Veganere protesterede foran pelsbutik på strøget

Gruppen Vegan Change demonstrerede i eftermiddags mod pelse foran butikken Kirsten Stampe Pels i Søndergade i Aarhus

Af
Jonas Hansen

Jonas Wrede Hansen

"Ja, der står tre unge mennesker ude foran butikken. Det har de gjort i nogle timer, og de er ikke en dag over 20."
Sådan lød det fra en ekspedient hos Kirsten Stampe Pels i Søndergade, da Lokalavisen Aarhus tidligere i dag ringede for at høre, om det var rigtigt, at en gruppe mennesker protesterede foran butikken. Mere havde ekspedienten ikke at sige, idet hun forklarede, at man ikke ville kommentere på protesten. 
LÆS OGSÅ: "Happy 9/11": Mænd fejrede terrorangreb foran Aarhus Hovedbanegård 
En dag over 20 var de demonstrerende mennesker dog. For i flokken foran butikken stod blandt andre 28-årige Ulrik Myrtue. Fra klokken 14 til 17.30 stod han sammen sine venner fra aktivistgruppen Vegane Change med skilte for at sætte fokus på dyrs rettigheder samt oplyse folk på gaden om, hvor forfærdeligt det er at gå med pels. Det forklarede han, da Lokalavisen Aarhus for kort tid siden snakkede med ham. 
"Jeg har set en masse om, hvordan dyr bliver behandlet, og hvordan vi i vores samfund ser på dyr som produkter, der bare skal udnyttes, i stedet for at se dem som de levende individer med følelser, som de jo er," fortalte Ulrik Myrtue, der er stifter af Vegan Change. 
 

Vil gerne gøre pels kontroversielt igen

Ulrik Myrtue forklarede, at han stiftede aktivistgruppen tilbage i januar måned. I dag har den omkring 10 medlemmer, og gruppens fokus er at sætte dyrevelfærd på dagsordenen. 
"Der har været en periode, hvor pels var mere kontroversielt, end det er i dag. Det vil vi godt have gang i igen. Man skal skamme sig, når man går med pels," fortalte aktivisten, som føler, at protesten i dag forløb succesfuldt. 
LÆS OGSÅ: Fejrede terrorangreb foran banegården: "Det var måske et lidt for ironisk banner"
"Der kom rigtig mange forbi, så der er mange, der har set vores skilte. De går nok hjem og snakker om det ved middagsbordet. Så på den måde har vi fået udbredt vores budskab," fortalte han. 
I de over tre timer, at gruppen stod foran pelsbutikken, kom der da også en del forbi for at snakke med de unge veganere. Nogle var mere positive overfor protesten end andre. 
"Der er altid mange negative. Nogen spørger os, om vi ikke har noget bedre at give os til, og der er altid nogen, der bare lige smider en sviner af sted og så går igen, uden at vi kan nå at snakke med dem. Men vi havde også mange gode samtaler i dag," fortalte Ulrik Myrtue og fremhævede en samtale med en ældre kvinde, der kom gående iført en ægte pels. 
"Hun kunne faktisk godt forstå, at det ikke var en god idé at købe pelse. Hun sagde, at hun havde købt sine pelse for mange år siden, og at hun i hvert fald ikke skulle købe flere pelse igen. Det lovede hun," sagde han med et lille grin. 
 

Havde ikke meldt det til politiet

Vegan Change-stifteren fortalte, at de startede med at være tre personer foran butikken, men at de var syv demonstranter i dag, da de var flest. På et tidspunkt fik de selskab af et par politibetjente, da gruppen ikke havde meldt demonstrationen på forhånd.
"Butikken havde vist meldt os til politiet. Betjentene spurgte, om vi havde tilladelse. Det sagde vi, at vi ikke havde, og så forklarede de os bare, at vi skulle huske det til en anden gang. Så vi havde en ret god oplevelse med politiet," fortalte han og påpegede samtidig, at der var tale om en fredlig protest, som dem gruppen altid laver.
Siden januar har gruppen lavet adskillige protester i Aarhus, som alle har haft det samme budskab om at gøre verden til et bedre sted for dyrene. Og ifølge Ulrik Myrtue var dagens protest ikke den sidste af slagsen. Han og sine aktivistvenner fortsætter med at kæmpe deres sag. 
 

Publiceret 12 October 2017 19:30

SENESTE TV