Foto: Mike Madsen

Foto: Mike Madsen

Ejer af ejendom med kæmpe reklameskærm meldt til politiet

Aarhus Kommune har politianmeldt ejeren af en bygning i Viby, fordi der er opsat en 50 kvm reklameskærm på bygningens tag uden kommunal tilladelse. Østjyllands Politi vil nu undersøge, om der er sket overtrædelse af planloven og færdselsloven

Af
HENRIK GRØNVALD JØRGEN RYE JP AARHUS

"Sammensæt din egen julefrokost."
Det lyder lækkert, tilbuddet som restaurant Unico lokker med på en skærm fra toppen af ejendommen Skanderborgvej 213.
Her står en overdimensioneret tv-skærm og afspiller reklamer i en lind strøm til de ventende bilister på vej sydfra ind mod Viby Torv.
LÆS OGSÅ: Aarhus får en gigantisk måne på syv meter i diameter 
Og julefrokosten hos Unico er sikkert ganske glimrende – problemet er blot, at hele setuppet er ulovligt, ifølge Aarhus Kommune, for skærmen er opsat uden kommunal tilladelse. Kommunen har derfor krævet, at skærmen pilles ned igen, men det er ikke sket, og nu har kommunen meldt ejeren til politiet
"Der er ikke indsendt en ansøgning om godkendelse, ligesom et reklameskilt af den størrelse kræver en byggetilladelse, og derudover skal skilte i nærheden af kryds også vurderes af politiet. Den 25. august sendte vi ejeren en standsningsmeddelelse, men den er ikke blevet efterfulgt, og derfor har vi overdraget sagen til politiet," siger Torben Simonsen, kontorchef ved Byggeri under Teknik og Miljø ved Aarhus Kommune.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: Mike Madsen

Foto: Mike Madsen

Usædvanlig for området

Kommunen har i sin standsningsmeddelelse bl.a. lagt vægt på, at skiltet er »meget markant i størrelse og omfang«, og det er med »sin LED-skærm, størrelse og placering usædvanligt for området«.
Sagen ligger nu hos Østjyllands Politi, og her oplyser kommunikationsrådgiver Jakob Christiansen, at den endnu ikke er behandlet.
LÆS OGSÅ: Udlejer luksusbiler fra baggård på Trøjborg
"Jeg kan bekræfte, at vi fik en anmeldelse fra Aarhus Kommune den 12. september, og nu skal vi have kigget på, om der eventuelt er foregået noget alvorligt i henhold til planloven og færdselsloven," siger han.
Ifølge akterne i sagen, som JP Aarhus har fået indsigt i, sendte Aarhus Kommune den 25. august en såkaldt standsningsmeddelelse til ejeren af ejendommen, Bruun Erhvervsejendomme, der har adresse i Gentofte. Heri fik ejeren påbud om at standse opsætningen af reklameskærmen.
Bruun Erhvervsejendomme oplyser, at den eneste, der kan udtale sig i sagen er Carsten Bruun, men han er dog ikke tilgængelig før sidst på ugen.
Af sagsakterne fremgår det, at Carsten Bruun ved Bruun Erhvervsejendomme i en telefonsamtale 25. august med en sagsbehandler ved Aarhus Kommune har oplyst, at han ikke var klar over den manglende godkendelse.
Han lovede i samtalen at se på sagen og kontakte det firma, som står for reklamerne. Efterfølgende har firmaet desuden via advokat klaget til Planklagenævnet over Aarhus Kommunes standsningspåbud.

Absolut ingen kommentarer

Det er skilte- og reklamefirmaet Track One i Odense, der sælger reklamerne, og på firmaets hjemmeside er der en omtale af skærmen i Viby.
Den er angiveligt 50 kvm og kan ses i op til 1 kilometers afstand.
"Anvend for første gang full motion på en kæmpe digital outdoor platform," hedder det på hjemmesiden, hvor firmaet lokker kunderne med 43.700 forbipasserende biler i døgnet, og som det hedder:
"Lang kødannelse i myldretiden."
Men hvis man forsøger at få en forklaring fra Lars Overby, ejer af Track One, får man følgende ordveksling i telefonen:
"Det har jeg ingen kommentarer til. Sådan noget bruger jeg ikke min tid på. Kan du have en fantastisk, god dag."
Og til det opfølgende spørgsmål, om det så er en anden person, vi skal tale med, lyder svaret som følger:
"Nej, det er mig, der ejer firmaet, så jeg er den eneste, der kan kommentere på det. Kan du have en god dag."

Regler for skilte og facader i Aarhus Kommune

Reglerne for skiltning i Aarhus Kommune er bl.a. fastsat i en vejledning fra 1994, byplanvedtægter og lokalplaner.

Kommunen arbejder i øjeblikket på en opdatering og modernisering af de eksisterende retningslinjer for skilte, og de vil efter planen blive forelagt for politikerne senere på året.

Ifølge et svarskrift i sagen om Skanderborgvej 213 har kommunen generelt en restriktiv linje:

"Generelt er Aarhus Kommunes praksis for godkendelse af digital skiltning i bybilledet, herunder LED-skærme, meget restriktiv. Det skyldes, at digital skiltning har en anden visuel indvirkning i bybilledet end de traditionelle skilteformer."

Publiceret 25 October 2017 14:45