anden sejler kitesurferen sikkert til land.

Tag altid en makker med

TrygFondens Kystlivredning anbefaler, at man altid tager en makker med, når man er ude at bade eller sejle, så der er en til at tilkalde hjælp, hvis man kommer i problemer.

Det anbefales også, uanset om du tager på vandet alene eller sammen med andre, at du giver dine nærmeste besked om, hvor du tager hen, og hvornår du forventer at være tilbage.

TrygFonden har 37 poster i Danmark med kystlivreddere. I Østjylland finder du dem i Grenaa, Aarhus Ø Havnebad, Moesgaard Strand og Saksild Strand.

Livredderne er på strandene hver dag fra kl. 10-18 frem til og med onsdag 21. august.

Publiceret 09 August 2019 12:43