Eks-socialdemokrater i oprør:

"Vi er trætte af akademisk arrogance"

’Sammenholdet for Aarhus’ har meldt sig ind i valgkampen som en protest mod byrådets akademiske højborg

Af
Af Kim Skovrup Andersen

Vælgerne i Aarhus Kommune får mulighed for at sætte deres kryds ud for en helt ny liste til det kommende kommunalvalg.
I foråret blev 'Sammenholdet for Aarhus' grundlagt, og forleden blev borgerlisten forhåndsgodkendt til at stille op til valget 21. november efter at have afleveret underskifter på Dokk1.
'Sammenholdet for Aarhus' har fået liste E, og vælgerne kan stemme på fem kandidater.
Spidskandidat bliver René Rafn, som er malermester og bosiddende i Egå.

Topstyret tyranni

En anden kandidat er Daniel Videbæk, og de to besluttede sig for at danne listen, efter de følte sig presset ud af Socialdemokratiets - ifølge dem - topstyrede tyranni.
Siden har 'Sammenholdet for Aarhus' været særdeles aktiv på Facebook, hvor der er blevet uploadet videoer og kommenteret emner som Letbanen, hjemløse og udkants-Aarhus.
“Det er ikke et opgør mod Socialdemokratiet, men vi føler bare, at os der kommer fra arbejdsmarkedet og har noget erhvervserfaring er oppe mod 'Frit Forum' (Socialdemokratisk studenterorganisation på universitetet,red.) og akademisk enevælde. Vi føler, vi kun kan bruges til at hænge valgplakater op. Vi mener også, at vores idéer skal frem i lyset. Vi synes, der er et demokratisk problem, når akademikerne har lavet en højborg og holder alle andre væk,” siger Rafn.
LÆS OGSÅ: 203 personer stiller op til kommunalvalget i Aarhus
Daniel Videbæk supplerer:
“Vi har ikke noget imod akademikere som sådan. Vi har noget imod nyudklækkede akademikere, der tror, de ejer hele verden, fordi de har læst en masse lærebøger. Der kan godt være langt fra teori til praksis. Det skader ikke at have haft noget jord under neglene samtidig med, at man finder ud af, hvordan samfundet er strikket sammen. Det vil vi gerne bringe ind i byrådet. Vi vil også gerne gerne gøre op med den kultur, der eksisterer inde på Rådhuset med et embedsmandsvælde i et lukket system, hvor man gør som man plejer. Det skal vi have åbnet op.”
Daniel Videbæk blev medlem af Socialdemokratiet i 2005 og har siddet i DSU's Aarhus-bestyrelse og været med i flere valgkampagner.

En mur af arrogance

“Jeg føler lidt, jeg er blevet latterliggjort. Jeg kommer selv fra en arbejder-baggrund, men dét man finder ud af i DSU, er, at når du når langt nok op i systemet, er det 'Frit Forum', der styrer det hele. Vil man noget med sin politik, skal man være medlem af 'Frit Forum'. Jeg føler, man bliver mødt af en mur af akademisk arrogance, som jeg ikke er vant til. Jeg kommer fra en lidt anden verden som datatekniker. Problemet med mig er, at jeg kalder en spade for en spade og en skovl for en skovl, hvorimod akademikerne er mere vant til at pakke tingene ind og glatte ud,” siger Videbæk, der er bosat i Malling.
LÆS OGSÅ: Urutineret SF'er latterliggjort på sociale medier: "Det er sgu hårde vilkår at være perker og byrådskandidat"
'Sammenholdet for Aarhus' har flere mærkesager.
“Vi vil arbejde for at få stoppet social dumping med østeuropæisk arbejdskraft, udlicitering af plejehjem og billigere studieboliger. Og så skal vi have styrket infrastrukturen og ikke mindst yderområderne, som ofte bliver helt glemt,” lyder det fra René Rafn.
“Der er en tendens til storbysnobberi, hvor det ene højhus efter det andet skal bygges her i midtbyen. Forstæderne er helt glemt i det her kapløb om, hvilken bygherre, der kan få lov at bygge det højeste tårn,” siger Daniel Videbæk.

Arbejdere ind i byrådet

Spidskandidaten vurderer, at det kræver cirka 5.400 stemmer per kandidat for at få en af byrådets 31 pladser.
“Vi tror på, vi kan komme ind i byrådet. Vores målsætning er at få nogle arbejdere ind i byrådet. Vi vil have politikken ned i øjenhøjde og sørge for de almindelige borgeres stemme også kan høres. Så må vi se, om vi kommer ind. Og gør vi ikke det, så har vi da gjort forsøget,” slår René Rafn fast.

Publiceret 10 October 2017 07:00

SENESTE TV

År 2014 kommer på museum

Endnu en ny gade er på tegnebrættet i Den Gamle By. Ved siden af 1927- og 1974-bydelen kommer der en 2014-gade bestående af to forskellige hjem – singlekvindens og kernefamiliens – samt fem butikker.

"2014 er hundredåret for Den Gamle Bys stiftelse, derfor synes det oplagt at lave et nedslag der," siger museumsinspektør Anna Wowk Vestergaard.

"Desuden har vi haft et ønske om, at sende vores gæster på en rejse baglæns gennem tiden. Når 2014-gaden er færdig i 2020/21, vil den være det første, vores gæster møder, når de træder ind i Den Gamle By. 2014 er tæt på nutiden, og størstedelen af vores gæster vil derfor kunne genkende rigtig meget herfra. På den måde går de fra en tryg base og videre til noget, som deres bedsteforældre måske kender og husker. Og så videre derfra og mange hundrede år tilbage i tiden," fortæller hun.

Et moderne familiebegreb

Familiebegrebet er en af de ting, man i Den Gamle By har ønsket at vise, hvordan udvikler sig op igennem tiden.

"Vi har foretaget nogle nedslag i familiehistorien. I 1974 fokuserer vi på den klassiske kernefamilie og - i den helt gamle del af museet - på den udvidede husstand. I 2014-gaden har vi valgt at fokusere på singlekvinden og den moderne kernefamilie, regnbuefamilien, for via dem at illustrere, hvordan opfattelsen af måden at være familie på har ændret sig og er blevet mere elastisk," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

Singlekvinden og regnbuefamilien har hun fundet via annoncering på Den Gamle Bys hjemmeside, sociale medier og netværk.

"Jeg har haft kontakten med vores to familier fra starten af projektet og står for at indsamle effekter til at genskabe deres hjem, som de så ud for fire år siden, i den kommende 2014-gade."

Registrering af ejendele

Det kan være svært og yders tidskrævende at indsamle selv simple brugsgenstande og dagligvarer fra år tilbage - også selv om der i dette tilfælde kun er tale om et spring på fire år.

"Da vi havde fundet vores to familier i 2014, foretog vi en registrering af, hvad de havde i deres hjem, så vi havde en indsamlingsliste over alle deres ejendele. Vi indledte i samme ombæring et samarbejde med blandt andre Dansk Supermarked, Thiese, Arla og Coop for at sikre, vi kunne skaffe de autentiske effekter. For eksempel går vores regnbuefamilie meget op i økologi, så vi har fået en del økologiske Änglamark produkter og tomme emballager fra Coop," fortæller museumsinspektøren.

"Hver gang vores familier har skiftet ud i hjemmet, har de doneret det brugte til os. Et af regnbuefamiliens tre børn er flyttet hjemmefra og har solgt sine møbler til os. Og nogle af familiens hvidevarer er gået i stykker, så dem har vi også overtaget."

Den detaljerede liste over, hvad familierne havde i deres hjem i 2014, ligger på Den Gamle Bys hjemmeside.

"Vi får rigtig mange henvendelser fra både producenter og privatpersoner, som gerne vil hjælpe med effekter. Folk kan godt lide tanken om, at tingene får nyt liv på museet," siger Anna Wowk Vestergaard.

Tre butikker

To af de fem butikker i 2014-gaden kommer til at invitere besøgende ind for at 'smage på historien’.

"Den ene bliver et pizzeria. Pizza er jo vores smørrebrød anno 2014. Med pizzeriaet illustrerer vi, hvordan det er blevet mainstream at spise på gaden, samtidig med at vi skaber en genkendelig smagsoplevelse hos vores gæster. Den anden butik bliver en luksus isbutik, hvor vi forestiller os, der skal være brunt papir i ruderne om vinteren med en opfordring til at købe isen på nettet. På den måde får vi også introduceret nethandlen," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

"Herudover kommer der tre facadebutikker. En 7eleven som er med til at fortæller dagligvarehandlens historie. Og et solcenter. Solcentret er et eksempel på noget, der fylder meget i en tid, og så stort set forsvinder. Fuldstændig som i 1974, hvor der var røg alle vegne - også indenfor i lejligheder og på arbejdspladser," fortsætter hun.

Den sidste butik på den nye gade bliver en kombineret bank og ejendomsmægler.

"Rigtig mange filialer lukkede i 2014, da mere og mere sker via nettet - derfor en bank. Og ejendomsmægleren giver os mulighed for via ejendomsannoncer at illustrere villaer og parcelhuse fra den tid, som vi ellers ikke har plads til," fortæller Anna Wowk Vestergaard.

Den nye 2014-gade skal ligge ved den nuværende pavillon-indgang ned mod Ceres krydset.

"2014-gaden kommer til at ligge på Dronning Margretes gade, som ligesom kommer til at lukke området med de forskellige bydele af og slutte ringen. Eller i dette tilfælde: karréen."