Alle i Rundhøj står nu sammen for at få aflivet hashhandlen og balladen omkring torvet - det kommer til at foregå med en her-og-nu-indsats samt en masse forebyggende arbejde.

Alle i Rundhøj står nu sammen for at få aflivet hashhandlen og balladen omkring torvet - det kommer til at foregå med en her-og-nu-indsats samt en masse forebyggende arbejde.

Rundhøj til kamp mod hash

Efter et stormøde i Rundhøj bliver der nu lavet planer for at komme problemerne til livs

Af
Camilla Olesen

De forskellige interessenter i Højbjerg havde i sidste uge stormøde omkring hashsalg og ballade på Rundhøjtorvet.
Nu står alle sammen om at komme problemerne til livs.
Det betyder helt konkret, at der kommer til at være tryghedsvandring i området, så man kan finde ud af, hvad der kan laves af fysiske forandringer. Det kan for eksempel være at fjerne buske og sætte mere lys op. Derudover tager en gruppe beboere vandreskoene på og vil gå rundt på og omkring Rundhøjtorvet for at signalere, at der ikke skal være hashsalg i området.
Samtidig vil kommunen forsøge at bidrage med en beskæftigelsesindsats og tilbud til de unge, oplyser rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Thomas Medom (SF.) Og der er planer om at lave et klubtilbud på skolen, der får front mod torvet.
“Der har været et såkaldt §115-møde, så vi kan udveksle oplysninger mellem hinanden, og det er helt ned på individniveau,” siger Thomas Medom og fortsætter:
“Vi må se, hvad der skal til af fysiske forandringer, og så må vi forsøge at finde midlerne til det. Boligforeningen er også villig til at løfte området.”

De unge over 18 år

Den gruppe, der primært er hovedrolleindehavere i det her ballade-spil, er unge over 18 år, og dem er der ingen klubtilbud til fra kommunens side, og derfor forsøger man nu at sætte ind med blandt andet beskæftigelse.

En lang proces er i gang

Der venter Rundhøj-området en lang periode, hvor det handler om at få styr på tingene.
“Vi er i gang med det lange, seje træk - og det handler om forebyggelse,” siger Michel Larsen, leder af Ung i Aarhus Horsensvej.
Han fortæller, at man nu er i gang med at finde ud af, hvem de unge er, hvad de hedder, hvad de laver, og hvor de kommer fra, og så derefter finde ud af, hvad der skal ske.
“Vi kan ikke stoppe hashhandel i hele Aarhus, men vi skal have det væk fra Rundhøjtorvet, og vi skal have stoppet fødekæden, så det ikke går videre til de næste unge,” siger han.
En anden mulighed for at få det stoppet er at sætte ind over for de unge over 18 år. Thomas Jentzsch, fritidsleder af Klubberne Holme Vestergård og Rundhøj samt Legepladsen Rundhøj Byggeren, har en drøm om at lave en seniorklub for de unge over 18.
“Hvis der kunne være en form for efterværn med dem over 18 år, så ville jeg have bedre mulighed for at få dem i gang med noget,” siger Thomas Jentzsch.
Spørger man administrationschef hos Alboa, Jens Løkke Møller, mener han, at det er vigtigt at få gjort noget ved torvet hurtigst muligt.
“Det mangler en ordentlig tur - det indbyder til uro, som det ser ud nu. Der er et lejemål, der først udløber i 2020, men det kan vi ikke vente på. Politikerne er positive stemt overfor at lave en helhedsplan for området,” siger han.
Han oplyser, at størstedelen af de unge, der sælger hash på torvet ikke bor i Rundhøj.
Selv om der er tale om en lang proces, så er interessenterne ikke i tvivl om, at det nok skal lykkes at få hashhandlen og balladen væk fra området.

Lokalavisen Aarhus følger sagen.

null

Publiceret 28 January 2014 12:00