Foto: Danni Paulsen

Foto: Danni Paulsen

Tiltale: Mand fra Djursland prøvede at bortføre børn fra aarhusianske børnehaver

En ung mand er tiltalt for flere forsøg på at fjerne børn fra børnehaver samt flere voldstilfælde og blufærdighedskrænkelser

Af
Danni Paulsen

Hvad var der sket, hvis han havde haft held til at få fat i børnene?

Det spørgsmål får vi måske aldrig svar på, med mindre en 20-årig mand, der har været bosiddende i Norddjurs Kommune, selv vælger at svare på det under retssagen mod ham.

Østjyllands Politi har rejst tiltale mod manden, der blandt andet er anklaget for fire forsøg på frihedsberøvelse.

Det viser anklageskriftet, som Lokalavisen Aarhus har fået aktindsigt i.

Fire gange i løbet af marts 2015 var han angiveligt forbi to børnehaver i Brabrand - Det Nye Børnehus på Gudrunsvej og Viben på Jettesvej.

Pædagoger greb ind

6. marts troppede han op hos først Det Nye Børnehus og kort efter hos Viben og forsøgte at få fat i et barn. I begge tilfælde greb pædagogerne ind, så det ikke lykkedes ham.

Det samme var heldigvis tilfældet, da han forsøgte sig igen hos Det Nye Børnehus 12 marts og Viben 19. marts.

"Fremgangsmåden har været, at han er gået ind i børnehaverne, har peget og sagt, at han skulle have et bestemt barn med. Uden at han har kunnet sige, hvem barnet er," fortæller anklager i sagen, Laura Simoni Pedersen.

Hvorfor manden netop har valgt de to institutioner i Aarhus, ved hun ikke.

"Umiddelbart har han ingen tilknytning til Aarhus, men det er noget, jeg skal have spurgt ind til."

Det samme er tilfældet med mandens formål med at tage børnene.

"Hvad der skulle ske under en frihedsberøvelse kan vi ikke sige noget nærmere om," forklarer Laura Simoni Pedersen.

Psykisk syg

Den unge mand har været bosiddende på en døgn- og aflastningsafdeling for børn og unge i Norddjurs Kommune og skulle angiveligt være psykisk syg.

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om, at den tiltalte skal anbringes på en institution for personer med vidtgående psykiske handicap efter anbefaling fra Retslægerådet. Og Laura Simoni Pedersen vil argumentere for, at anbringelsen skal være uden længstetid.

Ifølge anklageskriftet er han også tiltalt for blufærdighedskrænkelse ved at have forgrebet sig på en ung pige på afdelingen i Norddjurs ved at løfte hendes kjole og rive hendes trusser itu.

Ligeledes er en anden pige eller kvinde angiveligt blevet krænket ved beføling i skridtet, efter at han havde trukket bukser, trusser og ble af hende.

På en anden institution skulle han i 2017 have overfaldet medarbejdere ad to omgange. I det ene tilfælde blev en pædagog truet med kniv, mens en medarbejder fik kastet en stol i baghovedet i det andet.

Samme sted blev en medarbejder i oktober 2017 forsøgt skadet med afkalkningsmiddel, som han angiveligt hældte i stedets kaffemaskine, hvorefter han fik medarbejderen til at drikke en kop. Heldigvis havde maskinens varmelegeme neutraliseret afkalkningsmidlet.

Det har medført en tiltale for vold af særlig, rå, brutal eller farlig karakter.

Mandens forsvarsadvokat Mette Lund Thomsen vil ikke kommentere sagen, men oplyser, at hendes klient nægter sig skyldig.

Der er sat fire dage af til sagen i Retten i Aarhus. Der forventes at falde dom 28. januar.

Publiceret 15 January 2019 11:58