Modelfoto

Modelfoto

Storsvindler prøvekørte biler uden at levere dem tilbage

27-årig mand fra Viby skal 15 måneder i fængsel for blandt andet at have stjålet seks biler i forbindelse med prøvekørsel

En 27-årig mand fra Viby er netop af Retten i Aarhus blevet idømt et år og tre måneders ubetinget fængsel.
Han er blandt andet dømt for at have prøvekørt adskillige biler hos jyske bilforhandlere uden at aflevere dem tilbage. Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.
"Der er tale om særdeles grove og velovervejede brugstyverier. Han har helt systematisk henvendt sig til flere bilforhandlere over en kortere periode og snydt sig til at prøve biler ved at fremvise en andens id. Derefter har han beholdt bilerne selv og flere gange sat stjålne nummerplader på, så de ikke kunne findes, og han har kørt rundt i dem, som om de var hans egne. Så jeg er tilfreds med dommen i dag, da retten må antages at være enig i, at der er tale om grove tilfælde af brugstyveri," siger anklager Peter Mathiasen, Østjyllands Politi.
LÆS OGSÅ: Fire års fængsel til aarhusianer for at bestille voldtægt af pige på fire år
Den 27-årige mand fra Viby er dømt for hele 44 forhold, herunder seks biltyverier og bedrageri af bilforhandlere, og 13 tyverier af brændstof fra diverse tankstationer, primært i Østjylland. Den 27-årige var tiltalt for 49 forhold, som var samlet sammen fra flere danske politikredse, så han blev altså frifundet i fem af forholdene.

Standset i flere af de stjålne biler

Sagen begyndte i sommer, da politiet i juni, juli og august modtog anmeldelser fra flere bilforhandlere om det samme: En mand havde henvendt sig i deres forretning, fået lov til at prøvekøre en bil og aldrig vendt retur. I alt var seks bilforhandlere i Aarhus, Haderslev og Herning udsat for dette.
SE VIDEO: Ansatte i dyrebutik anklages for dyremishandling
Manden viste sig at være den 27-årige fra Viby. Han blev standset tre gange til kontrol i flere af de biler, som var blevet meldt stjålet. Blandt andet blev han taget i en varebil, som de savnede hos Via Biler i Højbjerg fra et tyveri 18. juli. Her kunne politiet konstatere, at han havde skiftet nummerpladerne, sat navnet på sit tømrerfirma på siden af bilen, fyldt den med firmaværktøj og kørt rundt i den i forbindelse med arbejde. Stelnummeret afslørede, at der var tale om den stjålne varebil fra Højbjerg.

Anholdt og varetægtsfængslet

Den 12. august vurderede anklagemyndigheden, at der var tilstrækkeligt med grundlag for at fremstille den 27-årige for retten med henblik på varetægtsfængsling. Dagen forinden havde en bilforhandler i Tilst anmeldt et tyveri af en Seat Leon Stationcar, hvor tyven havde brugt samme fremgangsmåde, som den 27-årige efterhånden var kendt for. Og det fik politiets klokker til at ringe.
En patrulje tog derfor senere samme dag ud og besøgte ham på hans adresse – dog uden at finde den savnede bil. Men da de samme betjente aflagde ham endnu et besøg dagen derpå, var der bid. Den stjålne Seat stod parkeret nær den 27-årige mands hjem. Han blev derfor anholdt og sigtet for endnu et brugstyveri.
LÆS OGSÅ: Indbrudstyv truede beboer med pistol
Samme dag, 13. august, blev han fremstillet for retten og og blev varetægtsfængslet, hvilket han han været lige siden.
"Vi har brugt tiden til at samle alle de forhold, som de forskellige politikredse har haft på ham, for at gøre rent bord. Det løb op i hele 49 forhold for 2016 og 2017 og handler primært om forskellige tyverier. Det drejer sig om brugstyverier og bedrageri vedrørende biler, tyveri af benzin, nummerplader og andet," fortæller anklager Peter Mathiasen.
Den 27-årige mand fra Viby fik sin dom tidligere i dag og er fortsat varetægtsfængslet frem til han skal begynde afsoningen på fængselsdommen på 15 måneder.
jr
 

Publiceret 18 January 2018 15:45