Øxenholt Foto

Skudepisode i Gellerup: Politiet skød mand inde i bus

24-årig bevæbnet mand gik til angreb i en bus på betjente, der reagerede med skud

Af
Jeppe Rafn

Den 24-årige mand, der i mandags blev skudt af politiet i Gellerup, blev skudt for øjnene af passagerer i buslinje 4a på Karen Blixens Boulevard i Gellerup.

Lokalavisen erfarer fra flere uafhængige kilder, at de første skud mod manden blev affyret inde i bussen, hvor den 24-årige mand gik til angreb på to betjente.

Politiet modtog ved 13-tiden en anmeldelse om uro i bussen og sendte en patrulje med en mandlig og kvindelig betjent, der ankom på Karen Blixens Boulevard, hvor bussen parkerede.

De to betjente gik ind i bussen, hvor det kom til en konfrontation med den 24-årige mand, som slog den kvindelige betjent meget voldsomt. Ifølge Lokalavisens oplysninger brugte politiet først peberspray mod manden, som havde en stor kniv og angiveligt angreb betjentene med kniven, inden han blev skudt to gange i benene.

Konfrontation udenfor bussen

Politibetjentene trak sig derefter ud af bussen med manden efter sig. Et vidne, der overværede, hvad der skete udenfor bussen, har forklaret til Lokalavisen, at det var en meget oprørt mand, der kom ud af bussen sammen med de to betjente:

"Derefter trækker betjentene deres tjenestevåben og peger på ham og råber, han skal lægge våbnet. Der kan jeg se, han står med en kniv. De råber mange gange, han skal lægge sig og smide kniven, men han farer hen og stikker ud efter den mandlige betjent, der lige når at undvige. Derefter går manden lidt tilbage, men går så frem igen og stikker ud efter den mandlige betjent, hvorefter der bliver affyret skud mod ham. Jeg kan ikke se, om de begge skyder. Det er ikke ligesom på film, hvor der kommer røg ud af pistolen, skal jeg hilse og sige. Efter der er skudt, kommer han frem en tredje gang og angriber dem, og der bliver skudt igen," fortæller vidnet Jimmy Skov, som var med på politistationen i Aarhus og fortalte, hvad han så.

Ifølge Lokalavisens oplysninger blev den 24-årige mand skudt i maven ved skudepisoden udenfor bussen.

Manden falder om og bliver liggende et stykke tid, men rejser sig igen og går hen mod betjentene, der trækker sig tilbage, hvorefter han går hen til Beboerhuset Yggdrasil og bliver overmandet af flere betjente, der er kommet til, fortæller Jimmy Skov.

Videooptagelse

Der findes en kort videooptagelse fra episoden, som har skabt tvivl, om manden var ubevæbnet, da politiet skød ham, fordi den kvindelige betjent på optagelsen står med en stor kniv i hånden, mens betjentene peger med deres pistoler på manden, der står og vakler.

Jimmy Skov afviser påstanden om, at manden var ubevæbnet, da han blev skudt. Ifølge Jimmy Skov skød politibetjentene 100 procent i selvforsvar:

"Videoen er optaget efter skudepisoden. Det passer simpelthen ikke, at politiet skød, mens han ikke havde nogen kniv, for det gjorde de ikke. Politiet skød kun, da de blev angrebet med kniv. Der blev ikke affyret et eneste skud derefter."

Lokalavisen har været i kontakt med både Midttrafik, Østjyllands Politi og Den Uafhængige Politiklagemyndighed for at få bekræftet, at politiet affyrede skud mod manden inde i bussen, der kørte med et ukendt antal passagerer.

Efterforskning tager måneder

Ingen af parterne ønsker at udtale sig om episoden, der bliver efterforsket af Den Uafhængige Politiklagemyndighed, fordi den involverer politiet selv.

"Det er en meget bred efterforskning, der skal afdække, hvad der skete. Vi skal have dannet os et overblik over baggrunden for, hvorfor politiet tog derud, hvad der skete i forbindelse med skudepisoden, og hvad der skete bagefter. Der er mange vidner, der skal afhøres," forklarer jurist og specialkonsulent Christian Otto fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP.

"Det er en efterforskning, der erfaringsmæssigt tager måneder," tilføjer Christian Otto.

Når DUP er færdig med sin undersøgelse, er det op til statsadvokaten, om der eventuelt skal rejses tiltale mod nogen af de involverede politibetjente.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed udsendte kort tid efter skudepisoden en pressemeddelelse om sagen.

Taget hånd om buspassagerer

Østjyllands Politi oplyste på et pressemøde i mandags, at der var en del vidner i bussen, som der blevet taget hånd om. Chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen fortalte videre på pressemødet, at den ene af de to politibetjente havde fået knubs, men ikke var kommet alvorligt til skade.

Kort efter skudepisoden havde Østjyllands Politi oplyst, at den 24-årige mand var i kritisk tilstand, men på pressemødet nogle timer senere kom det frem, at han nu var udenfor livsfare.

Han var dog ikke i stand til at møde op til grundlovsmødet et døgn senere, hvor han blev sigtet for drabsforsøg og vold mod politiet og blev varetægtsfængslet i fire uger.

Psykiatrisk Hospital

Den skudsårede mand fik det bedre i løbet af ugen, og fredag kunne der afholdes et nyt grundlovsmøde med hans deltagelse. Her blev han varetægtsfængslet i fire uger frem til 21. december, men kærede afgørelsen. Varetægtsfængslingen skal foregå på et psykiatrisk hospital, fordi den 24-årige mand angiveligt ikke er egnet til at sidde i en almindelig arrest.

Begge grundlovsmøder blev efter anklagerens ønske afholdt for lukkede døre, fordi politiet ønsker ro til efterforskningen af sagen uden at kunne læse om den i medierne.

Den 24-årige mands forsvarer, advokat Niels Lyhne, og fire journalister fra Lokalavisen Aarhus, Jyllands-Posten, Danmarks Radio og Ekstra Bladet klagede alle over dørlukningen ved det første grundlovsmøde, men dommer Tine Rud valgte at følge anklagerens ønske om dørlukning.

Publiceret 24 November 2018 11:43