Kim Bisgaard har sammen med tre andre taget initiativ til Folkets Letbaneåbning.

Kim Bisgaard har sammen med tre andre taget initiativ til Folkets Letbaneåbning.

Folkets fest:

Til kamp mod tvære tastaturkrigere for letbanens omdømme

"Vi må vise, at vi er nogle dejlige, skøre jyder, der ikke lader sig slå ud. Og når vi snubler, så finder vi en måde at komme op på igen," siger manden bag letbanefest

"Vi skal bare smile, skåle i gløgg og sige god jul og glædelig letbane til hinanden den 16. december."
Om 10 dage bliver Havnepladsen mellem Navitas og Dokk1 genstand for folkelig festivitas for at fejre Aarhus Letbane.
Det startede med et privat opslag på Kim Bisgaards Facebook-profil, hvor han jokene foreslog, at vi aarhusianere selv kan holde en fest og tage kage med, efter han læste en artikel om, at byen ikke skal sætte næsen op efter kransekage igen, når togene for første gang må køre med passagerer.
"Jeg kan bare ikke holde min kæft nogen gange. Men folk var vilde med idéen, og opslaget løb som en steppebrand, så vi satte i gang, og nu er vi en gruppe af mennesker, der prøver at få det her i stand," fortæller Kim Bisgaard, der til dagligt er direktør for Culture&Business by Innovation Lab i Aarhus.
LÆS OGSÅ: Letbanetog stødte sammen med personbil
Men det er som privat aarhusianer, at han og hans medsammensvorne vil arrangere et kæmpe sammenskudsgilde. 'Folkets Letbaneåbning - klag eller bag', som de kalder Facebook-begivenheden.
"Vi kan ikke sidde og vente på, at en kommune kommer med en kransekage. Altså, kære Aarhus, hvis vi er så seje, som vi går og siger, så må vi tage fat," siger Kim Bisgaard.
Hjælp fra virksomheder
Til at starte med var det bare en idé og opfordring, der kørte på Facebook, og det er det stadigvæk, men i mellemtiden har der været så stor tilslutning, at man har måttet erkende, at arrangementet kan blive så stort, at der skal søges tilladelser.
"Der vokser det sig større end noget, jeg som privatperson kan klare. At påtage sig et arrangørskab er besværligt og kan være omkostningsfuldt, men nu har fagforbundet LO sagt, at de gerne vil hjælpe med det, så de er blevet officiel arrangør og sørger for at koordinere med myndighederne," fortæller initiativtageren, der de næste par dage vil forsøge at få folk til at spæde til.
"I morgen går vi lidt mere håndgribeligt til værks og spørger, hvem der kan hjælpe med for eksempel 100 termokander, og hvem der vil bage eller tage kaffe med. Vi prøver at koordinere festen via de sociale kanaler, vi har opbygget."
LÆS OGSÅ: Letbanens operatør godkendt til passagerer
Flere har dog allerede budt ind med ting og sager. En restaurant har doneret gløgg til folket, mens Verdens Mest Berejste Pølsevogn bytter 250 hotdogs mod 20 kroner til Vaskeriet for udviklingshæmmede. Og flere samarbejder med andre aktører kan være på vej.
"Det betyder, at man ikke længere skal være bange for, at det bliver et ukontrolleret, autonomt arrangement. Det kommer til at ske, og folk må stadig gerne tage kage med. Derudover kan det være, der kommer musik, sjove taler og andre skøre indslag. Jeg vil gerne have, det bliver vildt og løssluppent. Det skal ikke være endnu et officielt arrangement," bedyrer Kim Bisgaard, som ikke har nogen idé om, hvor mange der deltager.
"Det kan være, der kommer 100 mennesker, men det er heller ikke usandsynligt, at det bliver 3.000. Der kan nå at ske meget."
Træt af tastaturkrigere
Hele grundtanken med festen er, at den skal være en modreaktion til alle de negative ytringer, der har været i forbindelse med Aarhus Letbane.
"Det er lidt for let og lille-Aarhus-agtigt at være en brokrøv over ting, som vi alligevel ikke kan styre. Jeg kan godt forstå, man er sur over, at nogen ikke har styr på deres arbejde, og at de blander det sammen med, at en direktør får et gyldent håndtryk. Men det kan selve letbanen - vores nye elektriske ål - jo ikke gøre for. Vi har den, og vi skal bruge den i mange, mange år. Bliver den sat i gang på denne dumme måde, så bliver det et lidt for godt eksempel på en negativ Aarhus-historie. Det må fandme ikke ende sådan. Og så midt i et kulturår! Det er simpelthen for plat," siger han og fortsætter:
"Der er nogle voksne mennesker, der har til opgave at finde ud af det formelle og bureaukratiske i sagen, og det kan man godt hovere over, men vi har stadigvæk fået et stykke nyt infrastruktur, der skal koble byen sammen. Der er da værd at fejre. Hvis man er Smilets By og vil holde fast i det, så forpligter det også. Det må sgu ikke blive det andet, der står tilbage."
LÆS OGSÅ: Banedanmark-mand bliver ny direktør for Aarhus Letbane
"Måske kommer der fem ludere og en lommetyv, og så er vi ikke blevet meget rigere, men hvis der nu kommer 2.000 mennesker, som står og drikker gløgg og spiser kage sammen, så har vi fået det som by. Det ville være glimrende, hvis vi kunne koble den historie på letbanen. Alternativet er en lille, officiel markering på en grå hverdag. Så kører den, og alle er lidt småsure, og så er det det," spår Kim Bisgaard.
Ifølge ham har alt for mange en tendens til at latterliggøre og nedgøre ting på de sociale medier, og det vil han ikke have, at letbanens omdømme skal lide under. 
"Vi er blevet ekstra tilbøjelige til at være tastaturkrigere, der har nemt ved at sidde og skrive noget negativt og brokkende. Det akkumulerer sig bare, og pludselig er det den historie, der står tilbage. Det skal have en modvægt i noget fysisk, vi gør sammen. Det kan noget særligt, som likes på Facebook ikke kan."
Dejlige, skøre jyder
Datoen er sat, og arrangementet løber af stablen. Også hvis togene ender med først at må køre med passagerer i det nye år.
Sker det, så har han allerede en ny, god idé klar.
"Så har jeg lyst til, at vi prøver noget rigtig sjovt. Så må vi kontakte letbanen og høre, om vi må fylde den op med alle mulige andre ting end passagerer. Balloner, billeder af børn i vinduerne eller udstoppede dyr. Så må vi lave noget, der er så sjovt, at man ikke kan pege fingre af Aarhus. Vi må vise, at vi er nogle dejlige, skøre jyder, der ikke lader sig slå ud. Og når vi snubler, så finder vi en måde at komme op på igen. 
Ifølge Kim Bisgaard har der været en god dialog med kommunen og Aarhus Letbane om initiativet, der er blevet godt modtaget på de bonede gulve.
"De laver jo 'bare' en 'officiel markering', som kan være med få timers varsel, men ikke nogen stor fest, for de kan jo ikke gøre noget rigtigt nu. Laver de en lille fest, synes folk, det er for fattigt, men spenderer de en masse penge på en stor fest, får de at vide, at det er spild af penge, der allerede er brugt en gang. Så vi står for den folkelige fest, og jeg håber, at en masse aarhusianere kommer og skåler med os."

Publiceret 06 December 2017 14:30

SENESTE TV