Den 32-åriges mands bil blev erklæret totalskadet efter dødsulykken på Åby Ringvej i Brabrand. Der skete ikke noget med bilisten.

Den 32-åriges mands bil blev erklæret totalskadet efter dødsulykken på Åby Ringvej i Brabrand. Der skete ikke noget med bilisten. Øxenholt Foto

Retsreportage: Bilist dømt for at køre over for rødt lys og ind i ung kvinde, der døde

En 32-årig mand har fået en dom på en måneds fængsel og frakendelse af kørekort i et år for at have påkørt en ung kvinde, der døde af påkørslen

Af
Jeppe Rafn

”Jeg skal gøre opmærksom på, at der er ubehagelige billeder i fotomappen.”

Sådan sagde Østjyllands Politis anklager til de tre dommere, der i dag i Retten i Aarhus skulle tage stilling til en sag om et færdselsdrab, der skete onsdag 30. maj 2018 klokken 10.07.

Her blev en 21-årig kvinde påkørt af en bil i et fodgængerfelt på Åby Ringvej ved Edwin Rahrs Vej i Brabrand. Bilisten kørte med omkring 80 kilometer i timen og nåede ikke at bremse, og da den ramte hende lige på, blev det et voldsomt sammenstød, som den unge kvinde døde af.

Anklageren oplyste, som en bilinspektør tidligere havde berettet om under retssagen, at kvinden røg op på motorhjelmen og videre ind på forruden, der blev knust. En del af hendes overkrop og hoved røg igennem ruden, og hun blev trukket med på bilen et stykke, inden hun blev kastet af bilen, røg op luften og landede på asfalten.

Der blev fundet blod og vævsrester både udenpå bilen og inde i kabinen. Anklageren fortalte også om et fotografi, som blev vist til dommerne, hvor kvinden lå under et klæde med en blodpøl omkring sig, og at hun havde en flænge både i halsen og brystet.

Den detaljerede gennemgang af den blodige ulykke fremkaldte snøften og tårer på tilhørerpladserne, hvor flere af den unge kvindes pårørende og venner til hendes forældre sad. Kvindens forældre og hendes bror var ikke til stede i retten, fordi de ifølge morens søster, som Lokalavisen har talt med, var for påvirkede af sagen og deres datters død. Den unge kvinde boede hos sin far i Åbyhøj, men havde netop fået en lejlighed og skulle begynde på et studie efter sommerferien.

Nåede ikke at bremse

Bilisten, der påkørte den 21-årige kvinde, var en dengang 31-årig mand, som var tiltalt for at have overtrådt Færdselsloven og gjort sig skyldig i uagtsomt manddrab. Han bor i Åbyhøj og var på vej på arbejde, da han kom kørende fra syd på Ringvejen frem mod T-krydset ved Edwin Rahrs Vej.

T-krydset var delvist spærret efter den tragiske ulykke onsdag 30. maj 2018.

T-krydset var delvist spærret efter den tragiske ulykke onsdag 30. maj 2018. Øxenholt Foto

Han forklarede i retten, at han kom kørende med godt 70 km/t (man må køre 70 på den strækning), og at lyset skiftede fra grønt til gult lige før, han kom frem til lyssignalet. Han fortsatte derfor med at køre lige over krydset og kiggede til venstre for at være opmærksom på, om der kom nogen derfra. Da han igen kiggede frem, var kvinden lige foran ham i fodgængerfeltet, og han nåede ikke at bremse, før han ramte hende.

Gående eller cyklende?

Kvinden havde sin cykel med sig, og den tiltalte sagde i retten, hun cyklede på den, da han ramte hende. Anklager Lise Frederiksen ville derefter læse op i retten, at den tiltalte til patruljen på ulykkesstedet havde sagt, at kvinden var kommet gående, men det protesterede forsvareren mod, fordi udtalelsen ikke var en del af en afhøringsrapport og derfor ikke måtte bruges i retten. Dommerne gav forsvareren ret, og anklageren spurgte derfor den tiltalte, om han kunne huske, han havde udtalt, hun kom gående. Det svarede han nej til.

Et vidne i retten sagde ligeledes, kvinden cyklede, mens et andet vidne sagde, at hun trak cyklen ved siden af sig.

Bilinspektøren var ligeledes ved sine undersøgelser nået frem til, at kvinden formentlig havde trukket cyklen på sin venstre side, da hun passerede fodgængerfeltet og blev påkørt.

Gult lys 100 meter før krydset

Bilinspektøren havde ud fra sine undersøgelser på ulykkesstedet vurderet, at den tiltalte havde kørt med cirka 80 km/t, at han havde haft gult lys 100 meter før krydset, og at det var skiftet til rødt 20 meter før, han nåede frem til stoplinjen i krydset. Efter stoplinjen ved lyssignalet på Åby Ringvej er der yderligere 38 meter frem til fodgængerfeltet, hvor påkørslen skete, og hvor den tiltalte ifølge sin egen forklaring altså fortsatte fremad med samme fart og ikke nåede at bremse, før han ramte kvinden og hendes cykel.

Påkørslen af den unge kvinde skete i dette fodgængerfelt på Åby Ringvej ved Edwin Rahrs Vej.

Påkørslen af den unge kvinde skete i dette fodgængerfelt på Åby Ringvej ved Edwin Rahrs Vej. Øxenholt Foto

Det tager næsten to sekunder at køre de 38 meter fra stoplinjen til fodgængerfeltet, og hvis bilisten havde kigget frem og set fodgængeren, havde han kunnet nå at dreje til venstre og undgå at ramme kvinden, sagde bilinspektøren i retten.

Den tiltalte 32-årige mand kørte i den inderste vejbane, og kvinden var nået cirka to en halv meter ud i fodgængerfeltet, da påkørslen skete.

Syv sekunder med gult og rødt lys

Bilinspektøren havde lavet sine beregninger ud fra den forudsætning, at kvinden ikke var gået ud i fodgængerfeltet på Åby Ringvej, før det blev grønt. Fodgængere får først grønt lys, efter at bilister sydfra har haft gult lys i fire sekunder og derefter rødt lys i tre sekunder.

Et af vidnerne havde kort efter ulykken sagt til politiet, at kvinden havde afventet grønt lys, inden hun gik ud i fodgængerfeltet, men da han blev afhørt i retten, var han ikke helt sikker på, om lyset var skiftet til grønt, da hun gik frem.

Han tænker kun på sig selv

Anklager Lise Frederiksen lagde ikke fingre imellem, da hun afsluttede fremlægningen af sagen med den såkaldte procedure.

"Det er ikke korrekt, at lyset skifter til gult lige før, han kører ind i krydset. Han kører frem for rødt lys i krydset og kigger til venstre, hvilket indikerer, han er klar over, han er på gal grund og er bange for, der kommer nogen fra venstre. Han kører for hurtigt, er uopmærksom og kører bevidst overfor rødt. Det er det, der er grunden til, hun bliver påkørt og dør, og et ungt menneske rives væk fra sin familie og livet foran hende. Det er den tiltalte og ingen anden, der kan lastes for det. Idet han vælger at køre frem, siger han bevidst, jeg er ligeglad med de andre i krydset. Efter min opfattelse virker det, som om han kun tænker på sig selv. Han ser til venstre, om han bliver ramt, når han i stedet burde holde øje med svage trafikanter."

Bilinspektøren undersøger, hvordan bilen ramte cyklen.

Bilinspektøren undersøger, hvordan bilen ramte cyklen. Øxenholt Foto

Anklageren mente, at den anklagede havde kørt særligt hensynsløst og derfor skulle have en ubetinget fængsselsstraf på 18 måneder og ubetinget frakendelse af kørekortet i fem år. Hvis retten var enig, ville anklageren måske også kræve den 32-årige mand udvist af Danmark, idet han ikke er dansk statsborger.

Inden da havde anklageren påpeget, at den tiltalte 32-årige mand tidligere har overtrådt Færdselsloven ved blandt ande at køre for stærkt, overhale forbudt og køre bil, selvom han havde fået frakendt kørekortet fra 2009 til 2013, hvor han fik en betinget fængselsdom og bødestraf.

Tvivl om flere ting

Forsvarer Søren Salomonsen mente derimod, der var tvivl om flere ting, og på den baggrund ønskede han en betinget dom og betinget frakendelse af kørekortet. Forsvareren fremførte blandt andet, at der var tvivl, om kvinden havde trukket sin cykel eller kørt på den i fodgængerfeltet, hvilket man ikke må, og tvivlen skulle komme hans klient til gode.

Han satte også spørgsmålstegn ved, om hun gik ud i krydset, før der blev grønt. Dernæst hæftede han sig ved, at man ikke med sikkerhed kunne sige, at den tiltalte havde kørt stærkere end 75 km/t, hvilket kun er fem km/t hurtigere end tilladt.

Forsvareren mente desuden, at man sagtens kunne forestille sig, at hans klients forklaring om, at der lige var blevet gult lys, inden han kørte ind i krydset, var korrekt, og at han ikke kunne nå at bremse.

Endelig mente forsvareren ikke, at hans klient skulle lægges til last for sin fortid, når forseelserne lå helt tilbage til 2012.

Kvindens cykel endte 53 meter nord for påkørslen i fodgængerfeltet.

Kvindens cykel endte 53 meter nord for påkørslen i fodgængerfeltet. Øxenholt Foto

"Han er blevet ældre, har haft forskellige jobs siden da, fået hustru og barn," sagde forsvarer Søren Salomonsen.

Til sidst fik den tiltalte mulighed for at sige noget til sagen, hvis han ønskede det. Her gentog han sin forsvarers ord og bad om, at han ikke skulle straffes for sin fortid.

Rettens dom

Dommeren og de to lægdommere nåede frem til, at den i dag 32-årige mand havde kørt overfor rødt lys og var skyldig i at have overtrådt Færdselsloven. Dermed gjorde han sig også skyldig i uagtsomt manddrab. Dommerne mente dog ikke, at han havde kørt særligt hensynsløst, idet hastighedsoverskridelsen var ret lav.

Han fik en dom på en måneds ubetinget fængsel samt ubetinget frakendelse af kørekortet i et år, ligesom han skal betale sagens omkostninger.

Den tiltalte valgte i samråd med sin forsvarer at modtage dommen. Anklageren tog forbehold for at anke, idet hun som nævnt havde ønsket en meget strengere straf på halvandet års ubetinget fængsel og frakendelse af kørekortet i fem år.

Publiceret 20 February 2019 13:40