Træningen er i gang, og der er masser af energi i spillerne i Brabrand. De er nemlig lige rykket op i første division. Foto: Astrid Hellerup Madsen

Træningen er i gang, og der er masser af energi i spillerne i Brabrand. De er nemlig lige rykket op i første division. Foto: Astrid Hellerup Madsen

Brabrand IF i 1. division:

"Vi vil give vores højre arm for at få det her til at lykkes"

Efter en spændende sæsonafslutning lykkedes det Brabrand IF at rykke op i første division

Af
Af Astrid Hellerup Madsen

“Det var surrealistisk. Vi var nødt til at vinde den sidste kamp. Alle var helt exceptionelt koncentrerede, og der var en vanvittig gnist. Vi var som lyn og torden på banen.” Sådan beskriver Nichlas Ørbæk Knudsen, angriber på Brabrands A-hold, den sidste - og afgørende kamp - inden sommerferien.
Der var meget på spil for Brabrand IF den solrige sommerdag på Fyn, hvor holdet mødte Dalum i oprykningsspillet til første division, Nordic Bet Ligaen.
“Der er en eller to, der har prøvet det før, altså at rykke op i første division. Men vi andre har ikke. Og ingen regnede med, at et hyggeprojekt som BIF kunne være med,” fortæller han.
Med “hyggeprojekt” mener han ikke, at holdet ikke spiller for at vinde. For det gør de, understreger han flere gange. Men alligevel er der noget, der adskiller holdet fra andre hold på deres niveau.
“Forholdene er begrænsede herude,” siger han og slår ud med hånden mod de grønne græsbaner og det røde klubhus i baggrunden.
“Fysioterapeuten holdes i live via penge fra bødekassen. I 2. division var vi forholdsmæssigt på linje med de andre. Men nu er vi totalt underdog. Vi har slet ikke den samme økonomi som de konkurrerende klubber,” forklarer han.
Det betyder, at spillerne må lægge frivillige timer ud over dem, de bruger på banen, i klubregi.
“Vi holder selv materialet ved lige, kridter banen op og driver selv holdets hjemme- og Facebookside. Klubben eksisterer kun, fordi vi lægger så mange timer i det.”

Plads til andet end fodbold

Da spillerne går ud mod træningsbanen, stopper en håndfuld lokale, der spiller bold og træner for sig selv på banerne op til, og nikker i retning af spillerne. “Tillykke!” og “Sejt!” lyder det, da førsteholdet går forbi.
“Vi er en lokalt forankret klub. Folk hjælper til. Måske de selv har spillet her som børn, eller har børn der har gået her. Det gør, at folk bliver hængende og har lyst til at involvere sig,” siger træner i Brabrand Tom Søjberg.
Brabrand er også en klub, der er båret af, at der kommer mange studerende til byen. Så selv om spillerne på holdet er ambitiøse, så skal der være plads til andet end fodbold, for eksempel at passe både studie og studiejob eller fuldtidsarbejde og så alligevel være med på holdet.
“Det er seriøst i den forstand, at man har et ansvar overfor holdet. Vi træner fire gange om ugen efter arbejde. Det er ikke enten fodbold eller studie. På 1. divisionsniveau kan det ellers være svært at få til at gå op,” siger Nichlas Knudsen.
Både han og træneren er enige om, at det gælder om at skabe et godt miljø for spillerne - også udenfor banen. Og at det er noget af det, der er med til at give de gode resultater på banen.
“Det her er et sted, hvor folk kan lide at komme. Det kan gå hårdt for sig på banen, men det er altid med et smil på læben. Vi går til den, men laver ikke svinske tacklinger. Det er et værdisæt, vi gør meget ud af,” supplerer træneren.
Udover glæden ved fodbolden, så er det kammeratskabet og lysten til at indgå i et fællesskab, der er med til at give holdet succes. For når pengene er små, så er det vigtigt, der er andre værdier end lønkroner, folk kan engagere sig i.
“Vi er her, fordi vi tror på det herude. Mange møder ind kl. 15.30, selv om træningen først starter kl. 17. Det sociale og kammeratskabet fylder meget,” siger Nichlas Knudsen.
Og som træner Tom Søjberg opsummerer:
“De giver alt, hvad de kan. spillerne. Vi har skabt en klub, hvor spillerne vil give deres højre arm for at lykkes.”
Brabrand spiller sæsonens første kamp 30. juli, når holdet møder FC Roskilde på hjemmebane.

Det sociale betyder meget for de blå fra Brabrand IF. Når midlerne er små, er det nemlig andre værdier, der skal skabe sammenholdet. Pressefoto

Det sociale betyder meget for de blå fra Brabrand IF. Når midlerne er små, er det nemlig andre værdier, der skal skabe sammenholdet. Pressefoto

Publiceret 26 July 2017 11:00

SENESTE TV