Ole Krabbe Olesen (t.v.), Kaj Clausen og Hanne Nødskov er alle beboere på Starupvej 10 i Malling og trætte af hjulsporet i asfalten, som er tilpas dybt til, at man kan snuble over det.

Ole Krabbe Olesen (t.v.), Kaj Clausen og Hanne Nødskov er alle beboere på Starupvej 10 i Malling og trætte af hjulsporet i asfalten, som er tilpas dybt til, at man kan snuble over det.

Strid om asfalt-skader i Malling

Borgere i Malling mener, at en skraldebil har beskadiget deres asfalt. Men hverken kommune eller firma mener, at det er deres fejl

Af
Louise Nyvang Burmeister

Beboerne på Starupvej 10 i Malling undrer sig og har undret sig længe.
Efter en lastvogn tømte affaldscontainerne på deres private parkeringsplads en varm sommerdag i juli, har der været et tydeligt spor i asfalten, og spredte trykmærker efter den tonstunge vogns stabilisatorer.
Men ingen vil påtage sig at udbedre skaderne.
De i alt 19 lejemål på Starupvej 10 er såkaldte 55+ boliger til beboere over 55 år.
"Ikke alle er lige godt gående og nogle går med rollator," siger Hanne Nødskov, der er beboer på adressen og er generet af asfaltskaden.
"Jeg har prøvet at snuble. Man kommer gående med sit affald og forventer jo, at vejen er plan. Og hvis der ligger is og sne er fordybningen ikke til at se," siger hun.
For Kaj Clausen, der ligeledes bor på adressen, er det også et spørgsmål om moral.
"Det er meget urimeligt, hvis vi skal betale. Det er almindelig sund moral, at skadevolder betaler for at få udbedret skaderne," siger han.
Hans nabo, Ole Krabbe Olesen, har været den vedholdende. Den der har skrevet utallige e-mails til både Aarhus Kommune og til vognmandsfirmaet, som kommunen har hyret til at tømme containerne.
"Hvis ikke der var et dumt svin som mig, der blev ved, så lå det i graven. Men jeg synes egentlig, at jeg havde en god dialog i gang, men der sker ingenting," siger Ole Krabbe Olesen.
Han mener, at sporet i asfalten stammer fra en bestemt tømning i sommer, men at de runde fordybninger bliver flere og flere.
"Det er fra lastbilens stabilisatorer. Normalt når man bruger dem, så lægger man firkantede plader i mellem, men det gider chaufførerne åbenbart ikke bruge tid på," siger Ole Krabbe Olesen.
Vognmandsfirmaet, der tømmer affaldscontainerne på Starupvej 10 for Aarhus Kommune, er Johs. Sørensen & Sønner Århus A/S.
Direktør Lars Sørensen betegner sagen som drønærgerlig, men er ikke sikker på, at det er hans skraldebil, der har lavet mærkerne.
"Hvis det er os, så aner jeg heller ikke, hvordan vi på nogen måde skulle have sikret os, at asfalten kunne bære. Ved andre opgaver på private veje får vi altid en underskrift på, at belægningen er i orden, men med affaldstømningen er vi dækket ind under kommunens godkendelse. Jeg synes, vi har gjort, hvad vi kunne i den her sag," siger Lars Sørensen og tilføjer, at trykmærker ikke helt kan undgås.
"Vi har faktisk udvidet støttefødderne på vores biler, så ekstra plader ikke er nødvendige. Det har vi gjort for at sikre, at vores chauffører har et retfærdigt arbejdsmiljø. Vi kan ikke helt undgå at lave små trykmærker, men det betragter vi som slitage," siger Lars Sørensen, der opfordrer beboerne på Starupvej til at melde skaden til deres forsikringsselskab.
Ifølge Ole Krabbe Olesen vil det koste 60-70.000 kroner at udbedre skaderne.

1400 containere tømmes

Ifølge Aarhus Kommune tømmer vognmandsfirmaet alle de 1400 nedgravede affaldscontainere, som kommunen bruger.
Kurt Nielsen, der er teknisk sagsbehandler i Affaldvarme, har været ude og se på skaden.
"Det er usædvanligt og ikke noget, jeg har set før," siger Kurt Nielsen, der med det samme, han fik henvendelsen i september, var ude på Starupvej.
"Vi er ikke følelseskolde og har fuld forståelse for, at det er brandærgerligt. Men beboerne må lægge sag an mod vognmandsfirmaet, hvis de kan dokumentere, at firmaet har lavet skaden," forklarer han.
Det er kommunen, der godkender anlæggelsen af de nedgravede containere.
"Som man kan læse i vores retningslinjer, så skal man sikre sig, at vejen skal kunne klare en lastbil, der vejer 32 tons," forklarer Kurt Nielsen.
Sagsbehandleren har aldrig tidligere set lignende spor i asfalten, men har før hørt klager om trykmærker. Dog ikke i sådan en grad, at det giver anledning til at ændre på systemet.
"Typisk råder vi folk til at melde det til deres forsikringsselskab. Det er der, sagen bør være. Generelt har det været det mest problemfrie system, vi har haft. Sne og frost var tidligere en stor udfordring, men i de otte år, vi har haft de nedgravede containere, har vi ikke haft et eneste driftsstop," siger Kurt Nielsen og tilføjer:
"Så vi er alt i alt meget tilfredse med denne affaldsløsning, men selvfølgelig må det ikke resultere i, at folk får ødelagt deres ting."

null

Publiceret 19 January 2015 12:00