Aarhus' konservative spydspids:

Jeg går efter borgmesterkæden

Valgforbund betyder ikke, at Det Konservative Folkeparti peger på Venstres Bünyamin Simsek som borgmester, siger Marc Perera Christensen

Det seneste kommunalvalg i Aarhus blev en dyr omgang for Det Konservative Folkeparti. Partiet mistede 2.429 stemmer, et mandat og ikke mindst rådmandsposten for Kultur og Borgerservice. En post, som frontmand Marc Perera Christensen sad på.
Det skuffende stemmeantal betød meget, men mange vurderede tilbage i 2013 også, at de konservative måtte se sig forbigået, da der skulle uddeles rådmandsposter, fordi partiet gik i valgforbund med Kristendemokraterne, mens Venstre, DF og Liberal Alliance gik i et valgforbund for sig.
Ved det kommende valg er de to valgforbund fra 2013 dog slået sammen i ét - med tilføjelse af Nye Borgerlige.
"Vi har valgt at gøre, som vi plejer - altså at gå efter at stemmeoptimere blå blok. Ved det kommende valg er det det brede valgforbund, som er løsningen til at stemmemaksimere de borgerlige stemmer. Det valg, vi traf for fire år siden var med samme udgangspunkt, men der var det nødvendigt med to valgforbund, fordi vi havde Kristendemokraterne, der i en længere årrække havde været i valgforbund med de radikale og SF. De så ikke sig selv i det brede, blå valgforbund, så der var brug for et mellemtrin i form af Det Konservative Folkeparti," siger 38-årige Marc Perera Christensen.
LÆS OGSÅ: Eks-socialdemokrater i oprør: "Vi er trætte af akademisk arrogance"
Ifølge den konservative leder i Aarhus var der ingen tvivl om, at et bredt valgforbund er den smarteste løsning til dette valg.
"Overhovedet ikke. Det her har været den kurs, vi har arbejdet ud fra de sidste mange år i denne valgperiode, hvor vi og Venstre har fundet en rigtig god samarbejdsform og arbejdet tættere og tættere sammen. Så der har egentlig ikke været meget politisk polemik omkring samarbejdet i blå blok. Vi har et fælles ønske om en anden borgmester, og det er det, der kendetegner valgforbundet," siger han.

"Vi brændte ikke nallerne"

Går I med i et samlet, blåt valgforbund, fordi I er blevet klog af skade, efter I brændte nallerne ved sidste valg?
"Vi brændte ikke nallerne. Det, der tæller, er ikke valgforbundene, men det, der bliver aftalt på valgnatten, og når rådmandsposten ligger hos DF, så er det fordi, DF blev større end Det Konservative Folkeparti ved valget. Det havde et valgforbund ikke ændret på."
Er du sikker på det? Der var jo blandt iagttagere megen snak om, at det kostede dig rådmandsposten, at I ikke var med i valgforbundet.
"Ja, men iagttagerne er ikke en del af forhandlingerne på Aarhus Rådhus, så det kan jeg ikke bruge til specielt meget. Jeg kan bare konstatere, at det, der kendetegnede debatten den aften, var, at DF havde fået flere stemmer end os."
LÆS OGSÅ: Urutineret SF'er latterliggjort på sociale medier: "Det er sgu hårde vilkår at være perker og byrådskandidat"
Var der intern ballade eller uenighed om taktikken ved valget i 2013?
"Tror du, at du ville få at vide, hvis der var? Nej. Jeg kan sige så meget, at der på intet tidspunkt var tvivl om kursen og nødvendigheden af at få Kristendemokraterne med i blå blok. Det var det naturlige at gøre for at øge blå blok, og derfor er jeg også nu rigtig glad for, at vi har ét samlet valgforbund med alle seks borgerlige partier."
Tror du, det styrker jeres position ved valget, at I er med denne gang?
"Det er jo meget teknisk og mest af alt noget, man gør for at stemmeoptimere. Jeg tror ikke, valgets resultat bliver synderligt påvirket af de valgforbund, der er indgået. Det er politik, der flytter stemmer."

Går efter kæden

Ifølge Marc Perera Christensen blev der under valgforbundsforhandlingerne ikke indgået nogen aftaler om, hvem der skal være borgmester, hvis blå blok vinder valget. 
"Vi har ikke adresseret, hvem vi ønsker, fordi både Venstre og Det Konservative Folkeparti stiller med borgmesterkandidater. Men fælles er ønsket om en borgerlig borgmester i Aarhus," siger Marc Perera Christensen, der altså igen er borgmesterkandidat.
Så valgforbundet er ikke ensbetydende med, at I peger på Bünyamin Simsek (V)?
"Nej, det gør vi ikke. Jeg er den konservative borgmesterkandidat, men det er ensbetydende med, at vi deler Venstres ønske om en borgerlig borgmester. Så må resultatet på valgnatten afgøre, hvem det bliver. Det Konservative Folkeparti har altid en borgmesterkandidat. Vi går ikke ind i en valgkamp og siger, at vi vil noget, men mener, at det er en person fra et helt andet parti, der skal løfte opgaven. Vores fokus er Det Konservative Folkeparti. Sådan er det altid, og selvfølgelig er vi klar til at tage det øverste ansvar i kommunen - altid."
LÆS OGSÅ: Alternativet: Aarhus skal være plastfri
Men I sidder med to mandater i dag. Der skal vel ske et mindre mirakel, hvis du skal blive borgmester?
"Tjah, men da min partiformand blev borgmester i Viborg i sin tid var det med tre ud af 31 mandater (Søren Pape Poulsen blev borgmester ved valget i 2009 efter en konstitueringsaftale med S, SF og DF, red.). Det, man skal huske, er, at byrådet vælger borgmesteren, og kigger du på den danske regering, så er det heller ikke formanden for det største borgerlige parti, der sidder på statsministerposten. Det er den person, som flertallet kunne blive enig om skulle være statsminister. Der er jo rigtig mange danske kommuner, hvor borgmesteren ikke nødvendigvis er fra det største parti i den blok, han eller hun tilhører," siger den tidligere rådmand og fortsætter:
"Jeg er udmærket klar over, at der kan være lang vej herfra og til, at borgmesterkæden hviler om min hals, men det er ikke ensbetydende med, at jeg ikke har ambitionen. Når man stiller op, så går man efter guldet, og i Aarhus Kommune er guldet farven på den kæde, der hænger om halsen på vinderen."
Ved valget i 2013 var der noget polemik om, at en stemme på jer i teorien kunne være en stemme på rød blok, eftersom I ikke var med i valgforbundet. Den spekulation slipper du vel for nu?
"Den snak var der også for otte år siden, hvor vi havde et bredt, borgerligt valgforbund. Der er altid nogen, som har en eller anden idé om, at man på et tidspunkt skal ud i valgkampen og sige, at hvis man stemmer på mig, så får man noget andet. Jeg har også screendumps af ledende Venstre-folk, der for otte år siden sagde, at en stemme på mig var en stemme på Nicolai Wammen (S), og jeg ved ikke, hvad jeg skal bruge det til. Det er jo åbenlyst løgn. Jeg slipper næppe for de spekulationer. De vil givetvis være der igen. Det er efterhånden en ligeså fast del af valgkampen som plakaterne. Den er regelmæssigt dukket op de 12 år, jeg har været i byrådet, og det er bare sådan, det er. For mig siger det mere om afsenderen end om os. Jeg er ærligt talt rimelig ligeglad,"
Hvad er succeskriteriet for Det Konservative Folkeparti ved det kommende valg?
"Målet er selvfølgelig en mandatfremgang. Det er ambitionen, og så har vi en drøm om, at blå blok enten vinder flertallet eller får så mange mandater, at der er flere rådmandsposter. Vi har selvfølgelig en ambition om at få en rådmandspost igen. Andet ville være mærkeligt, når vi også har ambitioner om en borgmesterpost."

Hvad er et valgforbund?

Et valgforbund er et valgteknisk samarbejde, der indgås mellem politiske partier eller lister for at minimere stemmespild og for at maksimere antallet af mandater, der tilfalder partierne i valgforbundet.

Kilde: Wikipedia

Publiceret 11 October 2017 15:15

SENESTE TV