Brøndbys fans til KMD Cup i Ceres Arena 11. januar 2019.

Brøndbys fans til KMD Cup i Ceres Arena 11. januar 2019. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Brøndby-fans raser over Østjyllands Politi:

Offentliggørelse af billeder er voldsomt krænkende

Efterlyste Brøndby-fans har pudset advokater på Østjyllands Politi i forbindelse med offentliggørelse af billeder til pressen

Af
Danni Paulsen

"Det er en voldsomt krænkende oplevelse at blive sat for en domstol i offentligheden."

Sådan skriver Alpha, en Brøndby IF-fangruppering i den hardcore ende, i et Facebook-opslag på Sydsiden Brøndby torsdag eftermiddag.

I opslaget, som du kan se i sin fulde længde nederst i artiklen, retter fansene en skarp kritik mod Østjyllands Politi, der torsdag valgte at offentliggøre billeder af 18 Brøndby-fans, der er efterlyst efter ballade til indendørsstævnet KMD Cup, som blev afviklet i Ceres Arena for et halvt år siden.

Ifølge politiet er de 18 mænd mistænkt for at have begået vold/grov vold og for grov forstyrrelse af den offentlige orden efter finalekampen, som Brøndby tabte.

Men sådan forholder det sig ifølge Alpha ikke. Gruppen påstår, at personerne har kastet med øl og rusket i hegn, og derfor kritiseres Østjyllands Politi for at gribe til billedoffentliggørelse

"Vi mener ikke, at det er rimeligt at blive efterlyst i den danske presse fordi man er mistænkt for at have kastet med en fadøl i plastikkrus eller rusket i et hegn, som er tilfældet i denne sag," skriver Alpha.

Advokat: Unødvendigt

Lokalavisen Aarhus har talt med advokat Asser Gregersen, der repræsenterer ni af de efterlyste Brøndby-fans, og han mener også, at offentliggørelsen er under al kritik.

"Betingelserne for at efterlyse nogen er, at man skal have begrundet mistænkt gerningsmand, at der er tale om et fornuftigt efterforskningsskridt, strafferammen skal som minimum være halvandet års fængsel, og så skal der være en rimelig proportionalitet. Vi mener ikke, at de betingelser er opfyldt," siger han og henviser til Retsplejelovens kapitel 75a.

Han fortæller, at han forud for offentliggørelsen var i kontakt med Østjyllands Politi for at forhindre udmeldingen til pressen.

Ifølge Asser Gregersen bad han blandt andet om at få sagen forelagt en dommer, som uvildigt kunne vurdere, om betingelserne for offentliggørelse er opfyldt. Men det nægtede Østjyllands Politi angiveligt, og en henvendelse direkte til Retten i Aarhus blev aldrig besvaret, fortæller advokaten.

"Det er unødvendigt at offentliggøre billederne, og det er ikke proportionelt. Der skal være en sammenhæng mellem forbrydelsen og det retsmiddel, man bruger. Var nogen død, var det et oplagt middel at tage i brug, men her er der tale om noget, der befinder sig et sted mellem gadeuorden og forstyrrelse af den offentlige orden," siger Asser Gregersen.

Politiet påstår jo også, at der er begået grov vold. Det er vel en lidt anden kaliber lovovertrædelse end gadeuorden?

"Jeg kan ikke afvise, at der har været nogen, der har slået på hinanden, men så må man konkretisere, hvem der har gjort hvad. Har nogen gjort sig skyldig i grov vold og forstyrrelse af den offentlige orden, så er vi måske ude i tre måneders betinget fængsel. Og som sagt skal der være en vis sammenhæng mellem strafferammen og det, du bliver efterlyst for," siger Asser Gregersen.

Unge mennesker

Han mener ikke, at Østjyllands Politi har gjort nok for at finde frem til Brøndby-fansene.

"Du kunne eksempelvis taget fat i politiets fodboldspottere for at få gerningsmændene udpeget. Havde de sagt, at de havde gjort det, og at de har udtømt alle andre muligheder for at finde frem til personerne, så kunne vi tale om det. Men mig bekendt har de ikke udtømt alle muligheder. Og så må vi bare se på rimeligheden i at udstille en 19-årig knægt for noget, han har gjort for et halvt år siden, og som han måske kan få et par måneders fængsel for, hvis han er skyldig i det hele. Det virker for mig voldsomt."

Ifølge Asser Gregersen er flere af de efterlyste personer unge mennesker, der er født i midten og slutningen af 90'erne, og det mener han, at politiet skulle have taget i betragtning før offentliggørelsen.

"Var det en gammel bandit som Jønke, så kunne han nok tåle det. Men en 18-årig, der ikke har prøvet den slags før, vil nok synes, det er relativt træls at få en tur i mediemøllen."

Lokalavisen Aarhus har været en tur i gemmerne for at finde Østjyllands Politis døgnrapport fra døgnet, hvor fodboldstævnet blev afviklet. Af den fremgår der ikke, at der skulle have været ballade i eller uden for Ceres Arena.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Østjyllands Politi.

Publiceret 04 June 2019 18:16