Den afdøde 67-årige kvinde var passager i den hvide bil, som blev påkørt i passagersiden af den store sorte Jeep, der fik skader på fronten.

Den afdøde 67-årige kvinde var passager i den hvide bil, som blev påkørt i passagersiden af den store sorte Jeep, der fik skader på fronten. Øxenholt Foto

Retsreportage: ”Ingen her i rummet tror, du har gjort det med vilje”

73-årig kvinde er blevet kendt skyldig i en trafikulykke, der skete i Aarhus for et år siden, hvor hendes 67-årige veninde omkom

Af
Jeppe Rafn

”Jeg forestiller mig, det her er ubehageligt for dig, men jeg vil godt sige, at ingen her i rummet tror, du har gjort det med vilje.”

Dommer Tina van Steen begyndte i torsdags en retssag i Retten i Aarhus ved at henvende sig direkte til den 73-årige kvinde fra Tranbjerg, som var tiltalt for at have overtrådt Færdselsloven og forvoldt en andens død.

Dommeren forsøgte tydeligvis at berolige kvinden, som var fattet, men tydeligt berørt. Hun havde i over 30 år været kollega og veninde med den afdøde 67-årige kvinde, der kom fra Viby.

Hun døde i en trafikulykke på Nordre Ringgade i Aarhus N for et år siden, hvor hun var passager i sin seks år ældre venindes bil. De var på vej i hendes hvide Toyota Aygo for at spise til aften hos en fælles veninde.

Veninderne kom kørende på Nordre Ringgade i østlig retning og skulle svinge til venstre i lyskrydset ved Aldersrovej. Da de svingede, blev bilen påkørt af en modkørende Jeep i passagersiden, hvor den 67-årige kvinde sad.

Hjertemassage

Døren i passagersiden blev trykket 40 centimeter ind, og den 67-årige kvinde blev alvorligt kvæstet ved sammenstødet, selvom kollisionen udløste en airbag i passagersiden. Hun var ikke ved bevidsthed og blev reddet ud af førersiden af redningsmandskabet, der efter få minutter ankom til ulykkesstedet og begyndte at give hende hjertemassage.

Der blev sendt masser af politi, redningskøretøj, ambulancer og lægebil til den alvorlige ulykke i krydset på Nordre Ringvej og Aldersrovej i Aarhus N.

Der blev sendt masser af politi, redningskøretøj, ambulancer og lægebil til den alvorlige ulykke i krydset på Nordre Ringvej og Aldersrovej i Aarhus N. Øxenholt Foto

Hun blev kørt på skadestuen på Kommunehospitalet, der fortsatte redningen. Et røntgenfoto afslørede indre blødninger, som skyldtes et stort hul på bagsiden af hjertet. Herefter blev operationen opgivet, og den 67-årige kvinde blev erklæret død, fremgik det af dokumenterne i sagen, der kom frem under retsmødet.

Ulykken skete lørdag 20. januar 2018 cirka klokken 17.50, og hun blev erklæret død klokken 19.03.

Er hun død?

Den tiltalte 73-årige veninde, der kørte bilen, kom også til skade og var indlagt i to uger efter ulykken. Det fortalte hun under retssagen. Hun havde brækket fire ribben, punkteret den ene lunge og fået en rift i leveren.

Hun var selv kommet ud af bilen, men tænkte til at begynde med ikke, at hendes veninde var kommet slemt til skade ved ulykken, selvom hun ikke kunne komme i kontakt med hende inde i bilen. Da hun blev ført over i en ambulance, så hun imidlertid, at veninden fik hjertemassage.

”Da jeg kommer ind på traumecentret og bliver undersøgt, spørger jeg hele tiden til hende uden at få svar. Til sidst kommer der en læge og fortæller, hvad der er sket med mig, og jeg spørger, om hun er død. Han nikker og siger flere gange, at det ikke er min skyld,” fortalte den 73-årige kvinde, da anklageren i retssagen spurgte ind til ulykken.

Pludselig kom der en bil

Den 73-årige kvinde forklarede, at de var kommet kørende på Nordre Ringgade, og veninden sagde, hun skulle svinge til venstre ved Rema. Der var en eller to biler foran dem i venstresvingsbanen, som drejede til venstre, før hun selv kørte frem og svingede til venstre.

”Jeg kigger mig for, som jeg skal, og ser pludselig en bil, der kører stærkt og blinker med lyset. Jeg fornemmer, den kommer hurtigt,” forklarede hun i retten.

Hendes bil blev ramt og skubbet et stykke tilbage, inden den standsede på fortovet med fronten mod Rema 1000-butikken, der i mellemtiden er blevet lukket.

Bremsede som aldrig før

Føreren af den modkørende bil, en stor, sort Jeep, var en 24-årig mand. Han vidnede i retten, at han og hans kæreste kom kørende i 2. vognbane fra Risskov-siden, hvor man må køre med 60 km/t. Et stykke fremme så han en bil svinge til venstre, før bilen med de to ældre veninder kørte frem, stoppede op og begyndte at svinge. Han vurderede, at bilen kun var cirka 10 meter foran ham, da den svingede ud foran ham.

”Jeg når at sige til min kæreste, ’det når vi ikke’, selvom jeg bremsede som aldrig før, dyttede og prøvede at styre til højre,” sagde den unge mand i retten.

”Jeg kørte med 60 km/t. Jeg er helt sikker på hastigheden, for jeg er vant til at køre i Aarhus. Man kan ikke og skal ikke køre for stærkt på det sted.”

Han fortalte, at han havde mange smerter efter ulykken og blandt andet fik et piskesmæld.

Skulle ikke have svinget ud

Der var flere vidner til den tragiske ulykke for knap et år siden. En af dem var en ung kvinde, som Østjyllands Politis anklager Lone Hesselmark havde indkaldt til at vidne i retten.

Kvinden holdt for rødt lys på Aldersrovej ved Trøjborgcentret syd for ringgaden, da de to biler kolliderede for øjnene af hende. Efter ulykken sagde hun til politiet, at den store bil, der efter hendes vurdering kørte mellem 60 og 80 km/t, på ingen måde kunne nå at standse og undgå sammenstød. Den forklaring gentog hun i retten:

”Den lille bil holdt stille i krydset og kørte ud og blev ramt af den større sorte bil. Det er svært for mig at vurdere, hvor hurtigt den sorte bil kører, og hvor meget den når at bremse. Min første tanke var, at den lille bil ikke burde være kørt ud,” forklarede den unge kvinde i retten.

Hun fortalte desuden, at hun instinktivt havde kigget op på blinklysene og set, at begge biler havde grønt lys, hvilket ingen bestrider. Der er ikke noget venstresvingslys i krydset.

Ingen bremsespor

Forsvareren Henrik Hougaard havde indkaldt bilinspektøren, der undersøgte ulykken, til at vidne i retten. Bilinspektøren har beregnet, at den sorte bil kørte 60 km/t plus eller minus 10 km/t, da kollisionen skete.

Forsvareren påpegede, at den sorte bil lige inden ulykken måtte have kørt stærkere, fordi bilisten ifølge sin egen forklaring havde foretaget en katastrofeopbremsning. Det gav bilinspektøren ham ret i, men han forklarede, at det ikke var muligt at beregne hastigheden før ulykken, fordi der ikke var nogen bremsespor på vejen. At der ikke var nogen bremsespor udelukker ikke, at der blev bremset, og kan hænge sammen med, at vejen var våd, hvilket nedsætter friktionen mellem dæk og vej, forklarede bilinspektøren.

Skyldig eller ej?

Den 73-årige kvinde var i retten tiltalt for at have overtrådt Færdselsloven ved at svinge til venstre i krydset til ulempe for modkørende og på den måde have ’tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden' og for at overtræde Straffeloven ved at forvolde en andens død.

Ved retssagens afslutning procederede anklager Lone Hesselmark, at der ifølge hende ikke var tvivl om, at den tiltalte ikke havde orienteret sig ordentligt, da hun drejede til venstre på Nordre Ringgade. Der var fin oversigt og ikke noget, der konkluderede, at den modkørende skulle have kørt væsentligt for stærkt. De manglende bremsespor forklarede anklageren med, at den modkørende først kunne nå at stå på bremsen i næsten samme øjeblik, som ulykken skete.

Øxenholt Foto

Forsvarer Henrik Hougaard erklærede derimod sin klient uskyldig i anklagerne og krævede frifindelse. Han mente, at det ligeså godt kunne være den modkørende unge mand, som var blevet tiltalt i sagen. Forsvareren sagde, at han havde en grim tanke om, at pilen var peget på den 73-årige kvinde på grund af hendes alder og fordi, det var hende, der svingede.

Henrik Hougaard argumenterede for, at den unge mand måtte have kørt betydeligt stærkere end de lovlige 60 km/t, fordi han havde katastrofebremset før selve kollisionen.

”Usikkerheden om farten er helt afgørende og skal give frifindelse," lød det fra forsvareren.

Enhver bilists mareridt

Herefter trak dommeren og de to lægdommere sig tilbage for at blive enige om dommen. Et kvarters tid senere kom de tilbage, og dommeren fortalte, at domsmandsretten var enig i, at den tiltalte skulle kendes skyldig i anklagerne. Dommen lød på en bøde på 6.000 kroner, betinget frakendelse af kørekortet og betaling af sagens omkostninger.

”Færdselslovens paragraf 26 siger, du ikke må svinge til venstre, hvis der kan ske en ulykke. Du har vigepligten, og der er intet, der tyder på, at han (den modkørende) kørte for stærkt. Vi har hørt, der var en katastrofebremsning, men det var meget tæt på, du svingede, og derfor har vi ikke tillagt det betydning. Ingen siger, du ikke har orienteret dig, men du overser den modkørende, og det betyder altså en betinget frakendelse af kørekortet, og du bliver dømt for uagtsomt manddrab, fordi en person er død. Det her er enhver bilists mareridt og kunne lige så godt være sket for mig,” sagde dommer Tina van Steen.

Efter en kort samtale med sin forsvarer, valgte den 73-årige kvinde at modtage dommen. Hun må køre videre i bil, men skal op til en ny køreprøve både i teori og praksis. Den betingede frakendelse af kørekortet gælder i tre år, så hvis hun overtræder Færdselsloven indenfor denne periode, ryger kortet.

Konfliktråd

Da retssagen var slut, omfavnede den 73-årige kvinde sin afdøde venindes søn, som havde fulgt retssagen fra tilhørerpladserne bagerst i retslokalet. Hun hilste også på den 24-årige mand, som var kørt ind i hendes bil, og spurgte, hvordan det gik med ham.

Efter retssagen talte Lokalavisen kortvarigt med den 45-årige søn til den dræbte kvinde fra Viby. Han fortalte, at der har været afholdt et konfliktråd efter ulykken, hvor parterne og de pårørende fik talt om sagen. Han fortalte samtidig, at han ikke har noget som helst at udsætte på sin afdøde mors veninde, som kørte bilen og lige var blevet kendt skyldig i uagtsomt at have forvoldt hans mors død:

”Det er en ulykke, der ikke må ske, men kan ske.”

Den 67-årige kvinde fra Viby efterlod sig sin 45-årige søn og en datter på 39 år.

Se flere videoer på localeyes.dk.

Publiceret 11 January 2019 16:52