Video:

Med basketbjørnen på sidelinjen

Det kræver sin kvinde at fyre op under publikum til en basketball-kamp. Mød Bakken Bears' elskede maskot, Grizzly

Musikken spiller, bassen dunker og oppe på lægterne blandt publikum står en dansene koboltblå bjørn og klapper.
Der er et kort spilstop i Bakken Bears' vigtige Champions League-kvalifikationskamp i Ceres Arena, og her er det bjørnens fornemste opgave at opildne publikum til at bære de aarhusianske basketherrer nede på halgulvet frem mod sejr.
Tilskuerne klapper taktfast med bjørnen, og et jubelbrøl bryder ud, da spillerne igen entrerer banen efter endt timeout.
Lokalavisen har fået lov at følge maskotten Grizzly på arbejde.

Bevarer mystikken

Egentlig var tanken med denne reportage, at vi skulle komme helt tæt på ikke bare Grizzly, men også personen indeni den store dragt.
Det er en kvindelig studerende på 22 år og 155 centimeter, som hedder Cicillia Holkjær Gormsen, men meget mere får du ikke at vide om hende som person.
For i maskotverdenen er noget af det vigtigste at bevare folks forestilling om maskotpersonagen og ikke afmystificere den. Det er også derfor, du ikke ser et billede af hende uden dragt.
"Jeg vil helst ikke have, at Grizzly og jeg blandes for meget sammen. Når jeg tager dragten på, er jeg Grizzly, og når den er af, er jeg Cicillia. For mig er det vigtigt, at folk ikke ved, hvem jeg er, for så ryger lidt af charmen, og så kan man ikke lade være med at tænke på personen indeni fremfor maskotten. Når jeg er Grizzly, kan jeg sagtens tage ukendte menneskers babyer i armene og lege med dem, men det ville være virkelig grænseoverskridende, hvis jeg gjorde det 'i virkeligheden'," siger Cecillia, hvis store maskotidol er Benny The Bull fra det amerikanske basketballhold Chicago Bulls.
"Han har gennem 16 år opbygget sin helt egen personlighed og er en af verdens mest kendte og elskede maskotter. Men ingen aner, hvem han er, og det er en stor del af hans succes," forklarer hun.

Grizzly kommunikerer udelukkende via kropssprog. Spørger nogen om noget meget vigtigt, bliver der skrevet et svar på et stykke papir. Foto: Foto-Trine, vildmedfoto.dk

Grizzly kommunikerer udelukkende via kropssprog. Spørger nogen om noget meget vigtigt, bliver der skrevet et svar på et stykke papir. Foto: Foto-Trine, vildmedfoto.dk

Masser af kærlighed

Cicillias - eller Grizzlys - arbejdsdag går for alvor i gang, når dørene åbnes halvanden time før kampstart. Her står maskotten klar til at hilse basketfansene velkommen.
"Årh, det er den sejeste bjørn, jeg nogensinde har mødt," råber en glad dreng til sine venner, efter han storgrinende har fået Grizzly til at efterligne nogle dansebevægelser.
"Det er noget af det bedste, jeg ved. Den glæde, jeg er med til at skabe hos store som små, er enormt livsbekræftende. Man bliver mødt med så meget kærlighed. Jeg elsker det her job, og jeg vil fortsætte i det så længe, jeg kan få lov," siger Cicillia, der blev ansat af Bakken Bears før sidste sæson, hvor hendes daværende underviser på Gøglerskolen skaffede hende jobbet.

Bjørnen stiller op til rigtig mange billeder på en aften. Især børnene er meget fascinerede. Foto: Danni Paulsen

Bjørnen stiller op til rigtig mange billeder på en aften. Især børnene er meget fascinerede. Foto: Danni Paulsen

Sindssygt hårdt

Gøgl er der masser af, også når kampen er gået i gang. Der bliver danset med danserne, delt high-fives ud til højre og venstre, krammet børn og voksne og uglet hår på VIP'erne på første parket.
"Min vigtigste opgave er at få publikum med så godt, jeg overhovedet kan. Det dur ikke bare at stå nede i hjørnet. Jeg forsøger at komme rundt i hele hallen, men i dag er jeg lidt på udebane, da vi normalt spiller i Vejlby-Risskov Hallen. Der bliver det lidt mere vildt med vejrmøller og splits, og nogle gange drøner jeg også rundt på rulleskøjter eller et segboard. Det er folk vilde med," siger Cicillia, som også har overskud til at følge med i kampene, selvom det ikke er meget, hun kan se ud af Grizzlys åbne mund.
Men jobbet er hårdt - meget hårdt - og efter kampen finder vi også bjørnen liggende udmattet på gulvet i spillertunnelen.
"Allerede efter ti minutter i dragten er jeg badet i sved. Det er vanvittigt varmt derinde, og det er sindssygt hårdt, så man skal være i god form og have en vis udholdenhed. Og så er det enormt vigtigt at tage nogle små pauser, så man kan få noget vand indenbords. Det er jeg ikke altid god nok til," siger hun og fortæller, at dragten bliver tungere, jo længere vi når hen på aftenen.
"Al sveden sætter sig jo i dragten, og det kan man faktisk mærke ret godt efter noget tid."

Grizzly giver en danseopvisning i midtercirklen. Foto: Foto-Trine, vildmedfoto.dk

Grizzly giver en danseopvisning i midtercirklen. Foto: Foto-Trine, vildmedfoto.dk

Glad sportsdirektør

Hos Bakken Bears' ledelse er de meget glade for det arbejde, der bliver lagt for dagen i bjørnekostumet.
"Grizzly er enormt vigtig for stemningen og helhedsoplevelsen for de mennesker, der kommer for at få en god og underholdende aften. Sammen med vores dansere, musikken og selvfølgelig spillet på banen er Grizzly virkelig god til at skabe en fed ramme. Folk elsker den, og børnene er vilde med at få taget billeder med den," siger sportsdirektør Michael Piloz, som dog til tider må holde den vilde bjørn i snor
"Den kan ikke helt forstå, hvorfor den ikke må stå på skateboard ned ad trapperne, men der har vi måttet tage en voksenbeslutning og sige stop," griner han.

"Jeg kendte intet til basket, før jeg blev maskot, men det har virkelig fanget mig, og jeg er stor fan af Bakken Bears," siger Cicillia Holkjær Gormsen. Foto: Danni Paulsen

Publiceret 11 October 2016 08:00

SENESTE TV