Foto: Øxenholt Foto

Foto: Øxenholt Foto

Indsatsleder om skibsbrand:

Måtte overdænge brændende fosfor med cement

Østjyllands Brandvæsen var natten til tirsdag på en meget vanskelig opgave på et udenlandsk skib

Af
Danni Paulsen

Det store, panamanske tankskib Key Light blev reddet af effektivt arbejde fra Østjyllands Brandvæsen, da der klokken 22.40 mandag aften udbrød brand.

Efter timers arbejde fik brandmændene klokken 02 branden under kontrol, men det var ikke nogen let opgave, fortæller Søren Møller, indsatsleder hos Østjyllands Brandvæsen.

"Det var en vanskelig opgave, som vi ikke ser ret tit."

Skibet, der befandt sig en sømil fra Aarhus Havn, havde været inde i havnen for at losse af, men her opdagede man skadedyr på skibet, og derfor blev det sendt ud på vandet igen for at få det afgasset.

Det var i forbindelse med det arbejde, at der opstod brand på det 230 meter lange skib.

"Man bruger noget fosforbrinte til skadedyrsbekæmpelsen. Det har så selvantændt, og det er meget svært at slukke, fordi det varmer sig selv op til meget høje grader. Så vi var i den grad noget udfordret på opgaven, og det gør det ikke lettere, at det foregår på et stort skib ude på vandet," siger Søren Møller.

Foto: Øxenholt Foto

Foto: Øxenholt Foto

I Danmark findes der to specialtrænede enheder, der specialiserer sig i at bekæmpe skibsbrande. Den ene befinder sig i Aarhus, og otte mand blev sent ud til skibet i både, som Aarhus Havn hjalp med at skaffe.

Brandvæsnet var i løbende kontakt med Beredskabsstyrelsens kemikere, som rådgav om håndteringen af det farlige giftstof, men også et lokalt byggemarked måtte give en hånd med.

"Der skulle enten pulver eller tør sand/cement til at slukke ilden. Vi forsøgte uden held med et massivt pulverangreb, men det lykkedes til sidst at få det brændende fosfor slukket med cement. Vi fik åbnet Silvan uden for normal arbejdstid, så vi kunne hente cementen. Det var en meget speciel opgave," fortæller indsatslederen.

Heldigvis var brandens omfang meget begrænset. Ilden opstod i en enkelt tønde med fosforbrinte, mens en anden tønde blev meget varm. Brandvæsnet nåede dog at køle den, før den antændte.

"Det her fosforbrinte må for guds skyld ikke komme i forbindelse med vand, for så dannes der meget giftige dampe. Så det krævede en stor planlægning at håndtere indsatsen."

Indsatslederen oplyser, at der ikke opstod store skader på Key Light, og at det er klar til at sejle ind i Aarhus Havn fredag som planlagt, hvor det sidste af skibets last skal losses af.

Publiceret 18 June 2019 08:50