Retsreportage:

Louise-manden rystede og bed negle

Den 28-årige Louise-mand blev varetægtsfængslet af frygt for, han vil begå ny kriminalitet

Af
Camilla Olesen

Med traskende skridt i et par slidte koboltblå Polo-sko, en sort hættetrøje og et par slidte blå cowboybukser, kom den 28-årige mand, kendt som Louise-manden, ind i retssal 1 i Retten i Aarhus torsdag 30. november klokken 12.00 - grundlovsforhøret var en halv time forsinket.
Med foldede hænder stirrede han ned i bordet ved siden af sin forsvarer. Hun påpegede, at hendes klient havde det rigtig skidt, da han ikke havde fået sin antipsykotiske medicin, og han var derfor ikke i stand til at udtale sig i retten.
"Min klient har det meget skidt, og han kan ikke svare. Jeg beder derfor om en afslutning hurtigst muligt," lød det fra  advokaten.
Louise-manden blev anholdt i en seng på Psykiatrisk Hospital i Risskov onsdag 29. november klokken 22.30, og det kom frem i retten, at den 28-årige mand har et dagligt narkotikamisbrug. 
LÆS OGSÅ: Louise-manden er anholdt
Flere gange undervejs i det cirka en time lange grundlovsforhør sad han nervøst og uroligt på stolen, og han måtte flere gange lægge hovedet i armene. På et tidspunkt blev han så urolig, at hans advokat måtte kigge på ham og signalere vejrtrækningsøvelser til ham.
Øvelser hun også havde lavet med ham, inden forhøret gik i gang.
"Inden grundlovsforhøret brugte jeg tre kvarter sammen med min klient på at trække vejret og bekæmpe hans angst," lød det fra Louise-mandens advokat.
 

En masse forhold

Louíse-manden stod i retten anklaget for fire tyveriforsøg. Den noget forkølede anklager læste de fire sigtelser højt:
22. november i år klokken 20.30 skulle Louise-manden være gået ind i en lejlighed på Vesterbrogade i Aarhus, hvor han pludselig stod i køkkenet. Anmelderen har i en mail til Østjyllands Politi skrevet:
"Jeg hørte en lyd fra køkkenet, og der stod en mand, jeg ikke kendte. Jeg bad om ID, men han blev ved med at sige, at han ledte efter en, der hedder Louise. Jeg fik lov til at tage et billede af ham."
Lokalavisen Aarhus bragte tidligere på ugen et interview med anmelderen, hvis billede af manden ifølge anklageren var identisk med manden i retten. 
LÆS OGSÅ: Louise-manden listede sig ind til Mona: Han var smilende og venlig
Anklageren beskrev i detaljer, hvordan Louise-mandens fremgangsmåde var i de fire situationer, hvoraf det ene tilfælde foregik i Aarhus, mens de andre tre er sket i Hadsten. 
"Der har været forsøg på tyveri i en landejendom i Hadsten. Anmelderens kone var stået op for at gå på toilet, og hun blev noget overrasket, da hun så en fremmed. Her lød det: Jeg leder efter Louise," sagde anklageren i retten.
 

Tidligere i fængsel

Den 28-årige mand var i år varetægtsfængslet fra februar til juli for samme fremgangsmåde, som kom frem i retten torsdag 30. november. Ifølge anklageren har der tidligere været ni afgørelser omkring Louise-manden. 
I takt med at anklageren læste de mange både nye og gamle sager op, sad Louise-manden mere og mere uroligt på stolen og rodede sig i håret flere gange, mens han nervøst kiggede rundt i salen og bed i sine i forvejen nedbidte negle. 
Da anklageren ville læse mentalundersøgelsen højt, bad forsvareren om, at det skete for lukkede døre, hvilket betød, at pressen måtte forlade salen for en stund.
Anklageren ville ikke overraskende havde Louise-manden varetægtsfængslet i fire uger i surrogat, hvilket hans forsvarer protesterede imod.
LÆS OGSÅ: Louise-manden lister sig ind ad folks døre
"Min klient er i en tilstand, hvor han ikke kan komme med sine egne bemærkninger til sagerne. Jeg mener ikke, at hans tidligere domme skal iregnes i forbindelse med disse fire sager. Jeg vil gerne have ham retur på Psykiatrisk Hospital, som han selv ønsker," lød det fra forsvareren. 
 

Risiko for ny kriminalitet

Den kvindelige dommer besluttede sig for at afsige følgende dom på baggrund af anklager og forsvarers bemærkninger og dokumentation:
"Der er grund til at frygte, at du vil blive ved med kriminalitet, hvis du er på fri fod, da du er tidligere straffet. Jeg mener, at der er begrundet mistanke om, at du er skyldig i en række forhold, og derfor skal du varetægtsfængsles i surrogat på et psykiatrisk hospital. Af hensyn til julen skal varetægtsfængslingen løbe frem til 20. december, hvor der kan anmodes om et nyt retsmøde med mulighed for forlængelse af varetægtsfængslingen."
Da dommen var læst op, rystede han endnu mere på stolen, og hans forsvarer sagde:
"Nu skal jeg have min klient bragt videre." 
Og så skyndte hun sig at pakke sammen, mens Louise-manden rejste sig, vinkede ud i lokalet og sagde:
"Hej, hej og god jul."
 

Publiceret 30 November 2017 15:45