Christian X’s Vej er en af de veje, der er særligt hårdt ramt af hærværk. Privatfoto

Christian X’s Vej er en af de veje, der er særligt hårdt ramt af hærværk. Privatfoto

Hærværk mod busskure eskalerer på tre store veje

Reklamefirmaet AFA JCDecaux oplever et stigende antal knuste ruder i busskurene

Af
Louise Nyvang Burmeister

Busskurets ene rude er væk. Glasskårene ligger spredt udover bænk, fortov og cykelsti.
11 gange på tre dage i sidste uge, måtte reklamefirmaet AFA JCDecaux rykke ud til ovenstående scenarie.
Og det sker oftere og oftere, at læskurene ikke kan få lov at stå i fred, fortæller firmaet, der har 360 skure i Aarhus.
“Det er blusset voldsomt op i løbet de seneste par måneder,” fortæller Poul Henning Warming, der er teamleder i Aarhus hos AFA JCDecaux.
På en 'normal' uge oplever firmaet, at en til otte ruder bliver smadret. I den seneste tid har det været væsentligt mere.
“Det har tidligere været et stort problem, som nu er vendt tilbage. I de seneste to-tre måneder har problemet været voldsomt stigende,“ siger Jesper Pagter, der er driftchef hos AFA JCDecaux.
Hærværket er koncentreret om tre store veje, oplyser firmaet.
“Det er specielt Viborgvej, Skanderborgvej og Christian X's Vej, der er plaget af hærværket. Det har vi ikke set før. Det plejer at være spredt ud over hele byen,” siger Jesper Pagter.
En af avisens læsere, der dagligt cykler ad Christian X's Vej, oplever også hærværket.
“I gennemsnit er jeg cyklet gennem glasskår hver anden uge i løbet af det seneste halve år,” siger Martin S. Hansen.
Ofte har firmaet fundet små stålkugler ved skurene, hvilket får dem til at tro, at der bliver brugt gaspistoler til at knuse ruderne med.
“Vi vil fremover gå mere i dialog med politiet og gøre dem opmærksomme på det,“ siger Jesper Pagter.

Få sager hos politiet

Hos Østjyllands Politi mærker man ikke et lige så stort antal anmeldelser.
Leder af lokalpolitiet i Aarhus, vicepolitiinspektør Leif Benny Kristensen, laver på avisens anmodning en søgning i systemet, der viser, at der blot har været fem sager i de seneste to år.
“Der er ikke tal, der får os til at reagere. Normalt har vi et sted mellem 150 og 200 hærværkssager i politikredsen på en måned, og så drukner antallet af busskurssager i det,” siger Leif Benny Kristensen og understreger, at der godt kan 'gemme sig' flere sager:
Han opfordrer firmaet til at anmelde alle tilfælde, og borgerne til at ringe til politiet, hvis de overværer, at der bliver begået hærværk.
“Det er rigtigt svært at opklare efterfølgende. Men hvis vi får et tip om, at et hærværk er i gang, så rykker vi ud,” siger Leif Benny Kristensen.

Hærdet glas

AFA JCDecaux oplever, at mange fejlagtigt tror, at det er kommunen, der står for at vedligeholde skurene.
“Nogle gange kommer det bag på folk, at det er privat ejet. Men det svarer jo til at udøve hærværk mod en privat bil,” siger Jesper Pagter.
Glasset i skurene, som firmaet kalder læskærme, er hærdet glas. Den type har man valgt, fordi hele glasset falder fra hinanden, hvis ruden knuses.
“Så sikrer vi os, at der ikke sidder stykker af glas tilbage, som folk enten kan skære sig på, eller som kan falde ned i hovedet på folk,” siger Jesper Pagter.
Overvejelser om at bruge plexiglas er droppet.
“Kvaliteten er simpelthen ikke god nok. Det er for nemt at ridse, og hvis der bliver sat klistermærker på, har vi sværere ved at fjerne dem,” siger han og tilføjer:
“Det lever ikke op til den kvalitet, vi gerne vil præsentere.”
Han forklarer, at firmaet rykker ud, så snart de bliver bekendt med hærværket.
“I første omgang får vi ryddet op. Og normalt skifter vi også glasset med det samme. I den seneste tid, hvor der har været mange tilfælde, har vi dog været afhængige af, at der var mandskab og glas til rådighed,” siger Jesper Pagter.
Tidligere har firmaet haft alarmer installeret i glasset, så de modtog en sms, så snart glasset blev knust. Derved kunne de hurtigt alarmere politiet.
“Det er ikke usandsynligt, at vi gør det igen, for det har hjulpet før,” siger Poul Henning Warming.

Publiceret 03 November 2015 09:00